Boldog szőlők gazdája lett az év borásza

A Magyar Bor Akadémia által gondozott, Az Év Bortermelője díjat idén Koch Csaba kapta. A Hajós-Bajai borvidéken és Villányban egyaránt gazdálkodó borász halmozza a sikereket, hiszen Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, idén pedig a rangos CUECO – Best European Winery elismerést.

 

Koch Csaba idén hatodik alkalommal került a jelöltek közé. Családja tíz generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken, a borász sorsa tulajdonképpen a kezdetektől meg volt pecsételve. Amint arról maga vallott a Borest a Bor Akadémián, már 4 éves korában saját fröccsös pohara volt, amelybe nagyapja mindig félujjnyi bort töltött, amire szódát töltött. A papa – aki egyben Csaba példaképe – később sem hagyott fel a terelgetéssel: érettségire két tized hektár szőlőt ajándékozott unokájának. Az unoka pedig nem okozott csalódást: előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett.

koch boraszat 03

Nincs az a jó, amit ne lehetne jobbá tenni – vélekedik Koch Csaba, ars poeticáját jól tükrözi a diploma óta eltelt 27 év bámulatos fejlődése. A Koch Borászat jelenleg 150 hektáron gazdálkodik a Hajós-Bajai borvidéken, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát alkalmazzák – minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához. 

koch boraszat 01

A borász néhány éve a Villányi borvidék is gazdálkodik tíz hektáron. Koch Csaba borai rendszeresen kiválóan szerepelnek a legrangosabb hazai és külföldi borversenyeken. A közelmúlt legnagyobb sikere a VinAgora Nemzetközi Borverseny idei Champion díja. 

koch boraszat 04

koch boraszat 02A borász a fehér, rozé és vörös borok készítése mellett tapasztalatot szerzett a jégborok és kései szüretelésű borkülönlegességek előállításában is, három éve pedig megjelent a piacon teljes egészében saját előállítású, tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőjével.

Koch Csaba, amellett, hogy kiváló borász, tagja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségének, a Magyar Bor Akadémiának, vezeti a Hajós-Bajai borvidéket. A Koch Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, idén pedig a rangos CUECO – Best European Winery elismerést. A borász számára a közeljövő legfontosabb célkitűzése az idén elindított bioborászat bővítése, fejlesztése, főleg rezisztens szőlőfajtákkal.

Mindazok, akik ellátogatnak hozzánk, a legnagyobb gonddal készített boraimat kóstolhatják meg. Szeretem a vendégeket kivinni az ültetvényekbe, megmutatni a saját szőlőtermesztési technológiánkat, a „boldog szőlőt”. A pincészetben minden folyamatot szemügyre tudnak venni, kollégáimmal szívesen válaszolunk bármilyen kérdésre. Szeretném, hogy azok, akik felkeresik a borászatot, bepillantást nyerhessenek az elmúlt huszonhét év történéseibe, miközben képet kaphatnak jövőbeli elképzeléseinkről is – hangsúlyozta Koch Csaba.

A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Fotó: Gourmet Riporter, Koch Borászat

 

Copyright PuzzleMedia 2017