Rózsaszín piknik a Lizsében

Valóságos piknik vár mindazokra, akik május 11. és 13. között kilátogatnak a városligeti a Rosalia Fesztiválra. A minőségi rozé borokat és pezsgőket kellemes zene kíséretében kortyolhatjuk, s aki otthon felejtené a takaróját vagy elemózsiás kosarát, nem kell bánkódnia, lesz plédkölcsönzés és számos gasztro stand – tudtuk meg Oláh Ritától, a fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. PR és kommunikációs referensétől. A rozét kedvelők gyermekeiket is nyugodtan elhozhatják, rengeteg program csak a legkisebbeknek szól. Az ebtulajdonosoknak sem kell otthon hagyniuk kedvencüket, a fesztiválon kutyafrissítő pontok várják a négylábúakat.

 

olah rita 02– Hat évvel ezelőtt milyen igény hívta életre a fesztivált? Szerették volna ellenpontozni az őszi boros eseményeket?

– Spontán ötlet volt a Borkultúra Kft. vezetése részéról, ám mint később bebizonyosodott, hiánypótló rendezvényt sikerült tető alá hozni. A rozé borok és a pezsgő köré építve, tavaszi boros fesztivál nem volt 2012-ig. Az alapítás szerencsésen egybeesett a rozé divatba kerülésével, vagyis a Rosaliával reagáltunk egyfajta fogyasztói igényre is.

– Hogy fogadták az ötletet a pincészetek?

– Először kissé szkeptikusak voltak, de minden első rendezvénynek meg kell küzdeni az indulás nehézségeivel. Ugyanakkor esetünkben jó pontot jelentett, hogy az őszi Budapest Borfesztivált ugyancsak mi rendezzük. Így is hirdettük meg az első Rosaliát, hogy a Budapest Borfesztivál „kistestvére”. Annak köszönhetően, hogy a szakma számára nem volt teljesen idegen a szervező, már az első, a Gesztenyés kertben megrendezett rózsaszín fesztivál is sikeres lett. Az évek múlásával pedig mind többen látták, hogy működik a rendezvény, és egyre többen jelentkeztek.

– Hány kiállító sorakozott fel az első eseményen és mennyien lesznek idén?

– Csupán tizenkettő boros stand vett részt a rendezvényen, de a gasztronómiát is jóformán csak a közeli Larus étterem képviselte. Ehhez képest a május 11. és 13. közötti hetedik fesztiválon már több mint hetven pincészet, bisztró és egyéb aktivitást kifejtő cég standjához látogathatnak el a Ligetbe érkezők. Úgy látjuk, ennél több kiállítóra nincs szükség, nem szeretnénk még nagyobb léptékű fesztivált rendezni, hiszen tavaly már huszonhatezren látogattak ki a Rosaliára. Meg akarjuk tartani a családias hangulatát az eseménynek.

– Vélhetően az sem elhanyagolható a pincészetek számára, hogy nem a szüret idejére esik a fesztivál, amikor a legtöbb a munka.

– Valóban nagy könnyebbség számukra, mert bár a Borfesztiválon is kiállítanak, sőt, de a borászok nem vagy nem minden nap tudnak jelen lenni az eseményen. Célunk, hogy a fogyasztók minél több borásszal találkozhassanak személyesen, és ez a Rosalián megvalósul. A vendégeknek pedig ez fontos, mert sokan nemcsak fogyasztani érkeznek a Lizsébe, hanem tájékozódni, beszélgetni is szeretnének a borászokkal.

olah rita 33– Vár a rozékedvelőkre olyan program, különlegesség, ami eddig nem volt a Rosalián?

– Mindig igyekszünk megújulni kicsit, ezért természetesen lesznek újdonságok. A Rosaliát nem borfesztiválként, hanem családi programként definiáljuk, ellentétben a Borfesztivállal, amit kifejezetten borfogyasztóknak ajánlunk. 2018 pedig a Családok éve, ezért nagyon sok családos és gyermekprogram lesz. A Liget Budapesttel, a Néprajzi Múzeummal és a Magyar Zene Házával közösen számos gyermekeknek szóló programot szervezünk, a hangszerkészítéstől kezdve, a hordógurításon át a különböző kézműves foglalkozásokig széles a kínálat. Emellett a Škoda KRESZ-parkjában többféle kis járgányt is kipróbálhatnak a legkisebbek. Lesz mesesátor, ahol kortárs és népi mesemondókat egyaránt hallgathatnak a gyerekek. Vasárnap reggel rendezünk közös jógát is, amire sokan felkaphatják a fejüket, hogy, na az aztán, hogy kerül egy borfesztiválra, de ezzel is a családi, szabadidős hangulatot szeretnénk erősíteni. Arra buzdítjuk a látogatókat, hogy érkezzenek kerékpárral, hozzák a kutyájukat, hiszen lesz például kutyafrissítő pontunk is.

– Úgy fest, a Rosalia olyan lesz, mint egy nagy városi piknik.

– Törekedünk rá, hogy a hangulat hasonlítson egy óriási rózsaszín piknikre, ám spontán a folyamat, hiszen amikor átköltözött a fesztivál a Ligetbe, sokan maguktól is hoztak takarót és arra ültek vagy a pulóverükre, míg mások elemózsiás kosárral látogattak el a rendezvényre. Mindenesetre idén már lehet piknikplédet bérelni, illetve a Liget Budapest sátra mellett is találhatnak majd takarókat a látogatók.

– Tavaly vezették be, hogy az eseményre kilátogatók megválaszthatják a Liget Borát. Idén is lehet szavazni a legízletesebb rozéra?

– A Vinométer standjánál és a sétáló hoszteszeknél is le lehet adni majd a szavazatot, és a vélemény-nyilvánítást mindenkinek kis ajándékkal honoráljuk. Emellett minden nap kisorsolunk öt ajándékkosarat, ami támogatóink jóvoltából tele lesz minden jóval.

rosalia 03

– Megszokott, hogy fellépők színesítik a programot, ebben várható-e idén valamilyen változás?

– A korábbiakkal ellentétben nemcsak egy nagy koncertet rendezünk, hanem fél öttől folyamatosan szól majd a zene. Igyekszünk betölteni az egész délutánt és estét, ami kellemes zenei aláfestést kölcsönöz a fesztiválnak.

Fotó: Borkultúra

 

Copyright PuzzleMedia 2017