Hatan izgulhatnak még a címért

Huszonkilencedik alkalommal ítélik oda hamarosan az Év bortermelője díjat, amelyre – rendhagyó módon – még hat borász is esélyes. Akad, akit már nyolcadszor jelölnek a díjra, mást először. Egy biztos: a férfiak túlsúlyban vannak, hisz csupán egy hölgy található a jelöltek között. Ők mutatkoztak be a Borest a Bor Akadémián elnevezésű rendezvényen.

 

 

A Magyar Bor Akadémia három évtizede elkötelezett híve a hazai borkultúra megszilárdításának, egyik kiemelt feladataként minden évben lebonyolítja az „Év Bortermelője Magyarországon” választást. Idén már 29. alkalommal tett eleget ennek a feladatnak. A cím – akár csak két évvel ezelőtt – szavazategyenlőség miatt ismét hat borász között dől el.

A többfordulós szavazáson kialakuló rangsor alapján hagyományosan novemberben, a „Borest a Bor Akadémián” elnevezésű rendezvényen mutatják be azokat a borászokat, akik az idei várományosai a kitüntető címnek. Az idei estnek a csodálatosan felújított Pesti Vigadó adott otthont. Amint azt Zilai Zoltán a Magyar Bor Akadémia elnöke elárulta, a Magyar Művészeti Akadémiával kötött együttműködési megállapodás értelmében rendezhették meg új és méltó környezetben az estet. 

borest vigado 02

A jelöltek közül az egyetlen hölgy, a Nyakas Pincészet borásza, Nyúlné dr. Pühra Beáta mutatkozott be az ítészeknek és a vendégeknek. A szakember kislány kora óta borász szeretett volna lenni. A kétszáz hektáron gazdálkodó borászatnál dolgozó Beáta 2005-kapott szabad kezet a Nyakastól. Nemcsak a borokhoz ért, egyben pálinkamester is. A pincészettel számos díjat nyert, kedvenc fajtája a rajnai rizling. Legnagyobb sikerét a reduktív módszerrel készült Budai Chardonnay-val érte el 2015-ben, amikor a Chardonnay du Monde versenyen a Nyakas Pincészet bora a tíz legjobb tétel közé került. Kísérletezett is a fajtával: késői szüretelésű chardonnay-t fahordóban érlelte, ebből született meg a Menádok borcsalád, amelyből a kezdeti 12 után ma már 130 hektolitert készítenek. 

borest vigado 03

A Badacsonyi borvidékről érkezett Borbély Tamás immár nyolcadszor kerül be az öt (illetve idén hat) legjobb borász közé, akik közül kiválasztják az év bortermelőjét. Egy másik rekord is a nevéhez fűződik, első jelölésénél ugyanis a valaha volt legfiatalabb borászként került a „döntőbe”. Szülei születésekor telepítették az első ültetvényüket. Tamás újabban a furminttal kísérletezik, amely Szigeti néven a filoxéravész előtt a borvidéken is honos volt.

A csopaki régiót idén (is) Figula Mihály képviseli, a tájat a fiatal borász egyszerűen csak a világ legjobb borvidékének tartja. Meggyőződése, hogy a borászat nem „one man show”, éppen ezért hálás családjának és munkatársainak a sok segítségért. A klímaváltozás hátrányait megemlítve leszögezte: a forró nyár, a felmelegedés nagy problémát jelent, de az új kihívásoknak is meg kell tudni felelni, spórolni kell azzal, ami van, mondta. 

borest vigado 04

Villányból érkezett Günzer Tamás, akinek családi borászata lett idén az Év pincészete. A borász korábban hivatásszerűen állattenyésztéssel foglalkozott, a borkészítés csupán hobbi volt számára. Egyszer azonban egy ismerőse titokban benevezte egyik tételét egy borversenyre, amellyel nyert, ekkor döntött úgy végleg, hogy otthagyja a jószágokat és csak a szólóre koncentrál. Kedvenc fajtái a pinot noir és a sauvignon blanc, vágya, hogy egyszer eljusson Új-Zélandra egy ottani borászatba. Bemutatkozása során szintén megemlítette a nagy melegeket, ültetvényeiket fűvel takarják be, a földet pedig mélyen meglazítják. Nagy horgász, különösen büszke egy Spanyolországban fogott 65 kilogrammos harcsára. 

borest vigado 05Koch Csabának – akinek a Hajós-Bajai és a Villányi Borvidéken egyaránt vannak ültetvényei – már 4 évesen saját fröccsös pohara volt, nagyapja abba töltött neki félujjnyi bor sok szódával. Először 0,2 hektáron gazdálkodott, ma már 160 hektárt felügyel. Együtt él a szőlővel, mint mondta, ha kitekint a háza ablakán, bármerre néz, mindenütt szőlőt lát. Sok energiát fektet a biobor készítésébe, a „boldog” szőlő nevelésébe. Birtoka 2014-ben elnyerte az Év pincészete díjat, két éve a Magyarország legszebb birtoka díjat szerezte meg. 

A Pannonhalmáról került a legjobbak közé Liptai Zsolt, akinek a nevével nem, boraival viszont annál többet találkozhat a vásárló, ha a Főapátsági Pincészet palackjait emeli le a polcról. Idén már a 17. szüretet irányította az apátság birtokain. A borász elmondta: szoros összefüggés van az élete és a Mindenható akarata között. Naponta tapasztalja, hogy nem egyedül végzi a kemény munkát, hanem fentről is segítséget kap. A „nyakas református”, aki a katolikusok között is otthonra talált úgy véli: nincs még egy növény a szőlőn kívül, amely így gyűjti magába az isteni szeretetet. 

A rendezvényen igazi borkülönlegességek kóstolójára is sor került: az idei hat jelölt legszebb borainak mellett a közelmúltban megrendezett XIV. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny kiváló, éremmel kitűntetett borait is megízlelhették a vendégek.

 

Copyright PuzzleMedia 2017