Reflektor

Fokhagymát nyeltek és diót ropogtattak a pálinkára

Míg advent a reményteli várakozás ideje, a szenteste maga a megvalósult és beteljesedett csoda, a Megváltó születésének napja. A karácsonyi éj misztikuma melegséggel tölti el minden ember szívét, szenteste minden elcsendesedik. Sok helyen ilyenkor még ma is nagyapáink szokása szerint hal, dió, mák kerül az ünnepi asztalra.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Az ételosztás több egy tál ételnél

A Krisna-hívők több ezer adag ételt és élelmiszercsomagot osztanak szét az adventi időszak alatt az országban. Nem csupán az ételek jó minőségét, hanem az állandóságot is fontos szempontnak tartják. A szükségben élők, az éhezők több mint 20 éve számíthatnak a szeretet ünnepén az egyház alapítványára, az Ételt az Életért segítségére.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Köszvény ellen egyen sózott vért!

Hitte volna, hogy a Tamás napján levágott disznó hája gyógyító erejű? Tudja, miért csíráztattak egykor búzát Borbála napján? És azt, miért rajzoltak eleink keresztet fokhagymával az állatok fejére? E népi szokások mindegyike az adventi ünnepkörhöz kötődik, a karácsony előtti négy hétben ugyanis dédanyáink igyekeztek biztosítani a következő évi jó termést, szapora jószágáldást. Advent idején a kántornak is csurrant egy kis kamrába való.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Ne legyen üres az ünnepi asztal!

„Tárjátok ki szíveteket” címmel elindította adventi segélyakcióját a Katolikus Karitász. A civil szervezet adománygyűjtő programjaival a rászoruló családokat segít a téli hónapokban és a közelgő ünnepek során. Céljuk, hogy a nélkülözőknek is szép lehessen az ünnep, s karácsonykor ne legyen üres az asztaluk.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Belénk bűvölik a táplálékot

Az ételek elfogyasztása a lélek számára békítő, nyugtató hatású, olykor pótlék, ami oldja a bánatot, csökkenti az agressziót vagy kielégülés-helyettesítő – vélekedik Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus. A Károli Gáspár Református Egyetem tanára lapunknak azt is elárulta, miért szereti az emberek nagy többsége a süteményt és a csokoládét, és miért olyan nehéz megválnunk a kenyértől. Rávilágít arra is, miért kínáljuk vendégünket azonnal étellel, itallal, és az interjúból az is kiderül, mi köze a szexualitásnak a táplálkozáshoz.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Fesztiválcunami érkezik szeptemberben

Lassan vége a nyárnak, amit nemcsak a hűvösebb időjárás jelez, hanem a köztereken és a virtuális térben egyre gyakrabban feltűnő hirdetések, amelyek a közelgő nagy gasztronómiai fesztiválokat népszerűsítik. Összeszedtük a legfontosabbakat, hogy olvasóink véletlenül se maradjanak le egy izgalmas programról sem.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Lassan búcsút inthetünk a vargányának

Idén minden eddiginél korábbi dátumra, augusztus 2-ára esett a túlfogyasztás napja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. A jövőnket használjuk el, mert úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig bolygónkból csak egy van.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Bajai karácsony 35 fokban

Előbb hagyma és füst illata teríti be a város főterét és környékét, majd egy idő után aromás halászléfelhő ereszkedik Baja centrumára. A város szívében kialakított óriási kerti partin, a Bajai Halfőző Fesztiválon tegnap ezerötszáz bográcsban rotyogott a halászlé, s ugyan az edényekben vöröslő levek látszólag egyformák, ez korántsem igaz. Minden szakács a saját alapanyagaira, metódusára esküszik, így lesz ezerötszáz féle a bajai halászlé.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Mi köze a városgazdálkodásnak a cateringhez?

Lakodalomba voltunk hivatalosak a napokban, ami önmagában még akkor sem hírértékű, ha a dunavarsányi alpolgármester nősült. Ám hamar felfigyeltünk egy mozgékony csapatra, amelynek tagjai minden helyszínen feltűntek, kedvesen kínáltak étket, italt, járt a kezük, mint a motolla. Fehér egyen felsőben tüsténkedtek, pólójuk hátulján pedig ez állt nagy betűkkel: DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁKODÁSI KFT. Nem egy szokványos catering cégnév. Kitört belőlünk az oknyomozó, rögtön lecsaptunk a témára. Tanulságos dolgok derültek ki.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Pünkösdi mulatságok gazdag lakomával

Pünkösdkor a Szentlélek kitöltetését ünnepeljük, amely akárcsak a húsvét, mozgó ünnep. Húsvét után ötven nappal következik, innen ered a neve is, a görög pentekosztész, azaz ötvenedik. A pünkösdi ünnepkörhöz egykor számos népszokás tapadt, mára legtöbbjük feledésbe merült, ahogy a hagyományos pünkösdi ételek is.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

  • 1
  • 2
Copyright PuzzleMedia 2017