Reflektor

Fácán, kagyló és tésztaleves az év utolsó napján

Ha valamikor, szilveszterkor biztos finom falatok kerülnek az asztalra szerte a világban. Franciaországban terrine, tengergyümölcsei és libamáj, Belgiumban vadhúsok, Svájcban bélszín kedvelt eledel az óév utolsó napján. S persze több hagyomány is kötődik e naphoz, akad ország, ahol érmét helyeznek a tányér alá, hogy biztosítsa a bőséget, máshol a rizstészta szerencsehozó erejében bíznak.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Karácsony a nagyvilágban

Tudja, hogy a németek miért fogyasztanak burgonyát karácsonykor? S azt, hogy hová megy szenteste a koreaiak egy része? Vagy azt, hány fogásból áll a vacsora Litvániában? Ha nem, azonnal olvasson tovább! Összeállításunkból azt is megtudhatja, hogy Argentínában mely ital népszerűbb még a pezsgőnél is, mit takar a Svájcban kedvelt Fondue Chinoise, s hogy Belgiumban miért kerül homár, kaviár vagy áfonya az ünnepi asztalra.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Salamon temploma mézeskalácsból

Majdnem egy évtizede már, hogy november végétől december közepéig lázban ég egész Vácrátót: ilyenkor készülnek el ugyanis a település nevezetességévé vált mézeskalács falu házikói. Ám a helyiek nem érik be pár épület megsütésével: az illatos tésztából a falu nevezetességei mellett megformálják a pisai ferde tornyot és még a vasorrú bába mézeskalács házikóját is.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Halvarázslat az űrkikötőben

Halünnepet rendeztek a hétvégén a Budaörsi Halpiacon, ahol egy egész nap csak az uszonyosokról szólt. Az ünnep nem fellengzős kifejezés, a szervezők nem titkolt szándéka volt, hogy a népszerű tengeri halak mellett az édesvizek lakóit is jobban megszerettessék a közönséggel. Ezért egy különleges hazai halat, a fekete amurt állították a középpontba, amelyből kóstolót is tartottak.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Kőbánya libre és a zöld zuhatag

A sörvacsorának nincsenek lefektetett szabályai, de fontos, hogy a különböző aromák kiegészítsék egymást – egyebek mellett ezt is megtudtuk az idén 165 éves Dreher Sörgyárak különleges, kulináris élményvacsoráján. A sörgyár immár hagyományos estjén ezúttal a tavaszt idézték meg, ahol a spárgától a kelbimbón és a spenóton át a zöldborsóig lényegében az összes tavaszi „zöld-ség” a tányérunkra került. Hozzá illő sörrel, persze.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Meghozta eredményét az edukáció

Szaloncukor nélkül a magyaroknak nincs karácsony. Az egykor fondant-ból készült ünnepi cukorka igazi hungarikum, amelyért a vásárlók hajlandók mind többet áldozni. A magyar vevők egyre inkább a magas minőségű szaloncukrokat keresik, és ha tehetik, kerülik az olcsó, kis élvezeti értékű, bevonómasszás termékeket.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Pálcás krampusz zöld ruhában

Elődeinket ugyanolyan leleményesség jellemezte, mint a mai kereskedőket, ha arról volt szó, hogy a vásárlók kedvében járjanak. Mikulás és karácsony közeledtével az édességipar átállt ünnepi üzemmódba, s külön az ünnepekre készített csokoládéfigurákkal, szaloncukorral csábították a vásárlókat. Régi idők karácsonya címmel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kosztümös tárlatvezetést szervezett, ahol megtudhattuk, milyen volt az előző századforduló táján Budapesten a karácsonyi őrület.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Boszorkányok és léhűtők Eiffelék padlásán

Halloween éjszakáján vörös fénybe öltözött a várkastély. Dermesztő sikolyok, félelmetes morgások, denevérek, lidércfény, pókháló és a bejárati ajtó alól kilógó két láb fogadta a vár közelébe merészkedőket. A Dreher Sörgyár éjszakai túrára várta mindazokat, akik e rémségekkel dacolva is kortyoltak volna egy kis boszorkányvért.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Előbb földhöz vágják, majd kígyó lesz belőle

Korea gyorsan és nagyon sokat változott az utóbbi évtizedekben, ezért egyre inkább veszít népszerűségéből az egykor kimcsi tárolására használt tradicionális tárolóedény, az onggi. A koreaiak még időben szeretnék elejét venni a kedvezőtlen folyamatnak, ezért világkörüli roadshow-t indítottak a különleges agyagedény népszerűsítéséért. Nálunk is nyílt egy kiállítás, amelyen sok érdekes dolgot lehet látni, tapasztalni. Két hétig még megtekinthető a Koreai Kulturális Központban.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

„Jó, ha a csoki házhoz jön”

Minden csokoládét szerető bizonyára sokszor ábrándozott már arról, milyen nagyszerű is volna, ha az imádott csoki egy csettintésre otthonába teremne. Ha a csokoládé teleportálást egy ideig még nélkülözni is kell, a Great Taste Awards-díjjal kitüntetett Demeter csokoládémanufaktúra hamarosan induló új szolgáltatása biztos népszerű lesz.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Butít és mérgez, ahogy táplál és éltet is

A görögök forrásvízzel itták a bort, és barbárnak tartották, aki tisztán fogyasztotta az italt – tudhatták meg mindazok, akik velünk együtt ellátogattak a Kutatók éjszakájának egyik programjára. A Budapesti Gazdasági Egyetem előadásán nemcsak azt tudhattuk meg, hogyan készülnek a különböző alkoholos italok, hanem azt is: akár energiaigényünk negyven százalékát is fedezné az alkohol, persze, csak ha nem volna toxikus hatású.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017