Skip to main content

A föld piaca várja a magyarokat is

| Gourmet Riporter | Kés, Villa, Iránytű

Magyarországról tavaly nyáron 255 ezer honfitársunk látogatott el Ausztriába, ahol több mint 800 ezer vendégéjszakát regisztrálhattak. Az érték ötven százalékkal haladja meg a 2021-es eredményt, és csupán nyolc százalékkal marad el a 2019-es csúcsértéktől. Nyugati szomszédunk idén is számos érdekességgel, újdonsággal várja a kulináris élvezetek iránt rajongókat.

 

„Nagyon örülünk, hogy Magyarország 2022-ben is az első tíz küldőpiac között szerepelt – értékelte az eredményt Oskar Hinteregger, az Österreich Werbung budapesti vezetője. Hozzátette: annak is örült, hogy a mostani téli szezonban magyar utazásszervezők és utazási irodák szintén nagyon jó keresletről számolnak be, még akkor is, ha – a többi küldőországhoz hasonlóan – a vendégek csak kevéssel indulás előtt foglalnak.

Ausztria azonban nemcsak télen, de tavasszal és nyáron is várja a magyar vendégeket, nem is akármilyen (kulináris) ajánlatokkal. Tavaly augusztusa óta Közép-Karintia is a karintiai Slow Food Travel régiók közé tartozik. A Lesach-, a Gail- és a Gitsch-völgyeket, illetve a Weissensee-t magában foglaló régió, valamint Lavanttal után Közép-Karintia a harmadik olyan régió, amely a regionális és fenntartható élvezeteket kedvelő emberek úti céljává szeretne válni. Közép-Karintiában található Glantal, Gurktal, Friesach városa és St. Georgen am Längsee, ahová érdemes ellátogatni.

austria info 2023 01

Tavaly tavasza ót a vöcklabrucki slow food közösség bioélelmiszer-piaca az első „föld piaca” Felső-Ausztriában. A „föld piacai” a nemzetközi slow food hálózat részét képezik és a beszállítóknak meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak: ezek közé tartozik, hogy a piac helyszínétől legfeljebb 40 kilométeres körzetben előállított termékek kínálhatók és ezeknek kézzel, illetve hagyományos módon előállított termékeknek kell lenniük. A vöcklabrucki föld piacát évente háromszor rendezik meg: tavasszal, ősszel és télen. A kínálatban gyümölcslevek, ecetek és olajok, teák, gyógynövények, zöldségek, bárányhús, tejtermékek és gabonafélék szerepelnek.

austria info 2023 03

A Salzburger Seenland régióban található Seeham falucska elkötelezett a minősített bio élelmiszerek előállítása mellett. A helyi gazdák nyolcvan százaléka biogazdálkodást folytat. A BioArt Campus, Ausztria első biokompetencia központja 2022 szeptemberében nyílt meg. Az új épületben található egy biobolt, különféle ínyencmanufaktúrák, a BioArtrium műhely (amihez tartozik egy tanfolyamok és kóstolók lebonyolítására alkalmas konyha is), BioArt műhely, ami ideális helyszín szemináriumokhoz, valamint egy bio kávézó.

austria info 2023 02

Mi a tiroli sör története? Milyen koktélok népszerűek az innsbrucki kocsmákban? És ki készíti a legjobb gint Tirolban? Az új Culinary Craft gasztrotúrák résztvevői különleges városnéző sétát tehetnek Innsbruckban és kóstolókkal egybekötött megállókon ismerkedhetnek meg a régió termelőivel. A háromórás, német és angol nyelvű túra középpontjában a regionális sörök, továbbá alkoholos és alkoholmentes italok állnak. Emellett a résztvevők ajánlásokat kapnak a „10 legjobb dolog, amit Innsbruckban érdemes megtenni” mottóval és a város legjobb éttermeire vonatkozóan is.

Fotó: mittelkaernten.at; slow-food.at; austria.info

 

Címkefelhő