Mi köze a városgazdálkodásnak a cateringhez?

Lakodalomba voltunk hivatalosak a napokban, ami önmagában még akkor sem hírértékű, ha a dunavarsányi alpolgármester nősült. Ám hamar felfigyeltünk egy mozgékony csapatra, amelynek tagjai minden helyszínen feltűntek, kedvesen kínáltak étket, italt, járt a kezük, mint a motolla. Fehér egyen felsőben tüsténkedtek, pólójuk hátulján pedig ez állt nagy betűkkel: DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁKODÁSI KFT. Nem egy szokványos catering cégnév. Kitört belőlünk az oknyomozó, rögtön lecsaptunk a témára. Tanulságos dolgok derültek ki.

lakodalom 21

A fehér pólós lányok, asszonyok, urak a helyi önkormányzati cég alkalmazottai, így abban nem lenne semmi meglepő, ha segítenének az alpolgármesterüknek, amikor megnősül. Egészen addig, amíg a lakodalom színhelyére nem érkezünk, s ki nem derül: nemcsak teasüteményt, pogácsát és pálinkát kínálnak. Érkezik egy furgon, a benne szállított hatalmas, forró fémládákat erőskezű asszonyok és férfiak ragadják meg, majd gyors léptekkel eltűnnek az épületben.

Odasomfordálunk a közösségi ház konyhájának bejárata elé, ahol megdöbbentő látvány fogad. Gumikesztyűs hölgyek rohamtempóban porciózzák tálakba a lakodalmi húsleves hozzávalóit. Semmi fennakadás, olyan gyorsan zajlik minden, hogy szemmel alig lehet követni. Nem véletlen, mint az asszonyoktól megtudjuk, van már némi gyakorlatuk a főzésben, felszolgálásban.

lakodalom 14

– Tavaly a polgármester asszony fiának esküvőjén is mi feleltünk a vacsoráért, de több más eseményen is főztünk már, így a közalkalmazottaknak rendezett vacsorán vagy az év végi rendezvényeken – sorolja eddigi feladataikat Halasi Józsefné Andrea. Közben Grimm Mónika és Szűcs Attila megállás nélkül főzi a kávét, szolgálja ki a megszomjazott násznépet frissítővel, itallal. De mi köze egy városgazdálkodási cégnek a cateringhez? 

Gyorsan kinyomozzuk, hogy a cég irodavezetője szintén a násznép tagja. Józsa Zsuzsanna elmondja: a kft. életében kardinális változások álltak be pár éve, a korábban működő rendszert új alapokra helyezték. Ezek közé tartozik talán az egyik legfontosabb, a finanszírozás. A városgazdálkodási cég több egyéb feladat mellett ellátja a település bölcsödéinek, óvodáinak és iskolájának élelmezését, emellett nyugdíjasok is igénybe veszik a szolgáltatást. Így napi 750-800 adag ételt kell elkészíteniük. Létkérdés tehát, hogy a rendszer gazdaságosan üzemeljen. 

lakodalom 06

Azonban a szülők, nyugdíjasok a csekken csupán a normatívát, vagyis az alapanyagot fizetik meg, a hiányzó költséget, ami a béreket, rezsit fedezi, valahonnan elő kell teremteni. Korábban más munkaterületekről spórolták hozzá a hiányzó összeget, ám pár éve új vezető érkezett a cég élére, aki elérte, hogy az önkormányzat térítse meg a hiányzó forrást, természetesen pontos elszámolás alapján. Így az étel minősége is jobb lett, és a városgazdálkodás más területei sem szenvedtek többé csorbát. 

