Ne legyen üres az ünnepi asztal!

„Tárjátok ki szíveteket” címmel elindította adventi segélyakcióját a Katolikus Karitász. A civil szervezet adománygyűjtő programjaival a rászoruló családokat segít a téli hónapokban és a közelgő ünnepek során. Céljuk, hogy a nélkülözőknek is szép lehessen az ünnep, s karácsonykor ne legyen üres az asztaluk.

 

karitász 01 kicsikeA karácsony Jézus születésének megünneplése, az örömhír továbbadása meghitt együttlétben. Az ünnepi asztal, az ajándékozás, a családi szokások és a békés hangulat hozzátartozik az ünnephez. Sok család számára azonban a körülmények, az anyagi nehézségek, a családi viszonyok, a nélkülözés megnehezíti, sokszor ellehetetleníti a karácsony igazi örömének megélését. Ami nekünk a karácsonyi asztalra kerül, számukra csak távoli vágy.

A Katolikus Karitász minden évben meghirdeti adventi adománygyűjtését, s évről évre növekszik az adományozók és így a támogatott családok száma. A nyitott tenyérben tartott hóból formált szív szimbóluma annak, hogy kezünkben van a lehetősége a segítségnyújtásnak. Szívünk kitárásával ünneppé tehetjük mások küzdelmekkel teli napjait.

A szeretet kézzel foghatóvá válhat, ha olyat adunk másnak, ami örömet szerez neki, ami kisegíti a bajból, vagy ha egyszerűen csak megajándékozzuk és megélheti, hogy nincs egyedül. A civil szervezet az segélyakció keretében élelmiszert visz a családoknak, hogy ne üres asztalnál kelljen megélniük a karácsonyt, közös ünnepségre hívja a magányos és szegény körülmények között élő időseket.

Az önkéntesek már országszerte csomagolják a karácsonyi ajándékokat, élelmiszer-csomagokat, készülnek az ételosztásokra vagy épp kandallót szállítanak egy didergőnek. Az országos akció keretében több program zajlik karácsonyig: számos helyen osztanak (egész télen) meleg ételt hajléktalanoknak és krízis helyzetben élőknek. Budapesten december 4-től minden hétköznap 200 adag meleg étellel várják a rászorulókat.

christmas tree kisebb

A határon túli magyar családokat az ünnepekre élelmiszer-csomagokkal, édességekkel, egyéb ajándékokkal segítik. Számos iskolában és templomban gyűjtenek játékok, amelyekből – édességgel, meglepetésekkel kiegészülve – névre szóló ajándékcsomagok készülnek. Az adományozó gyermekek segítségével országszerte több mint 15 ezer gyermeknek teszi valódi ünneppé a karácsonyt a Karitász.

A 1356-os adományvonalon egy hívás 500 forinttal támogatja a Karitász munkáját. Csekkes befizetéssel, banki átutalással bármilyen összeggel hozzájárulhat a karácsonyi segélyprogramjához. Bankszámlaszám: Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008. Ez évtől online adományozással bővül az akcióhoz történő csatlakozás lehetősége, amellyel a www.karitasz.hu oldalon keresztül élhetnek a támogatók.

A segélyszervezet – az egyházmegyei Karitász központokon és a meghirdetett gyűjtőpontokon túl – november 24. és január 2. között Budapesten a Szent István-bazilika előtti téren, december 2. és 8. között a Vörösmarty téri adventi vásáron működtet adománypontokat.

Fotó: KK, Odyssey, Arafen

 

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017