Rozémámor igazi cipókkal

Nyolcadik alkalommal köszöntik a nyarat a Városligetben rozékkal, pezsgőkkel, finom borokkal, ízletes falatokkal, családi programokkal. Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválján a Rosalián a rozé borok szerelmesei több mint hatvan pincészet tételeit kóstolhatják majd a hétvégén, hozzá házi kovásszal készülő pékárut fogyaszthatnak. A színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló buli szórakoztatja a borozókat.


A borászok a legfrissebb rozé boraikkal készülnek, de természetesen a habzóborok és pezsgők szerelmesei is megtalálják majd kedvenceiket. Persze a rozék mellett számos fehér- és vörösbor is kóstolható lesz. A Rosalia idén új, trendi poharakkal is készül: megváltozott grafikákkal és szlogenekkel, illetve pároknak szóló poharakkal, melyek akár elővételben is megvásárolhatók.

A fesztiválon keresik majd a nyár legnépszerűbb rozéját a Liget Bora választás keretében. Közel 50 kiváló rozé verseng a kitüntető címért. Aki szeretne részt venni a szavazáson, nem kell mást tennie, mint a versenyben induló rozék közül a Rosalián minél többet megkóstolni, majd a 3 legkedvesebb bort ízlés alapján rangsorolni. Aki szavazatát a helyszínen sétáló hostesseknek adja le, meglepetésben részesül.

rosi 2019 08

A gasztronómiai kínálat a színvonalas streetfood jegyében vonultat fel új és már évek óta fellelhető finomságokat. Az Ami Burger hamburgerei kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, akik a pizzát kedvelik, azoknak a Pizza Me kedveskedik. A Gléda vendéglő champagne pezsgőkhöz komponál különböző érlelésű sonkákat és sajtokat, emellett különleges kolbászokkal, lecsós tarjával és tépett kacsa burgerrel is készül.

A Pola Pola a Balkán faszénen grillezett ízeit hozza el, az Országkonyha pedig füstölt lazacot is kínál. A Low Cost Gourmet Trailer a közkedvelt tócsnik újragondolt világával érkezik, és nem maradhat el a Szittya Buci és a Szega sajtválogatása sem. Az édesszájúak a Bolka Bonbon, a Vitéz Kürtős rendhagyó és megújult kínálatából válogathatnak, ahogy rétesekből is válogathat majd a közönség.

rosi 2019 03

A rohanó, modern világban egyre nagyobb értéke van a hagyománynak. A bor és a kenyér szakrális kapcsolata máig életünk szerves része, gondoljunk csak legfontosabb ünnepeinkre, hagyományainkra, még ha manapság kicsit modernebb köntösbe is öltöztettük őket. Ha bor, akkor csak a jó, minőségi bor jöhet szóba, miért nem jelenik hasonló igény a mindennapi kenyerünk iránt is?

A Rosalia Fesztivál szívügye lett a jó minőségű, hagyományos módon készült kovászos kenyér népszerűsítése, amelyet idén a KovászLabor testesít meg, egy olyan szakmai közösség, amely összefogja mindazokat, akik visszahozzák hétköznapjainkba az igazi kenyér ízét. Elhivatott (házi) pékek, molnárok és gazdák találkozási pontja, akik nap mint nap hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több ember fogyaszthasson újra egészséges, természetes kovásszal készült kenyeret, amely nem csak ízében és összetevőiben, de élettani hatását tekintve is jelentősen különbözik az ipari pékárutól.

kenyerlelke 19

Céljuk, hogy minél több ember találkozzon az igazi kenyérrel, megízlelje, megszeresse és megingathatatlanul élete részévé váljon. A KovászLabor (akikről ITT ÍRTUNK BŐVEBBEN) tagjai külön standon vonultatják fel és kínálják kóstolásra saját készítésű kenyereiket, lesznek teljes kiőrlésűek, parasztkenyér jellegűek, rozsból, tönkölyből, alakorból, királybúzából készült veknik, cipók és bagettek, magokkal, aszalványokkal és fűszerekkel bolondítottak pékáruk, természetesen egytől egyig mind kovásszal készülnek. Az Electrolux jóvoltából a kenyerek egy részét a helyszínen sütik majd.

