Mediterrán hangulat, legmodernebb technológia

A villányi Günzer Tamás Pincészete nyerte idén az Év Pincészete Magyarországon díjat. A pincészet borait sokan kedvelik és ismerik, ami nem meglepő, hiszen például 2016 és 2018 között három egymást követő évben Magyarország legjobb új borának választották rozéjukat. A borászat legnagyobb büszkesége a Bocor-család.

 

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította meg „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet. A szakmai körök szavazatai alapján a díj egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a borkészítés és -értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését szolgálja. Mindezt teszi tartósan, eredményesen és magas színvonalon.

günzer tamas 03

A verseny menete során a címet kiíró szervezetek felkérik az általuk az "Év Pincészete" címre méltónak tartott pincészeteket, hogy pályázzanak a cím elnyerésére. A díjról a kiíró szervezetek tagjai, illetve az általuk felkért szakemberek döntenek szavazással. Természetesen a pályázó borászatok a pályázati anyagot felteszik saját honlapjukra, ahol a teljes anyag nyilvános és megtekinthető.

2019-ben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el. A villányi Günzer család a pincészet helyszínét tudatosan választotta ki, amely a baranyai városka szélén helyezkedik el. Ennek köszönhetően könnyen megközelíthető, a pincészet főépülete nagy parkolóval és zöld területtel rendelkezik. Amint azt honlapjukon írják, építészetileg arra törekedtek, hogy a pince ne hivalkodó legyen, helyette családias, mediterrán hangulatot árasszon. 

günzer tamas 06

Tudatosan alakítottak ki az épület előtt nagy teret, mivel évente két szabadtéri eseményt rendeznek, ahol több száz ember fordul meg. Május elején a Günzer Tamás Halnapok, június elején pedig a Balkán napok várja az érdeklődőket. Ezen kívül novemberben Márton napi mulatságnak ad otthont a pincészet kóstolóterme, amit egy teljesen fedett, fűtött sátorral egészül ki.

A család igyekszik a mindenkori legmodernebb technológiával feldolgozni a termést, ezért 2018-ban megvásárolták a francia Pellenc cég legújabb fejlesztésű zúzó-bogyózó-válogató gépét, ennek köszönhetően csak a kiváló és egészséges szőlőszemeket dolgozzák fel. Préseik pneumatikusak, az erjesztés állandó hőmérsékleten, hűthető-fűthető koracéltartályokban történik. A bor mozgatását a lehető legkíméletesebben csigaszivattyúkkal oldják meg.

günzer tamas 02

A Günzer pincészet fontosnak tartja a barrique érlelő pince állandó hőmérsékletét, páratartalmát és a mindenkori tiszta levegőjét. Automata párásító, párátlanító berendezés és levegő-csírátlanító készülék biztosítja a levegő megfelelő tisztaságát.

Jelenleg 66 hektár szőlőt művelnek, javarészt újratelepített ültetvényeken. Az birtokaikon 80-20 százalékban található kék és fehér szőlő. Előbbiek közé tartozik a portugieser, a kékfrankos, a kadarka, a pinot noir, a syrah, a zweigelt, a merlot, a cabernet franc és a cabernet sauvignon, míg a fehér fajták között Irsai Olivért, muscat ottonelt, olaszrizlinget és chardonnay-t találunk.
günzer tamas 04

A pincészet kizárólag classic és prémium száraz borokat készít. Prémium boraik vörös szőlőfajtából készülnek, egy kivételével. 2016 és 2018 között három egymást követő évben Magyarország legjobb új borának választották rozéjukat. Nagy büszkeségük a Bocor borcsalád: a Bocor dűlő Kisharsányban található, a legnagyobb egybefüggő területük 16 hektár, ami egy három oldalról védett katlan.

Fotó: Magyar Bor Akadémia, Günzer Pincészet

 

Copyright PuzzleMedia 2017