Reflektor

Aratott a Drazsémágus

A napokban rendezték meg az International Chocolate Awards kelet-európai és mediterrán selejtezőjének eredményhirdetését, amelyen a magyar gyártók összesen öt aranyérmet nyertek. Különösen a chocoMe tündökölt, amely tizenegy elismerést, közte három aranyérmet szerzett. Rajta kívül a Demeter Chocolate és a Nobilis termékét díjazták az ítészek egy-egy arany medállal.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Meghozta eredményét az edukáció

Szaloncukor nélkül a magyaroknak nincs karácsony. Az egykor fondant-ból készült ünnepi cukorka igazi hungarikum, amelyért a vásárlók hajlandók mind többet áldozni. A magyar vevők egyre inkább a magas minőségű szaloncukrokat keresik, és ha tehetik, kerülik az olcsó, kis élvezeti értékű, bevonómasszás termékeket.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Pálcás krampusz zöld ruhában

Elődeinket ugyanolyan leleményesség jellemezte, mint a mai kereskedőket, ha arról volt szó, hogy a vásárlók kedvében járjanak. Mikulás és karácsony közeledtével az édességipar átállt ünnepi üzemmódba, s külön az ünnepekre készített csokoládéfigurákkal, szaloncukorral csábították a vásárlókat. Régi idők karácsonya címmel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kosztümös tárlatvezetést szervezett, ahol megtudhattuk, milyen volt az előző századforduló táján Budapesten a karácsonyi őrület.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Boszorkányok és léhűtők Eiffelék padlásán

Halloween éjszakáján vörös fénybe öltözött a várkastély. Dermesztő sikolyok, félelmetes morgások, denevérek, lidércfény, pókháló és a bejárati ajtó alól kilógó két láb fogadta a vár közelébe merészkedőket. A Dreher Sörgyár éjszakai túrára várta mindazokat, akik e rémségekkel dacolva is kortyoltak volna egy kis boszorkányvért.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Előbb földhöz vágják, majd kígyó lesz belőle

Korea gyorsan és nagyon sokat változott az utóbbi évtizedekben, ezért egyre inkább veszít népszerűségéből az egykor kimcsi tárolására használt tradicionális tárolóedény, az onggi. A koreaiak még időben szeretnék elejét venni a kedvezőtlen folyamatnak, ezért világkörüli roadshow-t indítottak a különleges agyagedény népszerűsítéséért. Nálunk is nyílt egy kiállítás, amelyen sok érdekes dolgot lehet látni, tapasztalni. Két hétig még megtekinthető a Koreai Kulturális Központban.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

„Jó, ha a csoki házhoz jön”

Minden csokoládét szerető bizonyára sokszor ábrándozott már arról, milyen nagyszerű is volna, ha az imádott csoki egy csettintésre otthonába teremne. Ha a csokoládé teleportálást egy ideig még nélkülözni is kell, a Great Taste Awards-díjjal kitüntetett Demeter csokoládémanufaktúra hamarosan induló új szolgáltatása biztos népszerű lesz.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Butít és mérgez, ahogy táplál és éltet is

A görögök forrásvízzel itták a bort, és barbárnak tartották, aki tisztán fogyasztotta az italt – tudhatták meg mindazok, akik velünk együtt ellátogattak a Kutatók éjszakájának egyik programjára. A Budapesti Gazdasági Egyetem előadásán nemcsak azt tudhattuk meg, hogyan készülnek a különböző alkoholos italok, hanem azt is: akár energiaigényünk negyven százalékát is fedezné az alkohol, persze, csak ha nem volna toxikus hatású.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Kocshudzsang csige és az onggi edények

Az ősz egyik kiemelkedő eseménye lesz szeptember második felében a Koreai Kulturális Fesztivál, amelyen autentikus koreai főzőshow-t is megtekinthetnek az érdeklődők. Aki azonban többet is szeretne megtudni a koreai gasztronómiáról, érdemes ellátogatnia a fermentált ételek történetét bemutató, október 31-ig látogatható tárlatra.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Kovászéden, avagy újra felfedezni a kenyeret

Liszt, víz, só, a jó kenyérhez nem kell más – hirdették a Kenyérlelke Fesztiválon. Határozottan állítjuk: nemcsak az augusztus 20-i programok közül emelkedett ki az esemény, hanem a nagy magyar fesztiválmasszából is. Hogy miért? A legfőbb ok az edukáció, amelyet a honi fesztiválok úgy általában nélkülöznek. A Kenyérlelkén viszont nemcsak lehetett, egyenesen kötelező volt kérdezni a pékektől, a kóstolást kihagyni pedig egyenesen véteknek számított.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Csillageső hullott a magyar gyártókra

Több mint harminc magyar élelmiszer – jobbára édes finomság – kapott rangos elismerést a Great Taste Awards versenyen, amit sokan csak gasztro olimpiának tartanak. Akadt olyan magyar cég, amely először nevezett a versenyre, s mindjárt öt magas elismerést is sikerült begyűjtenie. Csak a miheztartás végett: a Great Taste Awards a világ egyik legismertebb élelmiszeripari díja, több mint tízezer terméket neveznek be a gyártók minden évben a világ minden tájáról. E versenyen sikerült két magyar vállalkozásnak is a legmagasabb minősítést megszereznie. 

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

A lovagnak öltözött kakas és a kétfarkú sellő

Négy pisztráng fekszik egy fatálon. Mellettük három tyúkfi hever sütésre készen, egy nagy tálban gyümölcsök, fonott kasban tojás, cserépcsuporban méz. A királyi konyhát gyertyák és a nap beszűrődő fénye világítja be, végtelen sejtelmes a hangulat. Mintha a visegrádi palotában megállt volna az idő. Csak egy valami árulkodik arról, hogy nem ültünk időgépbe: a konyhalányok pizzát falatoznak.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017