Reflektor

Kocshudzsang csige és az onggi edények

Az ősz egyik kiemelkedő eseménye lesz szeptember második felében a Koreai Kulturális Fesztivál, amelyen autentikus koreai főzőshow-t is megtekinthetnek az érdeklődők. Aki azonban többet is szeretne megtudni a koreai gasztronómiáról, érdemes ellátogatnia a fermentált ételek történetét bemutató, október 31-ig látogatható tárlatra.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Kovászéden, avagy újra felfedezni a kenyeret

Liszt, víz, só, a jó kenyérhez nem kell más – hirdették a Kenyérlelke Fesztiválon. Határozottan állítjuk: nemcsak az augusztus 20-i programok közül emelkedett ki az esemény, hanem a nagy magyar fesztiválmasszából is. Hogy miért? A legfőbb ok az edukáció, amelyet a honi fesztiválok úgy általában nélkülöznek. A Kenyérlelkén viszont nemcsak lehetett, egyenesen kötelező volt kérdezni a pékektől, a kóstolást kihagyni pedig egyenesen véteknek számított.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Csillageső hullott a magyar gyártókra

Több mint harminc magyar élelmiszer – jobbára édes finomság – kapott rangos elismerést a Great Taste Awards versenyen, amit sokan csak gasztro olimpiának tartanak. Akadt olyan magyar cég, amely először nevezett a versenyre, s mindjárt öt magas elismerést is sikerült begyűjtenie. Csak a miheztartás végett: a Great Taste Awards a világ egyik legismertebb élelmiszeripari díja, több mint tízezer terméket neveznek be a gyártók minden évben a világ minden tájáról. E versenyen sikerült két magyar vállalkozásnak is a legmagasabb minősítést megszereznie. 

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

A lovagnak öltözött kakas és a kétfarkú sellő

Négy pisztráng fekszik egy fatálon. Mellettük három tyúkfi hever sütésre készen, egy nagy tálban gyümölcsök, fonott kasban tojás, cserépcsuporban méz. A királyi konyhát gyertyák és a nap beszűrődő fénye világítja be, végtelen sejtelmes a hangulat. Mintha a visegrádi palotában megállt volna az idő. Csak egy valami árulkodik arról, hogy nem ültünk időgépbe: a konyhalányok pizzát falatoznak.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Esti történelemóra hagyományos falatokkal

Ki gondolná, hogy egykor városfal és őrtorony, majd később a Zrínyi fogadó állt a helyén, ahol Petőfi is gyakorta megfordult? Bizonyára azt is kevesen sejtik, hogy a patinás Danubius Hotel Astoria City Center tulajdonképpen három épületből áll, és étterme a metróépítés miatt került az épületegyüttes hátsó traktusába. A Múzeumok éjszakáján végigkutyagoltuk a hotel folyosóit, közben számos érdekességet tudhattunk meg Budapest egyik legrégebbi szállodájának történetéből. És persze a szálló konyháján is jártunk.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Mr. Bean és a mennyei mangós kocka

Csokoládéfürdőbe cuppantak a sütemények pénteken este a budapesti Flamenco Hotelben, ahol a vendéglátás szakmai titkaival ismerkedhettek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok. A változatos programok vártak az érdeklődőkre, amelyek közül talán a Zsolnay cukrászda standja volt a legnépszerűbb. A látványos és érdekes feladatok mellett szinte kifogyhatatlan mennyiségű fehér-, szőke,- tej- és étcsokoládét, süteményt kóstolhattak meg a gyermekek és kísérőik.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Az előzékeny turmix esete a háziasszonnyal

Egy mozdulat, és megváltozik konyhánk arculata – talán így foglalhatnánk össze a napokban megrendezett Konyhakiállításon tapasztalt trendeket. A praktikum mellett ugyanis a helykihasználás került előtérbe, elég csak a minden irányba elforgatható munkalapot, a gombnyomásra mozgó polcokat vagy a cserélhető előlapos hűtőszekrényt megemlíteni. És akkor még a háziasszonyt ellenőrző mosógépről vagy az „életveszélyesen” éles, hajszálvékony pengéjű késről még nem is szóltunk.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Válasszon műanyagmentes csomagolást!

Bemutatták Amszterdamban a világ első műanyagmentes szupermarketi folyosóját. Az Ekoplaza nevű holland szupermarketlánc egyik üzletében a vásárlók mostantól 700 műanyagmentes áruból válogatnak, amelyek csomagolását komposztálható bio és hagyományos anyagok, így üveg, fém és karton adja.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Nem isszuk sárig a vizet!

Hét kormánynak dolgozott protokoll tanácsadóként, később protokollfőnökként a rendszerváltás előtt és után. Görög Ibolya ma is fáradhatatlanul igyekszik a viselkedési és illemszabályokat minél szélesebb körben terjeszteni, ezért folyamatosan járja az országot előadásokat tartva, emellett számos cégnek is segítséget nyújt. A báli szezon derekán járunk, sokan készülnek első előkelő estélyükre, számukra e beszélgetés kötelező olvasmány.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Kezdődjék a mulatozás!

A farsangi népszokások a tavaszvárás pogány időszakának mulatságaiból erednek, a farsang a tréfaűzés, az evés-ivás, a párkeresés és az udvarlás időszakának számított. Sok helyen még ma is elkészítik a hagyományos farsangi ételeket, így a farsangi fánkot vagy a kocsonyát. A hamvazószerdáig tartó időszakban egymást érik a karneválok, a bálok, cikkünkből az is kiderül, milyen étkezési illemszabályokat illik egy bálon betartani.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Fokhagymát nyeltek és diót ropogtattak a pálinkára

Míg advent a reményteli várakozás ideje, a szenteste maga a megvalósult és beteljesedett csoda, a Megváltó születésének napja. A karácsonyi éj misztikuma melegséggel tölti el minden ember szívét, szenteste minden elcsendesedik. Sok helyen ilyenkor még ma is nagyapáink szokása szerint hal, dió, mák kerül az ünnepi asztalra.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017