Reflektor

Somlói illatfelhőbe csomagolva

A Costes eddig is úttörőnek számított a magyar gasztronómiában, elég, ha csak azt említjük, hogy elsőként szereztek Michelin-csillagot a hazai éttermek közül. Most azonban egészen hihetetlen vállalkozásba fogtak: a híres parfümőr, Minya Viktória alkotott Palágyi Eszter séf desszertjei mellé egyedi illatokat.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

„Hagyni kell, hogy a hegy tegye a dolgát!”

Ne csak szezonális hely legyen Badacsony, hanem keressék fel egész évben a (bor)turisták – fogalmazta meg a borvidék kívánságát jó pár évvel ezelőtt, ami mára valósággá vált. Legalábbis a közelmúltban rendezett Badacsony New Yorkban rendezvényen annyian látogattak el, ami ezt látszik alátámasztani, szinte alig lehetett megközelíteni a standokat. Ez egyben a borkínálat elismerése is.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Meghozta eredményét az edukáció

Szaloncukor nélkül a magyaroknak nincs karácsony. Az egykor fondant-ból készült ünnepi cukorka igazi hungarikum, amelyért a vásárlók hajlandók mind többet áldozni. A magyar vevők egyre inkább a magas minőségű szaloncukrokat keresik, és ha tehetik, kerülik az olcsó, kis élvezeti értékű, bevonómasszás termékeket.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Pálcás krampusz zöld ruhában

Elődeinket ugyanolyan leleményesség jellemezte, mint a mai kereskedőket, ha arról volt szó, hogy a vásárlók kedvében járjanak. Mikulás és karácsony közeledtével az édességipar átállt ünnepi üzemmódba, s külön az ünnepekre készített csokoládéfigurákkal, szaloncukorral csábították a vásárlókat. Régi idők karácsonya címmel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kosztümös tárlatvezetést szervezett, ahol megtudhattuk, milyen volt az előző századforduló táján Budapesten a karácsonyi őrület.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Olasz henger, magyar ezüstök

Öt érmet szereztek a hazai csokoládégyártó manufaktúrák az International Chocolate Awards világdöntőjében – derült ki a hétvégén megrendezett díjátadón. Ugyanakkor a tavalyi eredményekhez képest ez némi visszalépést jelent, hiszen az előző esztendőben a hazai gyártók összesen kilenc érmet gyűjtöttek be.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

A melegen füstölt lazac és az aranysárga törpemálna

Miközben az utóbbi években a dán, svéd éttermek sikert, sikerre halmoznak, a finn konyháról igen keveset tudunk. Az adventi időszak derekáig tartó időszakban ezen most változtathatunk. A Danubius Hotel Heliában ugyanis finn gasztronómiai heteket tartanak, így aki szívesen megkóstolná a finn konyha tradicionális fogásait, melyek ráadásul a karácsonyi ünnepi hangulatot is megalapozzák, sétáljon el a pesti Duna-partra!

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Boszorkányok és léhűtők Eiffelék padlásán

Halloween éjszakáján vörös fénybe öltözött a várkastély. Dermesztő sikolyok, félelmetes morgások, denevérek, lidércfény, pókháló és a bejárati ajtó alól kilógó két láb fogadta a vár közelébe merészkedőket. A Dreher Sörgyár éjszakai túrára várta mindazokat, akik e rémségekkel dacolva is kortyoltak volna egy kis boszorkányvért.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Előbb földhöz vágják, majd kígyó lesz belőle

Korea gyorsan és nagyon sokat változott az utóbbi évtizedekben, ezért egyre inkább veszít népszerűségéből az egykor kimcsi tárolására használt tradicionális tárolóedény, az onggi. A koreaiak még időben szeretnék elejét venni a kedvezőtlen folyamatnak, ezért világkörüli roadshow-t indítottak a különleges agyagedény népszerűsítéséért. Nálunk is nyílt egy kiállítás, amelyen sok érdekes dolgot lehet látni, tapasztalni. Két hétig még megtekinthető a Koreai Kulturális Központban.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

„Jó, ha a csoki házhoz jön”

Minden csokoládét szerető bizonyára sokszor ábrándozott már arról, milyen nagyszerű is volna, ha az imádott csoki egy csettintésre otthonába teremne. Ha a csokoládé teleportálást egy ideig még nélkülözni is kell, a Great Taste Awards-díjjal kitüntetett Demeter csokoládémanufaktúra hamarosan induló új szolgáltatása biztos népszerű lesz.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Butít és mérgez, ahogy táplál és éltet is

A görögök forrásvízzel itták a bort, és barbárnak tartották, aki tisztán fogyasztotta az italt – tudhatták meg mindazok, akik velünk együtt ellátogattak a Kutatók éjszakájának egyik programjára. A Budapesti Gazdasági Egyetem előadásán nemcsak azt tudhattuk meg, hogyan készülnek a különböző alkoholos italok, hanem azt is: akár energiaigényünk negyven százalékát is fedezné az alkohol, persze, csak ha nem volna toxikus hatású.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Fényes magyar csokoládé sikerek

Az International Chocolate Awards regionális, kelet-, közép- és északkelet-európai döntőjében több hazai vállalkozás is szép siker ért el. A magyar manufaktúrák tizenhat érmet szereztek, közte három aranyat. A honi piac két markáns szereplője, a fővárosi chocoMe és a soproni Harrer egyaránt öt éremmel gazdagodott a különböző kategóriákban.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017