Füst, mély érzelmek és élesztőhártya

A régi hagyományokra visszanyúló, élesztőhártya alatt érlelt borral jelent meg a tállyai SZÓLÓ pincészet. A tangóra keresztelt nedű a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett, amely élénk, friss, vibráló, egyben mély és komplex. 

 


A tállyai pince egymás mellett alkalmazza a modern és a hagyományos eljárásokat, így a tango három évet pihent a pincében a Tökösmály-dűlőből szüretelt, hárslevelűvel színültig megtöltött, majd lezárt hordóban. Az elkészítéséhez az inspirációt a franciaországi Juraban készített, hártya alatt érlelt vin jaune adta, de fontos volt a Tokaji borvidék tradíciója és a pincészet saját, tiszta vonalú borkészítési stílus megőrzése.

Négy éve nem volt könnyű évjárat a Tokaji borvidéken, kézzel kellett kiválogatni az egészséges és az aszús szemeket, amelyek a SZÓLÓ pincészetben szamorodni módjára 12 órán át héjon áztak. A bor új hordóban erjedt és érlelődött 2015 nyaráig, ezután átkerült egy használt aszús hordóba, ekkor úgy döntöttek: inkább hosszú érlelik, nem nyúlnak hozzá.

szolo pince 05

2016 karácsonyán vettek belőle mintát – ügyelve arra, hogy ne bántsák a bor tetejét lezáró flort, akkor érezték, hogy ebben a formában lassabban, finomabban fejlődik, hagyni kell még. További egy év érlelést követően 2018 márciusában derítés és szűrés nélkül került palackba, kén hozzáadása nélkül.

A világon mindössze három helyen készül flor (vagy más néven élesztőhártya) alatt érleléssel a bor: Franciaországban az úgynevezett sárga bor (vin jaune), Spanyolországban a sherry egyes változatai, és Magyarországon a száraz szamorodni. A bor tetején képződő hártya erjesztőgombák segítségével alakul ki.

szolo pince 01

– A flor folyamatosan kölcsönhatásban van a borral, megváltoztatja az összetételét, így végső aromáját és ízét is. Az elmúlt tíz évben a világ több borvidékén is kísérleteznek hasonló technológiával, nem csak a klasszikus régiókban – magyarázza Kató  András, a Terroir Club vezetője. Van, ahol rásegítenek a képződésére, a SZÓLÓ-nál erre nem volt szükség. A flor alatt egyfajta reduktív környezet alakul ki, mivel az élesztők a borban oldott oxigént is felhasználják, a flor pedig korlátozza az újabb oxigénfelvételt.

– Annak ellenére, hogy hosszan érleltük, örömmel tapasztaltuk, hogy van benne élénkség és frissesség, a vibrálás mellett pedig mély és komplex, érlelt karaktert is mutat – meséli Éless Tímea borász. Hangsúlyozta: nagy rádöbbenés volt a flor, ami elkezd táplálkozni a borból, és a végén hihetetlen egyensúlyt állít be. – Hálásak vagyunk a természetnek, emellett szerencsénk is van, hogy ilyen a hordó- és pinceflóránk – mondja a borász.

szolo pince 02

S hogy miért keresztelték tangóra a bort? Erre Éless Tamás ad választ. – Amikor először kóstoltuk készen a bort, Buenos Aires jutott eszembe. Egy külvárosi csehóban fellépő tangótáncos, a fapadló, a füst, mély érzelmek, intenzív hangulatok. Ilyen nekünk ez a bor – indokolta a névválasztást Éless Tamás.

Fotó: Miklóska Zoltán és Furmint Photo

 

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017