Leginkább hangulatos teraszon fröccsözünk

Nyáron legszívesebben rozét isznak a közösségi média használói, édes vagy félszáraz ízt választanak, és egy-egy beszélgetés során átlagosan 3-4 deciliter bort fogyasztanak – derült ki egy friss kutatásból. A többség a fröccs mellett teszi le a voksát: a legnépszerűbb a nagyfröccs és a hosszúlépés, ezzel szemben bor alapú koktélokról sokan még nem is hallottak.

 

A borfogyasztók több mint kétharmada 1000 és 2500 forint között költ átlagosan egy üveg borra – mutatott rá az a nyári borfogyasztási szokásokat vizsgáló online kutatás, amelyet a közelmúltban végzett a Twickel Szőlőbirtok. A közösségi médiát használók körében végzett, nem reprezentatív felmérés szerint a facebookozó magyarok majdnem fele a nagy melegben legszívesebben rozét fogyaszt, egyharmaduk vörösbort, és csak minden ötödik ember választja a fehérbort, ami trendváltásra utal.

fröccs felmérés 03

A válaszolók meglepő módon nyáron az édesebb borokat részesítik előnyben (29,2%), majd a félszárazt (28,3%), és csak ezután következik a száraz (21,5%) és a félédes (21%). Tajti Róbert, a Twickel Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója szerint a válaszok alátámasztják azt, amit a borászatban is tapasztalnak: míg a téli, novemberi kutatás eredményei szerint a közösségi médiát használok a száraz és a vörösborokat részesítették előnyben, addig nyáron inkább az illatosabb, gyümölcsösebb, ropogósabb rozékat és fehéreket keresik a fröccsökhöz.

fröccs felmérés 07

Negyven százaléknál is több válaszadó leginkább a fröccs mellett dönt ebben az időszakban, a válaszadók kevéssel több mint harmada tisztán issza a bort, ötöde pedig keverve más nem alkoholos itallal. Legkedveltebb a nagyfröccs (2dl bor + 1dl szóda), de a kérdőívet kitöltők szinte ugyanilyen arányban fogyasztanak hosszúlépést (1dl bor + 2dl szóda) is, ezt követi a kisfröccs (1dl bor + 1dl szóda).

fröccs felmérés 05

Legkevésbé a házmester (3dl bor + 2dl szóda) kedvelt, a kutatásban résztvevők egyharmada pedig egyáltalán nem szereti a fröccsöt. A felmérésből az is kiderül, hogy csak minden ötödik ember fogyaszt bor alapú koktélokat, a megkérdezettek hetven százaléka viszont egyáltalán nem szokott ilyet inni, tizedük pedig még nem is hallott ilyesmiről.

fröccs felmérés 01

A kutatásban résztvevők közel 40 százaléka nyáron legszívesebben egy hangulatos teraszon borozik, míg minden ötödik ember a víz- vagy tópartot választja erre a célra, de a válaszadók egynegyede otthon is szívesen megiszik egy-egy pohár port. A nyári beszélgetések során 3-4 deciliter bort is elfogyaszt a többség, a borfogyasztók közel harmada 1-2 decit, s csak minden ötödik ember iszik 5-6 decilitert kvaterkázás közben.

Grafika:Twickel Szőlőbirtok 

 

 

Copyright PuzzleMedia 2017