„Sokkolt a pálinka ereje”

Negyedik éve rendezik meg a Nemzeti Pálinkakiválóság programot, amelynek idei eredményeit összegző kötet a napokban jelent meg. A Pálinkakiválóságok Könyvébe kizárólag olyan párlatok kerültek, amelyek előzőleg az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen a több száz benevezett tétel közül legalább 16 pontot értek el a lehetséges húszból.

Cikk folytatása

Díszpolgár a „mediterrán” borvidéken

A közelmúltban újabb nagy megtiszteltetés érte Mészáros Pált: a tavalyi év legjobb bortermelőjének választott borász nemrég Szekszárd díszpolgára lett. Az alkalomból birtokán kerestük fel a borászt, akivel elbeszélgettünk az idei várható termésről, valamint arról, hogy érinti a magyar borász társadalmat az éghajlatváltozás, milyen trendek figyelhetők meg a borfogyasztás terén, s mitől jók ennyire a szekszárdi borászok.

Cikk folytatása

Borozgatás az ősi barlangban


Mészkőbe vájt ősrégi barlangban nyílt borpince az olaszországi Materában. A nemrég átadott Enoteca dai Tosi pince tulajdonosa, Gian Paolo Buziol nagy borrajongó, egyben lelkes lokálpatrióta is, így az ősi barlang szellemét ötvözte a modern kor hangulatával.

Cikk folytatása

Nyerünk vagy veszítünk az éghajlatváltozással?


A Budapest Borfesztiválon számos program, koncert és étkezde kínálatából válogathatnak a látogatók, ám a fő attrakciót azért mégiscsak a faházikókban kóstolható borok jelentik. Tőlünk délebbre, nagy borhatalmak vincellérei azonban közel sem olyan vígan kínálják most boraikat, mint a magyar pincészetek, kesergésük oka pedig az éghajlatváltozás. A fesztiválon annak igyekeztünk utánajárni, vajon a honi borásztársadalom mennyire issza meg a levét a szeszélyes időjárásnak.

Cikk folytatása

Kétszáz pincészet kínálata a várban

Még tombol a nyár, ám hamarosan kezdetét veszi a fesztiválszezon, amelynek évek óta egyik ékköve a Budapest Borfesztivál. A budai várban felvonul az ország borászainak színe-java, így aki ellátogat az eseményre, személyesen is találkozhat, beszélgethet kedvenc pincészetének tulajdonosával. A fesztivált nem csak a tüzes magyar borok miatt érdemes felkeresni, gazdag zenei és gasztronómiai kínálat is várja a borisszákat.

Cikk folytatása

Hengereltek Amerikában a magyar furmintok

Két dupla aranyérmet is szereztek a honi furmintok az idén 37. alkalommal megrendezett San Francisco International Wine Competition borversenyen. Három borvidék képviselői kilenc éremmel tértek haza az Egyesült Államokból.

Cikk folytatása

Egyre több sört iszik Európa

Tavaly harminckilenc milliárd liter sört gyártottak az Európai Unióban, négyszáz millió literrel többet, mint egy évvel korábban. A hagyományos sörök mellett mintegy kilencszáz millió liter 0,5 százalék vagy annál kisebb alkoholtartalmú sört is gyártottak az unióban.

Cikk folytatása

Izgalmas ókori leletre bukkantak

Több mint ötven évig szerepelt az Izraeli Múzeum kiállításán egy cserépdarab, amelyen a Tel Aviv-i Egyetem kutatói csak most fedeztek fel szabad szemmel nem látható feliratokat. Az üzenet Kr.e. 600 körül keletkezhetett, a Júdea elfoglalása előtti utolsó években, és egy rendkívül fontos üzenetet tartalmazott.

Cikk folytatása

Nem minden alkohol, ami annak látszik

Hatnapos célellenőrzést tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a főváros VI. és VII. kerületeinek vendéglátó- és szórakozóhelyein. A razzia során közel százhetven alkoholos tételt zároltak és majdnem ötven esetben indult hatósági eljárás. Egy vendéglátóhely teljes körű működést, míg további hat üzletben az ételkészítő tevékenységet függesztették fel azonnali hatállyal az ellenőrök.

Cikk folytatása

Pálinkázásra csalogató hangulatos kuckók

Kényelmes fotelben üldögélünk egy régi állólámpa kellemes fényénél, a helyiséget cserszegi fűszeres törkölypálinka mazsolás kalácsos illata tölti be, miközben egy régi világvevőre hajazó készülékből sanzon szól. Ki ne vágyna hasonló békebeli miliőre? A hely létezik, Baján a Francovilla pálinkaszalonban ráadásul nemcsak nyugodt, kulturált, polgári légkör, hanem kulturális rendezvények is várják a minőségi pálinkát kedvelőket.

Cikk folytatása

Copyright PuzzleMedia 2017