A beszerzés addigi metodikáján is finomítottak. Korábban ugyanis az élelmezésvezetőre volt bízva, a beszerzés, pár éve azonban már megpályáztatják a beszállítókat. Minden évben árajánlat-bekérő leveleket postáznak azoknak a cégeknek, amelyekről tudják vagy feltételezik, hogy olyan minőségű húst, zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszert képesek egész évre garantálni, amelyet a cég elvár. Ezután már könnyű a helyzetük, csak választaniuk kell a beérkező ajánlatokból.

lakodalom 08

Zsuzsanna felidéz még egy érdekes példát, amely a cég vezetésének előrelátását támasztja alá. Mielőtt az állam bevezette volna 2013 végén a minta menza programot (amelynek keretében kevesebb sót és fűszert használnak a konyhán), a cég már fokozatosan átállt az új szisztémára, hogy az embereknek ne legyen drasztikus a váltás.

Nos, ilyen előzmények után mertek belevágni vacsoraestek teljes körű lebonyolításába, s mára olajozottá vált a „gépezet”. Igaz, hogy ne legyen fennakadás, egy percre pontos forgatókönyv alapján dolgoznak az alkalmazottak, akik egész este meg nem állnak, szorgosan szolgálnak fel, szedik le az asztalokat. A forgatókönyvet Zsuzsanna két héten át írta…

lakodalom 13

A munka minőségét jelezheti, hogy az ifjú pár életük egyik legfontosabb napját nyugodt szívvel rá merte bízni a városi cégre. S mint hamarosan megtudjuk Ács Sándortól, a cég ugyancsak meghívott ügyvezetőjétől, nemcsak az ételeket főzték és szolgálják fel, de az ifjú párnak és hozzátartozóiknak készült emelvényt szintén ők készítették, s a termet is a városgazdálkodási cég emberei díszítették fel. Sőt, még a vőfély is az ő emberük, Sebestyén Attila a hétköznapokban asztalos.
– A felszolgálók közül tanult valaki pincérnek? – faggatjuk tovább Ács Sándort, aki ingatja a fejét.

– Nem felszolgálók a cég alkalmazottai, de hozzászoktak már a terheléshez, hiszen az sem jelent kisebb stresszt, hogy napi nyolcszáz adag ételt időre elkészítsenek – avat a részletekbe a cég ügyvezetője. S hogy a vezető mennyire szívén viseli a sikeres lebonyolítást, arra álljon itt még egy példa. A civilben pálinkafőzéssel is foglalkozó férfi saját szortimentjéből hozott magával nyolc fajta pálinkát, amelyeken kifejezetten erre az alkalomra nyomtatott, egyedi címkék virítottak. A vezető azt is elárulja: az esküvői tortán és a kínált italokon kívül, minden fogást a cég alkalmazottai készítettek.

lakodalom 01

Mialatt sokadszorra csöngenek a kanalak a poharak falán, amivel a násznép jelzi, csókot követel a friss házasoktól, elsétálunk az előkészítőbe, ahol már a sültes tálakat állítják össze az asszonyok. – Napok óta sütöttük az aprósüteményeket, pogácsákat, gyúrtuk a kókuszgolyókat – idézi fel a hét történéseit Halasiné Andrea. A finomságok receptjeit otthonról hozzák, esetleg szakácskönyvből ollózzák ki, teszi hozzá Gartner Jánosné Éva.

Jebudenszki Lajosné, vagyis Ica néni azt is elárulja: az esküvő napján már reggel nekiláttak az előkészületeknek, tíz órától meg sem álltak a konyhában. Előbb a templomnál kínált falatkákat, fasírtokat és mini kürtőskalácsokat készítették el, majd következett a húsleves, a paradicsomszósz, a marhapörkölt, a galuska, a töltött káposzta, a rántott húsok és zöldségek, valamint a sültek. Már javában tartott a lakodalom, mikorra mindennel készen lettek. Nem csak nevükben voltak az ételek frissen sültek. – Mindenki agyondicsérte az ételeket az asztalomnál – érkezik a fáradt kis csapathoz ragyogó arccal Csavajda Antalné. Visszatérve a terembe rövid közvélemény-kutatást végzünk s kiderül: a mi asztalunknál sincs senkinek kifogása a felszolgált ételeket illetően, a hagyományos falusi lakodalmi vacsora átment a vizsgán. Másodszor is, ugye.

 

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017