Mixológia, nem varázslat!

Nem fér hozzá kétség, hogy bártender nem lehet akárki, komoly szakmai tudás szükséges a különböző italok elkészítéséhez. A mixológus egyéb trükkökkel is elkápráztatja a fogyasztókat, különböző különleges textúrákba csomagol koktélokat. Elmentünk egy előadásra, hogy megtudjuk, mi ez az egész, és ha már ott voltunk, néhány receptet is lejegyzeteltünk. Aki érez magában bátorságot, akár otthon is kipróbálhatja, biztos lenyűgözi majd vele vendégeit.

 

A mixológia a molekuláris gasztronómiából fejlődött ki, amelynek pápája a brit Heston Bluementhal, a három Michelin-csillagos The Fat Duck étterem „őrült fizikusa”, aki autodidaktaként vált a világ egyik legismertebb séfévé. De mi is az a molekuláris gasztronómia? Leegyszerűsítve ízeket zárnak különböző textúrákba. Ha mindezt lefordítjuk az italok nyelvére, akkor például kapszulába, kaviárba vagy zselébe.

Kapszulába? – vonhatja össze joggal a szemöldökét az olvasó, ám ezúttal ne a hétköznapi kapszulaformát képzeljen el! Hogy milyet, azt a közelmúltban Kinczler András, a BestMixer Iskola oktatója, egyben a Koktél Műhely rendezvényszervező cég tulajdonosa magyarázta el egy előadáson.

mixologia 04

Persze a „bűvészethez” szükségünk lesz néhány kellékre, így elengedhetetlen egy profi turmixgép, továbbá shaker, különböző szilikonból készült forma, műanyag tartály és adagoló, bártender kanalak, lyukacsos réz kiszedő kanál, de ha nem akarunk utóbbiakra áldozni, megfelelő az otthoni kiskanál és kiszedő is.

Ezeknek a bűvös textúráknak az alapvető összetevője a tengeri alga, illetve az abból készült alginát, amely egy zselésítő anyag. Ez a sűrítésre használt zselatin, lágyabb, élvezhetőbb, mint mesterséges vagy állati zsiradékból kinyert társai.

mixologia 03

A másik fontos anyag, amire az alkoholos (vagy akár alkohol nélküli) varázslatokhoz szükségünk lesz, a kalciumpor, amit vízben kell feloldani, ez képez majd kapszulánkon külső védőréteget, így az italgolyócska megmarad egyben. Merthogy a varázslatos kapszula lényegében egy gombóc, azért kapszula, mert a kalcium segítségével a gömb magába rejti a kortynyi koktélt.

A kapszulákat és kaviárokat azonban csak úgy tudjuk – akár otthon is – reprodukálni, ha betartjuk a pontos mennyiségeket. A helyes adagolás egyébként szerepel is a dobozokon. Ne keseredjünk el, ha elsőre nem sikerül, olykor a profiknak sem megy egyből! Kinczler András a példa kedvéért a manapság amúgy is nagyon kedvelt Aperol Spritzet készíti el. Annyi különbséggel, hogy a proseccót mellé kínálja egy piciny pohárban, mivel az ital savas, az ilyen típusú italokkal az alga nincs túl jó barátságban. Az Aperolt frissen facsart narancslével keveri el.

mixologia 11

mixologia 10

mixologia 08

mixologia 06

mixologia 07

Figyelni kell a víz és a kalcium arányára is, amely ha megfelelő, az elegyükből készített fürdőben 2-3 perc alatt kialakul a külső hámréteg, azaz elkészül a kapszulánk. Amikor ezzel megvagyunk, tiszta vizes fürdőben mossuk le a kalciumot, majd lyukacsos merőkanállal szedjük ki, és porciózzuk! Jó hír még, hogy a bekevert alginátos mix két napig is eláll a hűtőszekrényben, ha egy picit előre szeretnénk dolgozni..

mixologia 02

Készíthetünk B’52 koktélt is, Baileys krémlikőr, kávélikőr és Cointreau narancslikőr felhasználásával, de az összetevőket akár különböző állagban is felszolgálhatjuk. Ehhez persze tudnunk kell, hogy készül például a zselatin. Ezt már egy picit bonyolultabb elkészíteni: félliternyi, forrásban lévő vízbe tegyünk agaragart, amelyből egy lapos teáskanálnyi szükséges.

mixologia 05

Adjunk hozzá valamilyen italt, a példa kedvéért Camparit, keverjük el, majd öntsük a szilikon formákba! Ezt követően legalább két órát hűteni kel a zselénket. A mixológia segítségével készített „italok” feldobnak egy-egy eseményt, emlékezetes pillanatokat szerezve a vendégnek.

 

Copyright PuzzleMedia 2017