Kezdődjék a mulatozás!

A farsangi népszokások a tavaszvárás pogány időszakának mulatságaiból erednek, a farsang a tréfaűzés, az evés-ivás, a párkeresés és az udvarlás időszakának számított. Sok helyen még ma is elkészítik a hagyományos farsangi ételeket, így a farsangi fánkot vagy a kocsonyát. A hamvazószerdáig tartó időszakban egymást érik a karneválok, a bálok, cikkünkből az is kiderül, milyen étkezési illemszabályokat illik egy bálon betartani.

 

A farsangi időszak vízkereszttől (január 6.) a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdáig tart. A magyar nyelvterületen elterjedt farsang szó is a német fasten, vagyis böjt kifejezésből ered, ami a böjt kezdetére utal. A latin nyelvterületen a karnevál (jelentése: a hús elhagyása) szó terjedt el. A leghíresebb karneválok közé tartozik még ma is a velencei és a riói. 

bál 14

Farsang idején legtöbbször maszkos, alakoskodó felvonulásokkal, mulatságokkal ünnepelt a nép, igyekeztek a böjt kezdete előtt még kitombolni magukat, a böjtben ugyanis már tartózkodni kellett a hús és az alkohol fogyasztásától. 

A farsangi mulatságok közös események voltak, minden társadalmi rétegnek megvolt a maga ünnepe: a főúri körökben a bálok, a nép körében a fonóban tartott táncos estek. Vagyis a báli szezon hagyománya ugyancsak innen ered, farsang után ugyanis már tiltottá vált a mulatozás.

bál 12

A farsangi ünnepek egyik korai eseményének számított, amikor a vízkereszt utáni második vasárnapon megemlékeztek Jézus első csodatételéről, amikor a kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta. Ilyenkor egyes helyeken elbeszélték a bibliai történetet, valamint a házigazda illőn megvendégelte látogatóit.

A farsangi periódusban sok zsíros és édes ételt fogyasztottak, az egyik ilyen a farsangi fánk. Ilyenkor tartották a disznóvágásokat is, ezért nem meglepő, ha kolbász, hurka, szalonna is gyakrabban került az asztalra.

Magyar Elek 2000-ben megjelent, Az Ínyesmester ünnepi és köznapi ételsorai című klasszikus receptgyűjteményében írja le a farsangi fánk készítésének módját. E szerint 50 dekagramm, néhány óráig meleg helyen tartott rétesliszthez 6 tojássárgáját, 6 dkg olvasztott vajat, 5 dkg porcukrot, 4 deciliter tejet, 1 evőkanál rumot, 2 dkg cukros, langyos tejben megkelesztett élesztőt és csipetnyi sót veszünk. 

Fakanállal jól kidolgozzuk, aztán lábassal letakarva 35-40 percig pihentetjük, míg jól megkel. Ekkor lisztes deszkán hüvelyujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, takaró alatt újra kelni hagyjuk, míg nagyjából még egyszer olyan vastagra dagad. 

bál 101

Ekkor erősen forrásban levő, de nem füstölgő zsírban kisütjük. A zsír sok legyen, legalább 3-4 ujjnyi, hogy a fánkok szabadon ússzanak benne. Először fedő alatt sütjük, míg egyik oldala megpirul. Így képződik rajta az úgynevezett „ranftli”, azaz szalag. Azután megfordítjuk fánkokat, és födő nélkül sütjük tovább, míg ez az oldaluk is megpirul. Ne tegyünk egyszerre sok fánkot a zsírba.

Felmelegített, esetleg kissé hígított barack-, ribizli- vagy málnalekvárt adunk hozzá. Vigyázzunk, hogy a tészta a készítés idején állandóan melegben legyen, hideg ne érje, „meg ne fázzék” – tanácsolja Magyar Elek.

bál 08

A bálokat a legmagasabb szintű elegancia, étel- és italkínálat jellemzi – írja a farsangi időszak kiemelt figyelmet kapó társadalmi eseményeiről Sille István Illem, etikett, protokoll című munkájában. És milyen igaz, hiszen lehet-e felemelőbb érzés, mint elegáns öltözetben keringőzni, kitűnő pezsgőket kortyolni és ételkölteményeket kóstolni?

bál 02

Akad azonban néhány illemszabály, amit jó, ha észben tart a meghívott, különben kellemetlenül érezheti magát. Megérkezéskor a belépőnek illik köszönni, ezen túl pedig a férfi a nőnek, a fiatalabb az idősebbnek. Üdvözléskor a férfiak belátásuk szerint eldönthetik, köszöntenek-e kézcsókkal egy hölgyet. Ha e nemes üdvözlési mód mellett döntenek, akkor a társaságban álló többi hölgyet is illik így köszönteni. A kézcsók jelkép, a férfi a hölgy keze fölé hajol, ám ajka soha nem érintheti meg a hölgy kezét! A bálteremben sétálva még halkan se tegyünk megjegyzést senkire! Ismeretlent megszólíthatunk, de két vagy több ember beszélgetésébe még akkor is illetlenség beavatkozni, ha bemutatkozunk – int Sille István. A bál csúcspontja a tánc, az illemszabály szerint az urak kérik fel táncra a hölgyeket, kivétel hölgyválaszkor. 

bál 05

Az estélyek egyik fénypontja a vacsora, lássuk, melyek az étkezéssel kapcsolatos illemszabályok! Az asztalhoz érve illik bemutatkozni, ha házaspár érkezik, előbb a férfi mutatkozzék be, majd mutassa be a jelenlévőknek feleségét. A vacsoránál könnyen zavarba jöhet a gyakorlatlan bálozó a díszes teríték, a számos pohár és evőeszköz láttán, mint a híres filmben, a Micsoda nőben Julia Roberts által megformált karakter. 

bál 071

Fontos megjegyezni, hogy minden fogáshoz új evőeszközt használunk, amelyeket a fogások sorrendjében helyeznek a tányér mellé, egy oldalon legfeljebb hármat. Ezeket kívülről befelé haladva használjuk; az előételhez használatos evőeszközök kisebbek, míg a halhoz, rákhoz speciális evőeszközöket terítenek. A szalvétát az étkezés kezdetén terítsük az ölünkbe! Ha megfogunk egy evőeszközt, azt utána már csak a tányérra szabad visszahelyezni.

bál 11A késsel kizárólag vágni illik, és soha se kockázzuk fel a húst előre! A kenyeret csak törjük; a mártásokat, a szószokat kenyérrel kitunkolni nem megengedett. A poharak szintén a felszolgált italok sorrendjében, a teríték jobb oldalán helyezkednek el. A vörösboros poharak öblösebbek és nagyobbak a fehérboros poharaknál, amelyeket ne fogjunk meg a kehelynél. A talp nélküli, vastagabb poharakba ásványvíz vagy üdítő kerül.

A báli szezon végét jelzi a farsang farka, vagyis a periódus három utolsó napja, a farsang vasárnapjától húshagyó keddig tartó időszak. Húshagyó kedden eltemették a farsangot, illetve a telet és e napon a már elkezdtek készülni hamvazószerdára, a böjt kezdetére. Ám torkos csütörtökön még megengedték, hogy a maradékot elfogyasszák az emberek. Ebből alakult ki az utóbbi években a torkos csütörtöki program, amikor számos étterem, köztük több neves vendéglátóhely kínál kedvezményes áron többfogásos menüt.

Fotó: Wien.info, Junistenball.at, Uniquevenuesofedinburgh.co.uk, Blg.culture-mondial.com, Gourmet Riporter

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017