Pohner Ádám tojáshéjban szervírozta a spagettit

A magyar csapat tagjai szerint jól sikerültek Pohner Ádám ételei a Torinóban zajló Bocuse d’Or szakácsverseny európai selejtezőjének első napján. A csapat bizakodó a tekintetben, hogy a fiatal séf bekerül az első tíz versenyző közé. Ez azért volna nagyon fontos, mert a jövő évi lyoni világbajnokságra a húsztagú mezőny első fele juthat csak el.

 

Szerintem a mai napon az első háromban vagyunk! – értékelte lapunknak Pohner Ádám teljesítményét Csapody Balázs. A Kistücsök étterem tulajdonosától azt is megtudtuk, milyen ételekkel készített a balatonszemesi vendéglátóhely séfhelyettese. A vegetáriánus tálon a szervezők által az utolsó pillanatig titokban tartott elem, a spagetti, "tojáshéjban" jelent meg. Vagyis inkább maradt rejtve a zsűri előtt mindaddig, míg meg nem kóstolták az ételt. Bár a recept titkos, annyit sikerült megtudnunk, hogy a héj alapvetően tojásfehérjéből készült. 

bocuse torino 004

A másik kötelező elem, a Castelmagno sajt ugyancsak a "héjba" került, egy kis tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajt morzsájával egyetemben. A szemre is igen tetszetős, megkockáztatjuk, a nap legérdekesebb tányérjára került még sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte, feketekenyér padlizsánnal töltve. Mindezt póréhagymás-spárgás tekercs mogyorómajonézzel, édeskömény zöldje tápiókával, gomba, lila spárga, marinált uborka, s egy leheletnyi petrezselymes-pórés velouté ölelte körbe.

A hústálon a piemonti Fassone marha bélszínjét sült zellerkrémmel és vargánya morzsájával, továbbá rókagombával kínálta Pohner Ádám. A marhahús mellett kötelező elem volt a borjúbríz is, ami citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgombával került a gasztro-kompozícióba. Mindezek mellett kóstolhatott Ádám tányérjáról a zsűri libamájat almával, petrezselymes rizottót spárgával és rókagombával, céklát karamellizált hagymával, karalábét borsóval és petrezselyemmel, mindzet tokaji aszúval és kakukkfűvel ízesített jus díszítette.

bocuse torino 03

– Jól ment minden, mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan szerettük volna. Bent a boxban maximálisan tudtunk koncentrálni, semmi nem zavart meg bennünket. Volt néhány dolog a tegnapi piacon, amivel másképp számoltunk, de csak apróságok, ezeket is tudtuk kezelni. Minden olyan lett, ahogy terveztük – nyilatkozta Pohner Ádám a verseny végeztével a Magyar Bocuse d'Or Akadémiának. Ádám sikeréért Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd segéd és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke tett meg mindent. Hogy a sok munka mire lesz elég, holnap derül ki, akkor lép ugyanis főzőlap mellé a mezőny másik fele.

Fotó: Csapody Balázs, Bocuse d'Or, Magyar Bocuse d'Or Akadémia, Gourmet Riporter

 

Copyright PuzzleMedia 2017