Fácán, kagyló és tésztaleves az év utolsó napján

Írta: Gourmet Riporter, dátum: .

Ha valamikor, szilveszterkor biztos finom falatok kerülnek az asztalra szerte a világban. Franciaországban terrine, tengergyümölcsei és libamáj, Belgiumban vadhúsok, Svájcban bélszín kedvelt eledel az óév utolsó napján. S persze több hagyomány is kötődik e naphoz, akad ország, ahol érmét helyeznek a tányér alá, hogy biztosítsa a bőséget, máshol a rizstészta szerencsehozó erejében bíznak.

 

Svájcban szilveszterkor vitathatatlanul a legnépszerűbb a Fondue Chinoise, a lakosság közel fele ezt az ételt fogyasztja. A Fondue Chinoise-t (amelyről ITT ÍRTUNK bővebben) valószínűleg azért hívják fondue-nek, mert régen gyakran ugyanabban az edényben főzték, mint a sajt fondue-t. Az eredetileg Kínából származó étel az 1970-es években terjedt el Svájcban, amelyet a helyi viszonyokhoz igazítottak. Hasomlóan népszerű a Filet im Teig, ami lényegében a Wellington bélszín helyi változata, míg az ország francia nyelvterületén a lazac és más halfajták népszerűek.

szilveszter Filet im teig 01

Franciaországban az év utolsó napján általában fehér halak, Szent Jakab kagyló, libamáj, lazac, töltött sertéshús kerül az asztalra. Ugyanilyen gyakori, hogy szilveszterkor büféasztal várja a családtagokat, barátokat, amely hideg falatokból áll, így terrinek, krémek, pástétomok, füstölt lazacos falatok, osztriga, libamáj, quiche lepények alkotják a kínálatot.

bisztrók párizs 03

Franciaországban mi mást fogyasztanának e falatok mellé, mint pezsgőt és francia borokat, amelyek mellett olykor koktélokat is kevernek a házigazdák. A franciáknál is jellemző, hogy éjfél után jókívánságokat mondanak egymásnak az emberek és régiónként eltérő számú puszival köszöntik egymást. Az év első napján, valamint január 6-án is a gallok leszármazottai hagyományos vagy hajdinapalacsintát fogyasztanak, illetve a Galette des rois-t a királyok lepényét.

szilveszter galette des rois 01

Belgiumban különböző vadak (szarvas, vaddisznó, fácán) és baromfi a jellemző szilveszteri étek, néha lazacot is felszolgálnak. Másnap – ahogy sok országban – a maradékot eszik meg az előző napról. Liège régióban az emberek újév napján káposztát fogyasztanak, és étkezés közben egy érmét helyeznek a tányér alá. Ez az érme a babona szerint szerencsét fog hozni számukra egész évben.

szilveszter belga fácán leeksandhighheels 01

Dél-Koreában a holdújév fontosabb esemény, mint a szilveszter, de azért az utóbbit is megünneplik. Speciális étek az év első napján kerül az asztalra, ez a forrón tálalt rizstészta leves, a tteokguk. Napjaink koreai rizstészta levesének alapját a marha- vagy csirkehúsból készült markáns ízű lé adja, ám régen fácánból készült az alap.

A fehér rizstészta fogyasztásának újévi szokása igen régi időkre nyúlik vissza. A fehér szín az év első fényes napját szimbolizálja, míg a kerek, illetve ovális forma a Napot jelenti. A henger alakú rizstészta formája szintén nagyon fontos, mivel az a hosszú élet jele, s ha ezt érmeszerű darabkákra vágjuk, a pénzhez hasonlatos tészta gazdagságot, bőséget és áldást hoz a családra. A hagyomány szerint mire a családtagok elfogyasztják a levest, egy évvel idősebbek lesznek, ezért a gyerekek szeretnek újabb adagot kérni, azt remélve, hogy így hamarabb felnőnek.

szilveszter tteokguk kimchimari 01

Szilveszterkor sokak kedvence a forralt bor, amely minden kétséget kizáróan az egyik legkedveltebb téli ital Ausztriában is. A szegfűszeggel és fahéjjal ízesített vörösbor illata segít ráhangolódni a hideg évszakra és felmelegedni.

Hozzávalók:
2 üveg vörösbor
2 csésze víz
150 g cukor
6 szegfűszeg
3 fahéjrúd
2 narancs cikkekre vágva

szilveszter glühwein stuttgartcitizen 01

Elkészítése nem bonyolult: a vörösbort forraljuk fel vízzel és cukorral. Adjuk hozzá szegfűszeget, fahéjrudat és narancsot. Kis lángon, épphogy gyöngyözve forraljuk 15-20 percig. Figyelem: a forralt bornak nem szabad lobogva főnie! Végül vegyük ki a szegfűszeget és a fahéjrudakat, majd a forró bort közvetlenül fogyasztás előtt adagoljuk csészékbe. A forralt bort díszíthetjük egy szelet naranccsal is és mindenképp forrón fogyasszuk.

Fotó: Leeks and High Heels, Stuttgart Citizen, France.fr, Kimchimari, Schweizer Fleisch, Gourmet Riporter

 

Nyomtatás