Visszásságok a Nagyi Palacsintázójában

Írta: Gourmet Riporter, dátum: .

Harminc kilogramm nyomon követhetetlen készétel forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budai vendéglátóhelyen. Az ellenőrzés során megállapított komoly élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal elrendelték az üzlet időigényes felfüggesztését. Számos ponton megsértette a jogszabályokban előírt élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelményeket az a fővárosi palacsintázó, amelyben június közepén tartott ellenőrzést a Nébih – áll a hatóság közleményében. Bár a Nébih nem nevesíti a céget, a hatóság jogsértéseket lajstromozó oldaláról kiderül, hogy a Nagyi Palacsintázója láncolat Batthyány téri egységéről van szó.

palacsinta03A forgalmas helyen található palacsintázóban az ellenőrök harminc kilogramm jelöletlen, nyomon követhetetlen készételt különítettek el, egyúttal elrendelték annak élelmiszer-hulladékként történő megsemmisítését. Az étkező hűtőiben fedetlenül tárolták egymás mellett a túrókrémet, a milánóit, a gyümölcssalátát, a tejszínes-sonkás gombakrémet és a sertéspörköltet, esetenként az ételek előkészítésében használt kanállal együtt. A tálalópulton szintén fedetlenül, szennyeződéseknek kitéve kínálták a kakaóport, a diót, a mézet és a mogyorókrémet.

Mindemellett a vendéglátó egység valamennyi helyisége és berendezése erősen szennyezett volt, nem működtették a kötelezően előírt HACCP rendszert, nem volt biztonságos az ételkészítési technológia, továbbá nem volt megfelelő a takarítási utasítás sem. Az üzlet szemmel láthatóan régóta takarítatlan helyiségeiben a hűtő- és a fagyasztó gépeket jeges, szennyezett és rozsdás állapotban, több esetben belső világítás nélkül használták.

A személyzet élelmiszer-biztonsági oktatásáról a palacsintázóban nem tudtak igazoló dokumentumot bemutatni. A helyszínen tapasztalt súlyos, a fogyasztók egészségét veszélyeztető hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem ételkészítő és ételforgalmazó tevékenységét. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság kiszabása várható.

Fotó: Nébih

Nyomtatás