Bioborral is kínálják az Országház vendégeit

Második alkalommal választották meg az Országház Borait: a pályázaton nyertes nyolc tétel az parlament fontosabb eseményein képviseli majd Magyarországot. Az Országház Borát a parlamentbe érkező külföldi és hazai vendégeknek kínálják majd, akik a magyar borok legjavát ízlelhetik meg.

 

A Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Kállay Miklós vezette zsűri a tavasz folyamán választotta ki az Országház Borait, amelyet most hirdettek ki. A nyolc meghirdetett kategóriába idén már 160 bort neveztek be, 17 történelmi magyar borvidék összesen 90 termelője.

Az olaszrizlingek közül a balatonfüredi Figula Pincészet 2015-ös Lőcze Olaszrizlingje, a furmintok és furmintalapú házasítások kategóriájában a tokaji Béres Szőlőbirtok 2015-ös Naparany Cuvée-je, az egyéb fehérborok csoportjában a Balaton-felvidéki Dobosi Pincészet 2016-os Bio Kéknyelűje nyerte el az Ország Bora címet.

orszaghaz bora 02

A kékfrankosok közül a villányi Günzer Zoltán Pincészet 2012-es tételét, míg a bikavérek mezőnyéből az egri Petrény Pincészet szintén 2012-es Borgundi Bikavérjét választotta ki a zsűri. A legjobb kadarka a szekszárdi Eszterbauer Borászat 2017-es Nagyapám Kadarkája lett, a cabernet franc kategória első helyén az egri Juhász Testvérek Pincészetének 2011-es Cabernet Franc Grand Selectionja végzett.

A tokaji aszút a tavalyi évhez hasonlóan a Grand Tokaj szállíthatja, ezúttal a 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszút. A nyolc kategória győztesétől kétszáz-kétszáz palackot vásárol az Országház, a termelők pedig a parlament épületét díszítő szőlészet és borászat szobor kicsinyített mását kapták.

Fotó: MTI

 

Copyright PuzzleMedia 2017