Reflektor

Szerelem első látásra

Ha egyszer egy sikkes, francia hangulatú bisztrót nyitnánk, az biztos olyan lenne, mint a Déryné. Akár egy vamp, akinek láttán remegés fut át az ember hátgerincén egészen a talpáig – első látásra szerelem. Csalogató fények, érdekesen tagolt térszerkezet, elegáns bútorok, hangulatos terasz, kedves személyzet, jó konyha, igényes muzsika, kívánhatna-e a vendég ennél többet?

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Fácán, kagyló és tésztaleves az év utolsó napján

Ha valamikor, szilveszterkor biztos finom falatok kerülnek az asztalra szerte a világban. Franciaországban terrine, tengergyümölcsei és libamáj, Belgiumban vadhúsok, Svájcban bélszín kedvelt eledel az óév utolsó napján. S persze több hagyomány is kötődik e naphoz, akad ország, ahol érmét helyeznek a tányér alá, hogy biztosítsa a bőséget, máshol a rizstészta szerencsehozó erejében bíznak.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Karácsony a nagyvilágban

Tudja, hogy a németek miért fogyasztanak burgonyát karácsonykor? S azt, hogy hová megy szenteste a koreaiak egy része? Vagy azt, hány fogásból áll a vacsora Litvániában? Ha nem, azonnal olvasson tovább! Összeállításunkból azt is megtudhatja, hogy Argentínában mely ital népszerűbb még a pezsgőnél is, mit takar a Svájcban kedvelt Fondue Chinoise, s hogy Belgiumban miért kerül homár, kaviár vagy áfonya az ünnepi asztalra.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Salamon temploma mézeskalácsból

Majdnem egy évtizede már, hogy november végétől december közepéig lázban ég egész Vácrátót: ilyenkor készülnek el ugyanis a település nevezetességévé vált mézeskalács falu házikói. Ám a helyiek nem érik be pár épület megsütésével: az illatos tésztából a falu nevezetességei mellett megformálják a pisai ferde tornyot és még a vasorrú bába mézeskalács házikóját is.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Halvarázslat az űrkikötőben

Halünnepet rendeztek a hétvégén a Budaörsi Halpiacon, ahol egy egész nap csak az uszonyosokról szólt. Az ünnep nem fellengzős kifejezés, a szervezők nem titkolt szándéka volt, hogy a népszerű tengeri halak mellett az édesvizek lakóit is jobban megszerettessék a közönséggel. Ezért egy különleges hazai halat, a fekete amurt állították a középpontba, amelyből kóstolót is tartottak.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Kőbánya libre és a zöld zuhatag

A sörvacsorának nincsenek lefektetett szabályai, de fontos, hogy a különböző aromák kiegészítsék egymást – egyebek mellett ezt is megtudtuk az idén 165 éves Dreher Sörgyárak különleges, kulináris élményvacsoráján. A sörgyár immár hagyományos estjén ezúttal a tavaszt idézték meg, ahol a spárgától a kelbimbón és a spenóton át a zöldborsóig lényegében az összes tavaszi „zöld-ség” a tányérunkra került. Hozzá illő sörrel, persze.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Aratott a Drazsémágus

A napokban rendezték meg az International Chocolate Awards kelet-európai és mediterrán selejtezőjének eredményhirdetését, amelyen a magyar gyártók összesen öt aranyérmet nyertek. Különösen a chocoMe tündökölt, amely tizenegy elismerést, közte három aranyérmet szerzett. Rajta kívül a Demeter Chocolate és a Nobilis termékét díjazták az ítészek egy-egy arany medállal.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Meghozta eredményét az edukáció

Szaloncukor nélkül a magyaroknak nincs karácsony. Az egykor fondant-ból készült ünnepi cukorka igazi hungarikum, amelyért a vásárlók hajlandók mind többet áldozni. A magyar vevők egyre inkább a magas minőségű szaloncukrokat keresik, és ha tehetik, kerülik az olcsó, kis élvezeti értékű, bevonómasszás termékeket.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Pálcás krampusz zöld ruhában

Elődeinket ugyanolyan leleményesség jellemezte, mint a mai kereskedőket, ha arról volt szó, hogy a vásárlók kedvében járjanak. Mikulás és karácsony közeledtével az édességipar átállt ünnepi üzemmódba, s külön az ünnepekre készített csokoládéfigurákkal, szaloncukorral csábították a vásárlókat. Régi idők karácsonya címmel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kosztümös tárlatvezetést szervezett, ahol megtudhattuk, milyen volt az előző századforduló táján Budapesten a karácsonyi őrület.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Boszorkányok és léhűtők Eiffelék padlásán

Halloween éjszakáján vörös fénybe öltözött a várkastély. Dermesztő sikolyok, félelmetes morgások, denevérek, lidércfény, pókháló és a bejárati ajtó alól kilógó két láb fogadta a vár közelébe merészkedőket. A Dreher Sörgyár éjszakai túrára várta mindazokat, akik e rémségekkel dacolva is kortyoltak volna egy kis boszorkányvért.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Előbb földhöz vágják, majd kígyó lesz belőle

Korea gyorsan és nagyon sokat változott az utóbbi évtizedekben, ezért egyre inkább veszít népszerűségéből az egykor kimcsi tárolására használt tradicionális tárolóedény, az onggi. A koreaiak még időben szeretnék elejét venni a kedvezőtlen folyamatnak, ezért világkörüli roadshow-t indítottak a különleges agyagedény népszerűsítéséért. Nálunk is nyílt egy kiállítás, amelyen sok érdekes dolgot lehet látni, tapasztalni. Két hétig még megtekinthető a Koreai Kulturális Központban.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017