Először lett partiumi az év borásza

Balla Gézát választotta a Magyar Bor Akadémia az év bortermelőjévé, aki az Arad-hegyaljai borvidéken készíti borait. A díjazott azt mondta az elismerés átvételét követően, hogy hisz a barátságban, valamint abban, hogy a Kárpát-medence borászai nem egymás konkurensei, akik egymást támogatva érhetnek el minél nagyobb sikereket.

 

Az „Év Bortermelője Magyarországon 2018” cím nyertesének járó díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható – közölte a Magyar Bor Akadémia. Az elismerés – az állami kitüntetéseket leszámítva – a legrangosabb hazai kitüntetés, amit a magyar borászok elnyerhetnek.

Az akadémia indoklásában kitért rá, hogy Balla Géza 35 éve dolgozik a szakmában, ebből húsz éve a saját pincészetében. 2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem Kertészeti Karának Szőlészeti és Borászati tanszékvezetője, mint egyetemi adjunktus. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai cikk szerzője, 2004 óta a Magyar Bor Akadémia tagja.

balla geza 01

Balla Géza borai az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidéken születnek, amely Aradtól nagyjából 20 kilométerre keletre helyezkedik el. Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez, ezért a szőlő mindössze húsz százaléka fehér.

– Igazán felemelő érzés, hogy én lehetek a díj első határon túli nyertese. Hiszek a barátságban, hiszek abban, hogy a Kárpát-medence borászai nem egymás konkurensei. Mindig is a segítség, egymás támogatása volt számomra az elsődleges – mondta Balla Géza a díj átvétele után. Hozzátette: régóta célként tekintett arra, hogy egységes Kárpát-medencei, magyar borról beszélhessünk. Fontosnak tartja, hogy a majdnem feledésbe merült fajtákat, visszaemelje méltó helyükre, például a Kadarkát vagy a Feketeleánykát. Ez utóbbi egy régi dél-erdélyi fajta, amely még Mátyás király seregéről kapta a nevét.

Fotó: Szigetváry Zsolt, Gourmet Riporter

 

Copyright PuzzleMedia 2017