Egri legendák nyomában a Budapest Borfesztivál

Kétszáz hazai és külföldi kiállító több ezer borát kóstolhatják meg a vendégek a szeptember 5-8. között a Budai Vár teraszain, a Budapest Borfesztiválon, amely 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat. Idén az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok kerülnek az esemény célkeresztjébe. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, készítésének titkaival is.

 

Hűvös elegancia, üde, gyümölcsös borok, hagyományok és modernitás – avagy Egri Bor Most a Budapest Borfesztiválon. A legendás házasításairól ismert történelmi borvidékünk folyamatosan fejlődik, és nemcsak a Bikavér stílusa került helyre az elmúlt években, de az is bebizonyosodott, hogy Eger jóval több a népszerű vörös zászlósbornál. A fesztiválon kóstolhatók lesznek a borvidék legjobb dűlőinek sokszínűségét megmutató, legmagasabb minőségi kategóriába sorolt Grand Superior borai, ahogy bemutatkozik az új egri palack is.

borfesztival 2018 02

Az ország talán legszebb helyszínén megrendezett fesztivál érdekes programja lesz a Pár Borpár – játékos kóstolóprogram. Ennek keretében előre meghirdetett borpárokon keresztül a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak. Az egyet fizet, kettőt kap rendszerben elérhető borpárok két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik, így a párhuzamos kóstolással nagyon könnyen megérthetjük, milyen módon jelennek meg a borban például a dűlők sajátosságai, a különböző évjáratok hatása vagy a fahordós érlelés. A tételek között kiemelten szerepelnek az idei vendégrégióból, az Egri borvidékről érkező borpárok.

borfesztival 2018 16

Különleges szakmai program a VinAgora Taste of Hungary – Kóstold körbe Magyarországot!, amelynek elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül hívja fel a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 150 borászat az ország összes termőhelyét, s szinte összes szőlőfajtáját és bortípusát lefedi. Ebben a gazdag kínálatban nyújt segítséget a Taste of Hungary válogatás, minden kategóriának egy-egy olyan csúcsminőségű borát ajánlva, amely érmet érdemelt a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

borfesztival 2018 15

A szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére rendezett színes, látványos, táncos-zenés forgatag indul szeptember 8-án, vasárnap 12 órától a Szentháromság térről. Szőlő- és borünnep, pörgő szoknyák, csattanó csizmák és hét országra szóló vigadalom. A hagyományos szüreti felvonulást a nagyszínpadon és két további pódiumszínpadon népzenei és néptánc gála követi. Az egyik leglátványosabb programelem idén is a Fonó Budai Zeneházzal közösen valósul meg többek között a Muzsikás együttessel, a Nemzeti Táncegyüttessel, de több más táncegyüttest, szólótáncost és zenészt is megtekinthetnek az érdeklődők.

borfesztival 2018 10

Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A rendezvény évek óta változatos, folyamatosan megújuló, de minőségi kínálatot biztosít, melyben jól megfér egymás mellett a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food és a gourmet különlegesség is.

Nagyszerű művészek, előadók szórakoztatják majd a fesztiválra kilátogatókat, több helyszínen és színpadon. Egy kis ízelítő a színes programkavalkádból: Dánielfy Gerő és az Utazók, Kiscsillag, Sárközy Lajos és zenekara, Dés László, Szakcsi Lakatos Béla, Deseő Csaba, Oláh Kálmán, Balázs Elemér, Egri János, Kőszegi Imre, Berki Tamás, Fekete-Kovács Kornél, Gőz László, Aurevoir.

borfesztival 2018 08

A Budapest Borfesztiválra a belépőjegyek 3900 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény (www.aborfesztival.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó zsákocskát.

 

Copyright PuzzleMedia 2017