Harmincból egy bukott meg a teszten

Számos szaloncukrot vizsgált meg a fogyasztóvédelem azon az országos ellenőrzésen, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelt el. A vizsgált tételek közül egy akadt fenn a rostán, ám a tárca közleménye arra nem tért ki, melyik cég termékét nem találták jónak.

 

A fogyasztóvédelmi hatóság november végén kezdte meg a karácsonyi ellenőrzéseket. A legtöbb vásárló ekkor keresi fel az üzleteket, az áruházláncok pedig rengeteg akciót hirdetnek meg – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya. A szakemberek országosan összesen 881 üzletben ellenőrizték az eladási és az akciós árak feltüntetését.

A helyszínek 35 százalékánál találtak hiányosságot, ami kismértékű javulást jelent a megelőző évek átlagosan 40 százalékos eredményeihez képest. Az ellenőrzést végző járási hivatalok több mint 700 alkalommal végeztek próbavásárlást, a leggyakoribb probléma az akciósnál magasabb áron való értékesítés számított.

szalncukor 02

Az üzletek értékesítési gyakorlatának fogyasztóvédelmi ellenőrzése mellett a tárca akkreditált laborjában szaloncukrokat is vizsgáltak. Harminc féle szaloncukor közül csupán egy esetében nem érte el a csokoládé-bevonat aránya a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt mértéket. A fogyasztóvédelmi hatóság intézkedett arról, hogy a kifogásolt szaloncukor lekerüljön az üzletek polcairól.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések karácsonyt követően is folytatódnak. A két ünnep között a szavatossági jogok érvényesülését és Az internetes vásárlással kapcsolatos panaszokat vizsgálja a fogyasztóvédelmi hatóság.

 

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017