Titkos tanácsokat kapott a fehérvári séf

Hamarosan folytatódik a kelet-európai középdöntővel a S.Pellegrino Young Chef szakácsverseny. A regionális selejtezőre Varsóban kerül sor, amelyre már a magyar versenyzők is nagyon készülnek. Feladatuk nem egyszerű: a tíz középdöntős közül csak a legjobb jut tovább a milánói döntőbe.

 

Az október 18-i középdöntőben az indulóknak ugyanazzal a pályaművel kell a továbbjutásért harcba szállniuk, amellyel a selejtezőre is neveztek. Botos András, a székesfehérvári Diófa étterem szakácsa galambbal pályázott, rétegelt burgonyával, céklával és sárgarépával. Persze a fiatal séfek finomíthattak a recepten, csak az alapkoncepció nem változhatott.

botos kicsiBotos András a selejtezőből való továbbjutása óta korrigálja az eredeti receptjét. Sok mindenen változtattam, átértékeltem bizonyos dolgokat, akadt, amit hozzátettem, mást elvettem belőle. Szerintem ezzel erősebb is lett a pályamunkám – vélekedett a felkészülés hajrájában az ifjú séf. András úgy értesült, sok induló élt a változtatás lehetőségével, ám a finomhangolás után a versenyzőknek le kellett adniuk az alapanyagok, az összetevők részletes és végleges listáját, azon már nem változtathatnak.

Botos Andrásnak a megfelelő zöldség felkutatása jelentette a legnagyobb feladatot, számos piacon járt, amíg megtalálta azokat a termelőket, akik biztosítják számára jó minőségű sárgarépát és céklát. A folyamat nem zökkenők nélküli: a kiválasztott zöldségekkel újra és újra el kellett készítenie a versenytányérját, így akadt rá azokra a beszállítókra, akikkel végül együtt tud dolgozni. 

– Ezek a zöldségek drágábbak, mint amelyekkel általában találkozhatunk. ki merem jelenteni, hogy mindig meg lehet találni a megfelelő alapanyagot, ám sajnos még mindig ott tartunk, hogy kutatni kell. Én azonban mindenképpen szerettem volna magyar alapanyaggal versenyezni, hogy megmutassuk Európának: vannak jó élelmiszerek Magyarországon is – beszélt Botos András önként vállalt missziójáról a Gourmet Riporternek. Feltétlenül pozitívnak értékelte, hogy a felkészülés alatt számos őstermelővel került jó kapcsolatba. 

botos 01A fehérvári szakács környezettudatos is, magáévá tette azt az egyre terjedő gazdaságos koncepciót, hogy az alapanyagok minél nagyobb hányadát hasznosítsák. Saját receptjében ezért a galamb szinte minden részét felhasználja a fogás tálalásához. Hogy minél tökéletesebb lehessen a tányérja, Botos András egy neves budapesti séf tanácsát is kikérte, aki elmondta, mire figyeljen oda az étel elkészítésekor, s több változtatást is javasolt neki.

A versenyzők a versenyen bármilyen eszközt, konyhatechnológiát használhatnak, a magyar induló azonban semmit nem bíz a véletlenre, kisteherautóval minden szükséges eszközt Lengyelországba szállítat. A versenyétel elkészítésére (előkészületekkel és utómunkálatokkal együtt) 5 órája van minden indulónak, igaz, egyedül kell elkészíteniük a fogást, nem lehet segédjük. (A győztes, a milánói döntő többi résztvevőjével már kap maga mellé egy mentort.)

Botos András eddigi eredményével is elégedett, ám nem mondott le a továbbjutásról sem, igyekszik a legjobbját nyújtani, kérdés, az mire lesz elég. Ám akkor sem lesz szomorú, ha végül sem sikerül számára a fináléba jutás, mert rengeteg tapasztalatot gyűjtött a verseny során. 

botos 04

A német Falko Weiß pályaműve

A varsói középdöntőben négy lengyel, három szerb, két magyar (Botos András mellett Sándor Rodrigo) és egy szlovén szakács versenyez az egyetlen továbbjutó helyért. A verseny középdöntői folyamatosan zajlanak, számos régióban már kihirdették a győztest. A Fine Dining Lovers szerint Kanadában Benjamin Mauroy-Langlais, a Benelux-államokban a belga Frederic Chastro, Kínában Chan Wai Poon, Franciaországban Antonio Buono, Olaszországban Edoardo Fumagalli, Óceániában az ausztrál John Rivera, Dél-Amerikában a chilei Elizabeth Puquio Landeo, Svájcban David Wälti, a mediterrán országokban a görög Constadina Voulgari, Németország és Ausztria területén a német Falko Weiß nyerte meg a területi selejtezőt.

Fotó: Botos András, S.Pellegrino

Copyright PuzzleMedia 2017