Hatalmas magyar siker Prágában!

Három magyar csapatból kettő is megszerezte az első helyet a napokban, Prágában rendezett World Association of Chefs’ Societies (WACS) európai regionális selejtezőn. Az Adamek Balázs, Murányi Mercédesz szakács- és a Maczák Anna, Marosi Mónika cukrászpáros ezzel kijutott a jövő évi, malajziai világbajnokságra.

 

prága 01 kicsiA World Association of Chefs' Societies (röviden csak WorldChefs) szakácsok szövetségeinek globális hálózata, amelyet a párizsi Sorbonne-on alapítottak 1928-ban. Ez a 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő szervezet hozte létre 2007-ben a Global Chefs Challenge versenyt.

A többi nagy szakácsversenyhez hasonlóan a világbajnokságra regionális selejtezőkön keresztül vezet az út. Az európai válogatókra október első hétvégéjén került sor Prágában, ahol a séfek, a junior séfek és a cukrászok külön kategóriákban mérték össze tudásukat.

A felnőtt séfeknek háromfogásos menüt kellett készíteni, hat személy részére, az előkészítésre és szervizre összesen 3 óra állt rendelkezésre. 

prága 022

Az előétel kötelező alapanyaga a tengeri sügér és fésűkagyló volt. A főétel elkészítésekor borjúbélszínt és libamájat kellett felhasználni az indulóknak. A desszerthez legalább két összetevőt kellett felhasználni, amelyből egy sült, továbbá a recept 40 százalékának csokoládét, valamint gyümölcsöket is tartalmaznia kellet.

prága 05

Ebben a versenyben szerezte meg az első helyet és vele a malajziai repülőjegyet Adamek Balázs (Diófa étterem, Székesfehérvár) és commis-ja, Murányi Mercédesz (67 Étterem & Bistro, Székesfehérvár). Ez a hónap mindenképpen a Diófáról szól, hiszen a S.Pellegrino Young Chef októberi regionális középdöntőjébe is bejutott az étterem egyik szakácsa, Botos András, róla ITT és ITT írtunk korábban.

A cukrászok viadalán, vagyis a Worldchefs Global Pastry Chef Challenge-en kötelezően egy 1000 és 1200 g közötti csokoládétortát és 6 főre egy olyan tányérdesszertet kellett elkészíteni, amely legalább két komponenst tartalmaz. A két alkotóelem közül az egyiknek sültnek kell lennie, valamint tartalmaznia kell gyümölcsöt, szószt és dekorációt. Nagy örömünkre Maczák Anna (TAMA, Budapest) és Marosi Mónika nyerte a közép-európai országok közötti versenyt, eredményük szintén továbbjutást ért, ők is ott lesznek a 2018-as malajziai világdöntőn. 

prága 04

A junior szakácsok versenyében Hack Barnabás (A Kert Bisztró) és commis-ja, Lendvai Ivett (Vakvarjú Étterem, Pest) bronzérmet szerzett a közép-európai régióban, Európában pedig összesítve a 6. helyen zárták a viadalt. A prágai regionális döntő kiélezettségét bizonyítja, hogy Európa három földrajzi régiójából (észak, közép és dél) csupán a győztesek juthattak tovább. 

prága 07

Fotó: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

 

Copyright PuzzleMedia 2017