Néhány hónapja nyolc sajátos nevelésű igényű, többségében súlyos fokban látássérült diákkal Európában elsőként elindult a sütőipari- és gyorspékségi munkás szakképzés a budapesti Vakok Iskolájában. Az iskola célja, hogy a hagyományos sütőipari eljárások mellett a tanulók megismerjék a kézműves pékáruk világát, a kovászolás technikáját is. A Rosalián vasárnap a KovászLabor standjánál személyesen is megismerhetjük a Pék Tanműhely diákjait, oktatóit, akik nem csak bemutatót tartanak a pékáruk formázásáról, készítéséről, de néhány fortélyt meg is tanítanak az érdeklődőknek.

rosi 2019 06

A Rosalia idei rendhagyó programjai vak vagy alig látó embertársaink különös életére hívják fel a figyelmet. A borok szerelmeseként, de kevésbé szakavatott borkedvelőként is megtapasztalhatjuk, milyen lehet az egyik legtöbb információt adó érzékszervünk, a látásunk nélkül kóstolni, mennyire intenzíven érezhető egy-egy fajta bor sajátos ízvilága. A Láthatatlan Kiállítás standjánál a Rosalia teljes ideje alatt látássérültek szolgálják fel a borokat, lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre, megismerhetjük mindennapjaikat, valamint azokat a játékokat és eszközöket, amelyeket nap, mint nap használnak.

A Liget Budapest Projekt sátrába vasárnap kora délutánig a Kézzelfogható Alapítvány hoz vakokról szóló programokat. A Kézzelfogható Kiállítás érdekes szobrokkal érkezik, emellett vakok által bemutatott kosárfonással és agyagozással is próbálkozhatnak a gyerekek. Aki pedig sétálni szeretne egyet, annak regisztráció mellett lehetősége lesz látóként is meglátogatni a tavaly gyönyörűen felújított Vakok kertjét, ahol érdekes játékokat is ki lehet próbálni.

rosi 2019 05

A Városliget ideális környezet a testi-lelki feltöltődéshez. Éppen ezért idén a Rosalia összefogott a hazai jógamozgalom egyik legfontosabb műhelyével, az Amrita Jógaközponttal, hogy vasárnap, közvetlenül a nyitás után, kis ízelítőt adjanak az Iyengar jóga csodálatos világából, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Jöhetnek gyerekek, tinik és felnőttek, 11 órától! Aki tudja, hozza magával saját jóga matracát.

A Rosalia T-Systems színpada idén is gazdag zenei kínálattal készül, igazi nyáreleji borozgatós és egyben bulizós hangulat szórakoztatja a vendégeket. Május 31-én, pénteken 16 órától „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” tehetségkutató verseny egyik győztesének zenekara, a Hász Eszter Quintet kezdi a koncertek sorát. Őket követi a zsámbéki fiatalokból álló Aurevoir zenekar. Este 22.30 perctől a sokak által ismert Mary Popkids következik.

rosi 2019 01

A szombat ismét jazz hangulattal indul, 14 órától a Sebestyén Patik Sextet lép színpadra. Az együttes oszlopos tagja Stummer Márton, aki „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” tehetségkutató verseny másik győztese volt. Utánuk következik a Bágyi Balázs Quartet Pocsai Kriszta közreműködésével. Este hattól a Peet Projekt kínál különleges, felejthetetlen műsort. Este fél kilenckor kezdődik az este nagy koncertje: fellép a 30 éve alakult, több generáció által is kedvelt Animal Cannibals.

A vasárnapot a népzene és a folklór határozza meg, a megszokottól eltérően nagyon vidám és fiatalos stílusban. Kora délután a Vadrózsák Néptáncegyüttes lép fel, akiket élő zenekar kísér. Az este nagy fellépője a lüktető, érzelmes és autentikus cigány zenét játszó Parno Graszt.

rosi 2019 02

A Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget nyitvatartása:

Május 31. péntek 14-24 óra között

Június 1. szombat 11-24 óra között

Június 2. vasárnap 11-21 óra között

Belépés: ingyenes. A borkóstoláshoz 1600 forintért kristály kóstolópohár vásárolandó. Aki elővételben, online vesz poharat, kedvezményesen juthat hozzá. A rendezvény fizetőeszköze az 500 forintért bérelhető és feltölthető Festipay fesztiválkártya, illetve ingyenesen használható az érintés nélküli MasterCard PayPass és VISA payWave bankkártya.

Fotó: Rosalia/Szigetváry Zsolt, Gourmet Riporter

 

Copyright PuzzleMedia 2017