Középpontban a balatoni régió borai

A Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, szórakozni vágyókat a főváros talán legszebb helyszínén, a budai vár teraszain szeptember 6-9. között. A vendégek több mint 150 hazai és külföldi kiállító nagyjából ezer tételéből válogathatnak. A rendezvényen kiállító borászatok az ország összes termőhelyét, s szinte minden szőlőfajtáját, bortípusát lefedik.

 

Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra került. A Balaton az ott élők által üzen: a nyár után felfedezhetjük ezt a csodás régiót ősszel télen és tavasszal is. A Borfesztivál több mint 20 balatoni borászától bátran kérdezhetünk, milyen élményeket, titkokat, csodákat rejt a térség. A „Balaton MOST” program keretében a rendezvény felületein számos hasznos információt található a Balatonról, gasztronómiájáról, jellegzetes borairól.

borfesztival2018 elozetes 05

VinAgora Taste of Hungary elnevezésű program Magyarország legszebb borait mutatja be. A különleges szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A Taste of Hungary egy prémium magyar borválogatás, amelyben kizárólag a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételei szerepelnek. Ezek a kiváló borok jól reprezentálják, milyen egy etalon Olaszrizling, Kékfrankos, Bikavér, villányi franc, vagy éppen aszú.

borfesztival2018 elozetes 03

Újdonság a Borfesztiválon a Vinometer online borkóstoló alkalmazás által kínált program. A Vinometer szakértői különböző tematikus kóstoló útvonalakat (például VinAgora Borverseny győztesei, jellegzetes balatoni borok) állítanak össze. A játékban résztvevők minden állomáson megkóstolnak egy-egy bort, amelyeket a Vinometer alkalmazás segítségével értékelnek. A nap végén a legjobbra értékelt borok közül egy-egy palackot sorsolnak ki.
Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sem létezhet változatos kulináris örömök nélkül. A rendezvény évek óta sokszínű, megújuló kínálatot biztosít. Jól megfér egymás mellett a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food és a gourmet különlegesség.

borfesztival2018 elozetes 02

Ott lesz a PizzaMe, a szarvasgombával és más különleges erdei gombákkal készülő Terra Tuffola, valamint önálló standon jelenik meg a legendás litván érlelt sajt, a Dziugas. Kemencében sütött ételekkel, extra feltétekkel készül a Szittya Pita Kenyérlángosozó. A gourmet különlegességek szerelmeseit az Oroszlános udvarban a Deák St. Kitchen várja. Lepényekkel, édes és sós rétesekkel érkezik az Antik Rétes, valamint izgalmas meglepetésekkel készül Szabó Péter osztriga sommelier. Az édes pillanatokról a Gerbeaud és a Bolka Bonbon gondoskodnak.

gf 2018 2resz 10

Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A sok séta, a borozgatás vagy a koncertek után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával.

borfesztival2018 elozetes 01

A Borfesztivál mára elengedhetetlen programja a szüreti felvonulás, valamint a népzenei és néptánc gála. A szőlő- és bortermelő őseink tiszteletére rendezett színes, látványos, táncos-zenés forgatag a Szentháromság térről indul szeptember 9-én, vasárnap 12 óra 30 perctől. A menetet a borrégiókból érkező, népviseletben pompázó néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják. Belépőjegyek 3400 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben kedvezményes áron a Borfesztivál (www.aborfesztival.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy kis pohártartó zsákot.

 

Copyright PuzzleMedia 2017