Reflektor

Grillázs fekete szezámmagból

Néhány esztendeje valóságos csokoládé boomnak lehetünk szemtanúi, évente jelennek meg újabb és újabb vállalkozások. Ezt a hullámot lovagolták meg jó érzékkel az Édes Napok szervezői, olyan eseményt rendezve, ahol rogyásig állnak a standokon a finomságok. A fesztiválon ugyanakkor a gyártók és a vásárlók azzal is szembesülhetnek azzal, hol tartanak a piaci szereplők, milyen a magas minőségű termék és mi a bóvli. A vásárban az is kiderült: nem pillanatnyi hóbort volt a „mentes” termékek iránti kereslet.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Top 50-ben a chocoMe

Újabb nagy elismerésben részesült a magyar csokoládégyártó manufaktúra, a chocoMe: kávés-mogyorós Raffinée terméke ugyanis bekerült a világ ötven legjobb élelmiszere közé. A magyar vállalkozás sikerének értékét növeli, hogy a Top 50-be csupán három csokoládé került.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Fesztiválcunami érkezik szeptemberben

Lassan vége a nyárnak, amit nemcsak a hűvösebb időjárás jelez, hanem a köztereken és a virtuális térben egyre gyakrabban feltűnő hirdetések, amelyek a közelgő nagy gasztronómiai fesztiválokat népszerűsítik. Összeszedtük a legfontosabbakat, hogy olvasóink véletlenül se maradjanak le egy izgalmas programról sem.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Hét eszköz, ami forradalmasíthatja a főzést

Gyakorlatlan a konyhában? Fogalma sincs a receptekről? Azt sem tudja, hogyan fogjon egy étel elkészítéséhez? Szeretné tudni pontosan, egy adag ételnek mekkora a szénhidrát tartalma? Elege van a kora reggel a kávéfőzéssel járó macerából? Akkor az alábbi okos konyhai eszközöket önnek találták ki.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Lassan búcsút inthetünk a vargányának

Idén minden eddiginél korábbi dátumra, augusztus 2-ára esett a túlfogyasztás napja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. A jövőnket használjuk el, mert úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig bolygónkból csak egy van.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Nagy dobásra készül a chocoMe

Megszokhattuk már, hogy a chocoMe háza táján mindig történik valami. A cég alapítása óta alig akadt olyan év, hogy a vállalkozás ne nyert volna nagy nemzetközi termékdíjat. A cég tulajdonosa, Mészáros Gábor nemrég Közép-Amerikában járt, ahol munkatársaival több kakaóbab szüreten is részt vett különböző kakaóbab ültetvényeken. Hogy mi okból utaztak a messzi földrész esőerdeibe, arról a chocoMe tulajdonosa lapunknak beszélt először.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Bajai karácsony 35 fokban

Előbb hagyma és füst illata teríti be a város főterét és környékét, majd egy idő után aromás halászléfelhő ereszkedik Baja centrumára. A város szívében kialakított óriási kerti partin, a Bajai Halfőző Fesztiválon tegnap ezerötszáz bográcsban rotyogott a halászlé, s ugyan az edényekben vöröslő levek látszólag egyformák, ez korántsem igaz. Minden szakács a saját alapanyagaira, metódusára esküszik, így lesz ezerötszáz féle a bajai halászlé.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Mi köze a városgazdálkodásnak a cateringhez?

Lakodalomba voltunk hivatalosak a napokban, ami önmagában még akkor sem hírértékű, ha a dunavarsányi alpolgármester nősült. Ám hamar felfigyeltünk egy mozgékony csapatra, amelynek tagjai minden helyszínen feltűntek, kedvesen kínáltak étket, italt, járt a kezük, mint a motolla. Fehér egyen felsőben tüsténkedtek, pólójuk hátulján pedig ez állt nagy betűkkel: DUNAVARSÁNYI VÁROSGAZDÁKODÁSI KFT. Nem egy szokványos catering cégnév. Kitört belőlünk az oknyomozó, rögtön lecsaptunk a témára. Tanulságos dolgok derültek ki.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Visszásságok a Nagyi Palacsintázójában

Harminc kilogramm nyomon követhetetlen készétel forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budai vendéglátóhelyen. Az ellenőrzés során megállapított komoly élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal elrendelték az üzlet időigényes felfüggesztését. 

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Pünkösdi mulatságok gazdag lakomával

Pünkösdkor a Szentlélek kitöltetését ünnepeljük, amely akárcsak a húsvét, mozgó ünnep. Húsvét után ötven nappal következik, innen ered a neve is, a görög pentekosztész, azaz ötvenedik. A pünkösdi ünnepkörhöz egykor számos népszokás tapadt, mára legtöbbjük feledésbe merült, ahogy a hagyományos pünkösdi ételek is.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

A keserű a kedveltebb

Változott a magyarok ízlése az elmúlt öt évben, az édességet kedvelők egyre inkább az étcsokoládét keresik a boltokban – derült a Magyar Édességgyártók Szövetségének közelmúltban publikált kutatásából. A fővárosban élők és az ötven év felettiek különösen kedvelik a fekete csokoládét.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017