Megmenekül a borkincseket rejtő pince

Elindult a Nemzeti borkincstár program, amellyel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván. A településen található Konstantin pincében 1860-tól őriznek borokat, az idők során nagyjából 390 ezer palack gyűlt össze a borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből.

Cikk folytatása

Hatan pályáznak az év bortermelője díjra

Huszonhetedik alkalommal kérte fel a Magyar Bor Akadémia a szőlész-borász és a vendéglátó szakmát, hogy nevezze meg a legérdemesebbeket az Év Bortermelője díjra. A több mint hatszáz megszólított borász, borszakíró, oktató, étteremvezető, sommelier és chef közel fele élt a lehetőséggel, és küldte el jelölését.

Cikk folytatása

Rengeteg hordó marad üresen Európában

Több mint félévszázados negatív rekordot dönt idén a világ bortermelése a hivatalos prognózis szerint. A nyugat-európai termőterületeket sújtó kedvezőtlen időjárás miatt az idén várhatóan nyolc százalékkal, több évtizedes mélypontra zuhan a világ bortermelése – áll a nemzetközi szőlészeti és borszervezet közzétett felmérésében.

Cikk folytatása

Közel a legjobbakhoz a magyar sommelier

Negyedik helyen végzett Szik Mátyás sommelier a napokban Budapesten megrendezett ifjúsági sommelier világbajnokságon. A fiatal, tehetséges szakember kissé csalódott, hogy nem sikerült a dobogóra kerülnie, ám a negyedik helyezés csak további munkára sarkallja.

Cikk folytatása

Kacsamájpástétom körtével és Kozel barnával

Novembertől sörvacsora sorozatot indít a Dreher Sörgyárak. A havonta egyszer megtartott exkluzív esemény mesterszakácsa Lenk Zsolt a Marangona Gasztropont konyhafőnöke lesz, aki a menüt Vásárhelyi István sörgasztronómussal közösen állítja össze.

Cikk folytatása

„Sokkolt a pálinka ereje”

Negyedik éve rendezik meg a Nemzeti Pálinkakiválóság programot, amelynek idei eredményeit összegző kötet a napokban jelent meg. A Pálinkakiválóságok Könyvébe kizárólag olyan párlatok kerültek, amelyek előzőleg az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen a több száz benevezett tétel közül legalább 16 pontot értek el a lehetséges húszból.

Cikk folytatása

Díszpolgár a „mediterrán” borvidéken

A közelmúltban újabb nagy megtiszteltetés érte Mészáros Pált: a tavalyi év legjobb bortermelőjének választott borász nemrég Szekszárd díszpolgára lett. Az alkalomból birtokán kerestük fel a borászt, akivel elbeszélgettünk az idei várható termésről, valamint arról, hogy érinti a magyar borász társadalmat az éghajlatváltozás, milyen trendek figyelhetők meg a borfogyasztás terén, s mitől jók ennyire a szekszárdi borászok.

Cikk folytatása

Borozgatás az ősi barlangban


Mészkőbe vájt ősrégi barlangban nyílt borpince az olaszországi Materában. A nemrég átadott Enoteca dai Tosi pince tulajdonosa, Gian Paolo Buziol nagy borrajongó, egyben lelkes lokálpatrióta is, így az ősi barlang szellemét ötvözte a modern kor hangulatával.

Cikk folytatása

Nyerünk vagy veszítünk az éghajlatváltozással?


A Budapest Borfesztiválon számos program, koncert és étkezde kínálatából válogathatnak a látogatók, ám a fő attrakciót azért mégiscsak a faházikókban kóstolható borok jelentik. Tőlünk délebbre, nagy borhatalmak vincellérei azonban közel sem olyan vígan kínálják most boraikat, mint a magyar pincészetek, kesergésük oka pedig az éghajlatváltozás. A fesztiválon annak igyekeztünk utánajárni, vajon a honi borásztársadalom mennyire issza meg a levét a szeszélyes időjárásnak.

Cikk folytatása

Kétszáz pincészet kínálata a várban

Még tombol a nyár, ám hamarosan kezdetét veszi a fesztiválszezon, amelynek évek óta egyik ékköve a Budapest Borfesztivál. A budai várban felvonul az ország borászainak színe-java, így aki ellátogat az eseményre, személyesen is találkozhat, beszélgethet kedvenc pincészetének tulajdonosával. A fesztivált nem csak a tüzes magyar borok miatt érdemes felkeresni, gazdag zenei és gasztronómiai kínálat is várja a borisszákat.

Cikk folytatása

Copyright PuzzleMedia 2017