Reflektor

Az ételosztás több egy tál ételnél

A Krisna-hívők több ezer adag ételt és élelmiszercsomagot osztanak szét az adventi időszak alatt az országban. Nem csupán az ételek jó minőségét, hanem az állandóságot is fontos szempontnak tartják. A szükségben élők, az éhezők több mint 20 éve számíthatnak a szeretet ünnepén az egyház alapítványára, az Ételt az Életért segítségére.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Harmincból egy bukott meg a teszten

Számos szaloncukrot vizsgált meg a fogyasztóvédelem azon az országos ellenőrzésen, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelt el. A vizsgált tételek közül egy akadt fenn a rostán, ám a tárca közleménye arra nem tért ki, melyik cég termékét nem találták jónak.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Szalonczukkedlitől a vörösboros málnazseléig

Igazi hungarikumnak számít, hogy a fenyőfát szaloncukorral díszítjük. A rojtos szélű selyempapírba és sztaniolba csomagolt édességgel ugyanis kizárólag a magyarok ékesítik a fenyőágakat. A szaloncukor ősének számító fondant receptje valaha külhonból érkezett, ám a honi cukrászmesterek később rengeteg ízben készítették. Ma már szinte megszámlálhatatlan ízesítésben kapható az időközben csokoládébundát öltött finomság, ami nélkül el sem tudjuk képzelni a karácsonyt.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

„Nyujtsd ki a czipókat három késfoknyi vastagságra!”

A magyarok elmaradhatatlan karácsony eledele a bejgli. Hogy mákos vagy diós, az már örök vita tárgya, ki az egyikre, ki a másikra esküszik, s egy jelentős tábor egyformán szereti mindkettőt. Ám azt már kevesebben tudják, hogy a bejgli kétszáz éve még nem volt ismert, valószínűleg osztrák közvetítéssel érkezett az országba és kezdte meg hódító útját. A receptjét azóta is minden családban féltve őrzik, bár egy picit mindig módosul a kor igényeinek megfelelően.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Köszvény ellen egyen sózott vért!

Hitte volna, hogy a Tamás napján levágott disznó hája gyógyító erejű? Tudja, miért csíráztattak egykor búzát Borbála napján? És azt, miért rajzoltak eleink keresztet fokhagymával az állatok fejére? E népi szokások mindegyike az adventi ünnepkörhöz kötődik, a karácsony előtti négy hétben ugyanis dédanyáink igyekeztek biztosítani a következő évi jó termést, szapora jószágáldást. Advent idején a kántornak is csurrant egy kis kamrába való.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Ne legyen üres az ünnepi asztal!

„Tárjátok ki szíveteket” címmel elindította adventi segélyakcióját a Katolikus Karitász. A civil szervezet adománygyűjtő programjaival a rászoruló családokat segít a téli hónapokban és a közelgő ünnepek során. Céljuk, hogy a nélkülözőknek is szép lehessen az ünnep, s karácsonykor ne legyen üres az asztaluk.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Ezüsteső Londonban!

A hétvégén rendezték meg Londonban az International Chocolate Awards világdöntőjét, amelyen öt magyar csokoládékészítő manufaktúra is fényesen csillogó érmet szerzett. Külön örömteli, hogy nemcsak fővárosi vállalkozások szereztek rangos elismerést, hanem vidéki műhelyek is, ahol megszállottan munkálkodnak minőségi termékek előállításán.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

"Belénk bűvölik a táplálékot"

Az ételek elfogyasztása a lélek számára békítő, nyugtató hatású, olykor pótlék, ami oldja a bánatot, csökkenti az agressziót vagy kielégülés-helyettesítő – vélekedik Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus. A Károli Gáspár Református Egyetem tanára lapunknak azt is elárulta, miért szereti az emberek nagy többsége a süteményt és a csokoládét, és miért olyan nehéz megválnunk a kenyértől. Rávilágít arra is, miért kínáljuk vendégünket azonnal étellel, itallal, és az interjúból az is kiderül, mi köze a szexualitásnak a táplálkozáshoz.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Grillázs fekete szezámmagból

Néhány esztendeje valóságos csokoládé boomnak lehetünk szemtanúi, évente jelennek meg újabb és újabb vállalkozások. Ezt a hullámot lovagolták meg jó érzékkel az Édes Napok szervezői, olyan eseményt rendezve, ahol rogyásig állnak a standokon a finomságok. A fesztiválon ugyanakkor a gyártók és a vásárlók azzal is szembesülhetnek azzal, hol tartanak a piaci szereplők, milyen a magas minőségű termék és mi a bóvli. A vásárban az is kiderült: nem pillanatnyi hóbort volt a „mentes” termékek iránti kereslet.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Taroltak a magyar csokoládék

Közel negyven különböző színű érmet szereztek a magyar csokoládégyártó manufaktúrák az International Chocolate Awards kelet-európai döntőjében. A medállal jutalmazott cégek benevezhetik termékeiket a világdöntőre, amelyre október elején kerül sor Londonban.

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Itt az új őrület, a rubin csoki


Korábban ismertük az ét-, a tej- és a fehér csokit, aztán pár éve megkedveltük a szőke csokoládét, most pedig a tudósok felfedezték a rózsaszín csokoládét. A rubin tónusúként jellemzett édesség egy csapásra divatossá válhat, mert nemcsak a színe különleges, de a hírek szerint íze a bogyós gyümölcsökre emlékeztet. 

Cikk folytatása

Nyomtatás E-mail

Copyright PuzzleMedia 2017