Nyers kagyló és hínár a világ legjobb éttermében

Egy dél-afrikai halászfalu kis bisztrója, a Wolfgat nyerte el az év étterme díjat a legújabb nemzetközi gasztronómiai elismerés, a World Restaurant Awards párizsi gáláján. Idén a világ huszonhat országának éttermeit díjaztak Ausztráliától Zimbabwéig. Az év specialitása a disznóhólyagban készült pasta lett.

 

A Fokvárostól 150 kilométerre, az Atlanti-óceán partján fekvő Paternoster falu strandján várja az ínyenceket a Wolfgat. A hely nemcsak a legjobb étterem lett, de elnyerte a legjobb térképen nem jelzett desztináció díját is. Az vendéglátóhely egyszerre csupán 20 látogatót képes fogadni. A Kobus Van der Merwe séf vezette konyha erőssége, hogy a térség friss termékeit, főként tengeri halakat, kagylókat, hínárt és a tengerparti dűnéken élő fűszervényeket használja fel az ételekhez.

world restaurant 05

A két éve nyílt étteremben egy hét fogasos menü 53 euróba kerül. Van der Merwe filozófiája, hogy a minél kisebb mértékben dolgozzák fel az alapanyagokat, azokat lehetőleg valódi tisztaságukban, nyersen, kezeletlenül tálalják fel a vendégeknek. További érdekesség, hogy az étterem dolgozóinak többsége nő, akik semmilyen gasztronómiai szakképzésben nem részesültek.

world restaurant 03

A World Restaurant Awards alapítói a nemzetközi gasztronómiai szintér sokszínűségének előmozdításának szándékával hozták létre. Az új díj tizennyolc kategóriája között olyanokat találhatunk, mint a legjobb éttermi specialitás, a legeredetibb konyha, a leghangulatosabb étterem, a legjobb térképen nem jelzett desztináció, a legjobb új étterem vagy az olyan legjobb étterem, ahová nem szükséges foglalás. A százfős zsűribe fele-fele arányban hívtak meg nőket és férfiakat, a világ legjobb séfjeit és gasztronómiai újságíróit, köztük Elena Arzakot, Alex Atalát, David Changot vagy René Redzepit.

world restaurant 02

Az év legjobb új étterme díjat a japán Inua kapta, amelynek séfje a német Thomas Frebel, aki korábban René Redzepi sztárséf legendás koppenhágai Noma éttermében volt a felelős gasztronómiai kutatásokért, fejlesztésekért. Neves éttermek és szakácsok is találhatók a díjazottak között: a párizsi két Michelin-csillagos Le Clarence eredeti konyhájáért, a szintén két Michelin-csillagos lyoni Le Mére Brazier időtlen klasszikus konyhájáért kapott elismerést.

world restaurant 06

Jutott díj Massimo Botturának is, aki Lara Gilmore-ral az etikus gondolkodás kategóriában lett első a Food and Soul kezdeményezéséért. A ház specialitása díjat Riccardo Camanini, a Lido84 séfje kapta, sertéshólyagban főzött tésztájáért.

Fotó: World Restaurant Awards

 

Copyright PuzzleMedia 2017