Skip to main content

Francia étterem Európa élén

| Gourmet Riporter | Kés, Villa, Iránytű

 

Közzétette földrészünk legjobb éttermeinek éves listáját az Opinionated About Dining. A lajstrom élén újra Alain Passard séf étterme, a párizsi L’Arpége áll. A képzeletbeli dobogó második fokára a három Michelin-csillagos, svájci Alpokban található Schloss Schaunstein lépett, amelyet Andreas Caminada vezet. A fürstenaui étterem hatalmasat ugrott előre a listán, hiszen legutóbb a 47. helyre rangsorolták.


A harmadik helyezett a Magnus Nilsson irányította svéd Faviken lett, amely szintén nagyot lépett felfelé. A top ötbe még egy baszk (Azurmendi) és egy holland (De Librije) étterem került. A neves dán Noma, amelyet sokan a világ legjobb éttermeként emlegetnek, nem szerepel a rangsorban, mert a vendéglátóhely átmenetileg Mexikóba költözött (a tervek szerint a stáb júniusban tér vissza Dániába). Érdekes, hogy a világhírű angol Heston Blumenthal étterme, a Fat Duck csupán a 19., míg a Bocuse d’Or-győztes Rasmus Kofoed vezette Geranium éppen befért még a legjobb húszba.

A rangsor első harminc helyezettje közé hét spanyol (baszk), hat francia, négy német, három-három olasz és dán, két svéd, valamint egy-egy norvég, belga, brit, holland és svájci étterem került. A hozzánk legközelebb található magas minőséget képviselő étterem a 47. helyen található bécsi, két Michelin-csillagos Steirereck. A listán egyébként található orosz, lett és izlandi étterem, sőt, egy a Feröer-szigetekről is. A teljes lista megtekintéséhez kattintson IDE!

Fotó: L’Arpége; Azurmendi

Címkefelhő