A pezsgőre mindig "ér" rátölteni!

Csak két esetben iszom pezsgőt: ha szerelmes vagyok, és ha nem – mondta egykoron a francia divatguru, Coco Chanel, míg a német díva, Marlene Dietrich úgy vélte, a pezsgő minden napot vasárnappá avat. Bár a pezsgő valóban különleges, a magyarok leginkább szilveszterkor fogyasztják. De hogy készül a pezsgő, s milyen fajták léteznek? Mit érdemes vizsgálni egy pezsgő esetében, milyet válasszunk a boltban? Hogy és mivel fogyasszuk? Utánajártunk, kiderítettük, igyekeztünk minden kérdést tisztázni. 

Cikk folytatása

A borkészítés a metszéssel kezdődik

Magyarországnak a kevesebb szőlőből kell nagyobb értéket készíteni, mert az értékes mindig eladható, arra mindig lesz kereslet – vélekedik Szőke Mátyás, mátraaljai borász, akit nemrégiben választottak meg az év bortermelőjének. A címre úgy tekint, mint egy sportoló, aki olimpiai bajnok lesz, ugyanakkor leszögezte: nagyon szégyellné magát, ha a jövőben egy fillérrel is többet kérne a boraiért. Azt vallja, a szőlővel együtt kell élni, ha valakinek nincs ideje a borra, nem fog menni a vállalkozása. A szőlősgazda ez után sem ül a babérjain, ugyanúgy megy tovább, mint eddig.

Cikk folytatása

Újabb borvidék a dicsőségfalon

Felavatták a fővárosi Központi Vásárcsarnok alagsorában található Bortérben azt a plakettet, amellyel a Magyar Bor Akadémia tiszteleg az év bortermelője előtt. A kedves ünnepélyen Szőke Mátyás elérzékenyülten mondott köszönetet a rá szavazóknak, és biztosította a megjelenteket: az elkövetkező évtizedekben is kortyolhat a közönség Szőke borokat. 

Cikk folytatása

Szőke Mátyás az év borásza

Olyan borvidékre került az Év Bortermelője díj, ahová eddig még soha, a Mátraaljára. Szőke Mátyásra, az idei nyertesre sokan úgy tekintenek, mint a borrégió felvirágoztatójára, aki újra felhelyezte a borvidéket a kulturált borfogyasztók térképére. Szőke Mátyás a munkában kitartó, a minőségből nem enged. Szerinte manapság az emberek egyre inkább a bársonyos, krémes borokat kedvelik, s nagy jövőt lát a kékfrankos előtt.

Cikk folytatása

Kinek hoz szerencsét a bodzavirág?

Finiséhez érkezett az Év Bortermelője díj nemes versengése, már csak hat borász izgulhat december 7-ig, amikor kiderül, kit választott az erre jogosult grémium az év borászának. A jelöltek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében megrendezett Borest a Bor Akadémián estélyen mutatkoztak be az akadémia tagjainak, a médiának és a meghívott vendégeknek.

Cikk folytatása

Tokaji aszú a legjobbak között

Huszadik lett a Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú ötputtonyos aszúbora a világ egyik vezető szakmagazinja, a Wine Enthusiast most megjelentetett Top 100-as listáján – adta hírül a borászat. Az elismerés nemcsak a pincészet, hanem a tokaji borvidék és Magyarország borászati sikere is egyben.

Cikk folytatása

Autisták alkotásai borosüvegen, csomagoláson

Az Autistic Art Alapítvány ruhaneműk, csokoládék, naptárak és noteszek mellett immár borosüvegek címkéin is megjelenteti autista fiatalok alkotásait. A civil szervezet hat kiváló magyar pincészettel közösen gondolkodva nyolc palack borral szólítja meg a borok szerelmeseit, emellett az 1000 Teával együttműködve teafüvek csomagolásán is megjelennek a fiatalok rajzai.

Cikk folytatása

Pirított malátát rágcsáltunk a söroázisban

Nyáron nyitott meg a First sörfőzdéje és taproomja, amelyről ebben a riportunkban számoltunk be. A Kurucz fivérek, Gergely és Dániel a létesítményben a minőségi sör készítése mellett szerettek volna közvetlen visszajelzéseket is kapni a fogyasztóktól. Az egyik észrevétel volt, hogy bár a sörfőzdében tett túra is nagy élmény, kár, hogy nincs a belvárosban is egy hely, ahová beülve meg lehetne kóstolni a főzde italait. A tulajdonos testvérpár megfogadta a tanácsot, és a közelmúltban a bulinegyed kapujában megnyitották sörbárjukat, a First Craftbeer & BBQ-t.

Cikk folytatása

Megmenekül a borkincseket rejtő pince

Elindult a Nemzeti borkincstár program, amellyel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván. A településen található Konstantin pincében 1860-tól őriznek borokat, az idők során nagyjából 390 ezer palack gyűlt össze a borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből.

Cikk folytatása

Hatan pályáznak az év bortermelője díjra

Huszonhetedik alkalommal kérte fel a Magyar Bor Akadémia a szőlész-borász és a vendéglátó szakmát, hogy nevezze meg a legérdemesebbeket az Év Bortermelője díjra. A több mint hatszáz megszólított borász, borszakíró, oktató, étteremvezető, sommelier és chef közel fele élt a lehetőséggel, és küldte el jelölését.

Cikk folytatása

Copyright PuzzleMedia 2017