Pohner Ádám bejutott a Bocuse d’Or döntőjébe

Nyolcadik helyezést ért el Pohner Ádám a Bocuse d’Or szakácsverseny Torinóban rendezett európai selejtezőjén, ezzel magabiztosan jutott ki a jövő évi világbajnokságra, amelyet Lyonban rendeznek.

 

A magyar versenyző hétfőn állt főzőlap mellé, így a verseny másnapján akár hátradőlve is nézhette volna a többiek versengését, ám erről szó sem volt. Hiszen a magyar induló is tudta: számos, akár a verseny megnyerésére is esélyes szakács kezdte meg 5 óra 35 percen át tartó munkáját, márpedig az ő szereplésük a Kistücsök séfhelyettesének továbbjutása szempontjából sem volt érdektelen.

bocuse pohner 05

Napközben Csapody Balázs, az étterem tulajdonosa még az oroszoktól tartott, mondván, meglepően sokat fejlődtek és kiváló tányérokkal rukkoltak elő, ám az esti eredményhirdetés során kiderült, félelme alaptalan volt. A papírforma érvényesült, hiszen a verseny európai selejtezőjének történetében alig akadt példa arra, hogy ne skandináv séf nyerte volna a viadalt (mondjuk két éve, amikor Széll Tamás végzett az élen), s ezúttal sem történt másként.

bocuse pohner 04

Az első helyen a norvég Christian André PETTERSEN végzett, őt a svéd Sebastian GIBRAND és a dán Kenneth TOFT-HANSEN követte, utóbbi csapatfőnöke az a Rasmus Kofoed volt, aki a koppenhágai három Michelin-csillagos Geranium konyhafőnöke, valamint két éve Széll Tamás felkészülését segítette.

bocuse pohner 02

A legjobb vegetáriánus tál díját a finnek, a legjobb húsos tányérét a franciák kapták, míg a legjobb commis-nak (szakácssegéd) járó elismerést az olasz csapat ifjú indulója, Curtis MULPAS kapta. A magyar csapat (Pohner Ádám, Csillag Richárd, Vomberg Frigyes és Hamvas Zoltán) végül a 8. helyet szerezte meg, ami biztos továbbjutást jelentett a jövő januári, Lyonban rendezendő világbajnokságra.

A végső sorrend:
1. Norvégia
2. Svédország
3. Dánia
4. Finnország
5. Franciaország
6. Belgium
7. Svájc
8. Magyarország
9. Izland
10. Nagy-Britannia

bocuse pohner 03

E tíz országon kívül már kijutott Lyonba Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Japán, Szingapúr, Dél-Korea, Thaiföld és az Egyesült Államok. Afrikában júniusban dől el a továbbjutás sorsa.

Fotó: Bocuse d'Or

 

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017