Skip to main content

Kimcsi és leves mindig van az asztalon

| Velkei Tamás | Kés, Villa, Iránytű

Tudja hány fogást fogyasztanak a koreaiak? És azt sejti, milyen sorrendben? Hallott már a kimcsiről? Vagy arról, hogy hány féle fűszert használnak a távol-keleti országban és mivel sózzák az ételeket? Ha nem, és érdekli a koreai gasztronómia, mindenképpen olvasson tovább, hogy ön is annyit tudhasson, mint azok, akik ellátogattak a KoreaOn fesztiválra a Koreai Kulturális Központba és finom falatok mellett minderről hallhattak. 

 

A Koreai Kulturális Központ július 7-8. között idén is ingyenes és változatos programokkal várta a távoli kultúra iránt érdeklődőket. A KoreaOn fesztivál keretében a ház szinte minden sarkában valami érdekességgel találkozhatott a látogató. A színházteremben káprázatos, tradicionális zenei és táncos bemutatókkal és workshopokkal készültek a szervezők; az érdeklődők felpróbálhatták a koreai népviseletet, a hanbokot, elsajátíthattak néhány elegáns táncmozdulatot, megszólaltathatták a tradicionális hangszereket vagy akár megpróbálhattak elénekelni néhány koreai dallamot.

koreaOn 15

A K-pop rajongók sem maradtak mozgalmas programok nélkül, és azokra is izgalmas kihívások vártak, akik még csak most ismerkednek ezzel a népszerű műfajjal. Az oktatótermekben szakemberek mutatták be a koreai nyelvet, a kalligráfiát, a minhwa festészetet és a koreai foltvarrás technikáját. A kézműves foglalkozásokon bárki készíthetett hanji papírkarkötőt vagy lótuszvirágot, míg a gyermekek kipróbálhatták a koreai tradicionális játékokat.

koreaOn 03

Az eseményről nem maradhatott el a K-beauty sem: szakértők mutatták be a koreai szépségipar innovatív megoldásait. A közösségi terekben K-beauty standokon fény derült a koreai nők arcápolási titkaira, mi több, az érdeklődők még egyénre szabott szépségápolási tippeket is kaphattak mindamellett, hogy kipróbálhatták a legújabb koreai beauty termékeket.

koreaOn 16

A rengeteg érdekes program mellett bennünket persze a gasztronómia érdekelt a legjobban. Régi ismerősünk, Beleznay Kati vezette be a KoreaOn fesztivál kulináris programjára érkezőket a koreai konyha rejtelmeibe, azt követően pedig workshopokat tartott. Sokan már ismeretekkel, ízélményekkel felvértezve érkezetek, másoknak teljesen új volt a távol-keleti ország gasztronómiája.

koreaOn 01

Beleznay Kati

A workshopon jellegzetes koreai ételeket készíthettek a bátrabbak. Kimcsit (ami erjesztett csípös kínai kelből készült savanyúság, és a világörökség része), kimpabot, vagyis a koreai sushit (ami nem rizsecettel készül, hanem szezámolajjal, s nem kerül bele nyers hal, helyette különböző zöldségek és/vagy tojás), valamint bibimbapot (a bibim azt jelenti keverni, vagyis ez egy egytálétel).

koreaOn 08

Egy másik programon a vendégek – előzetes regisztráció után – csodás ebéden vehettek részt, ahol ízelítőt kaphattak a koreai életérzésből, gasztronómiából, szokásokból. A menüben szerepelt a már említett kimpab; fehér főtt rizs; kimcsi csige (koreai nyelven, fonetikusan: kimchi jjigae); kimcsi; szójaszósszal, szezámolajjal készített erjesztett/savanyított zöldségek, cukkini és szójababcsíra; ttokpokki, ami egy street food jellegű étel, rizslisztből készült kvázi nudli, amit erős paprikás szósszal tálaltak.

koreaOn 04

Desszertként három finomságot is megkóstolhattak az ételbemutató résztvevői: főzött-sült diót; különböző magvakból rizssziruppal és mézzel összepréselt szeletet; valamint rombusz formájú, rizslisztből szodzsuval (rizsből készített rövidital), mézzel kevert tésztát, amelyet kisütöttek, majd fahéjas, gyömbéres, cukros szirupba áztattak. A koreai édességek súlyosak, elég édesek, s mivel a koreai háztartásokban nem alkalmaznak sütőt, tűzhelyen készítik, vagy egyszerűen csak nyersen összekeverik az alkotóelemeket.

koreaOn 09

Hámori Kriszta

Ez utóbbi érdekességet már Hámori Krisztától tudhattuk meg, sok egyéb mellett. Amíg a csoport falatozott, értesülhetett róla, hogy a koreaiaknál nincs sorrend a különböző ételek között, nagyjából minden egyszerre kerül az asztalra: megterítenek, és a fogásokat végig fent hagyják. Kis tálkákban köreteket, húsokat, szószókat tálalnak, s amíg a vendégek az asztalnál ülnek, csak hozzák a finomságokat, el nem viszik, legfeljebb, ha valamelyik nagy tálról már elfogyott egy főétel.

koreaOn 07

A kimcsi elmaradhatatlan eleme egy étkezésnek; mindig nagy társaságban készítik el, és egyszerre sokat tesznek el a fermentált savanyúságból. Régen hatalmas agyagedényekben (amelyek láthatók az épület első emeletén kialakított tárlaton) tárolták, földbe ásva, így a kimcsi egész télen kitartott. Kimcsit egyébként nem túl bonyolult készíteni (segítségül íme egy videó), cserébe rendkívüli egészséges élelmiszerhez jutunk. A magyar konyha egyik pillérét, a burgonyát keveset fogyasztanak, mert nem nagyon tudják megtermelni, ha használják, úgy kezelik, mint a többi zöldséget. Bizonyos ételekbe belefőzik, mint mi a húslevesbe.

koreaOn 05

A koreai konyha nagyon gyorsan elkészíthető ételekből áll, emelte ki Hámori Kriszta, ám mivel a koreaiak (is) pálcikával esznek, mindent apróra és/vagy julienne-re vágnak, így lényegében az előkészület hosszadalmasabb, mint maga a főzési idő. Mindemellett nagyon fontosak számukra a színek, a koreai konyhában mindig több szín szerepel egyszerre az asztalkán.

A sok különlegesség mellett van néhány döntő különbség is a magyar (vagy, ha úgy tetszik európai) és a koreai konyha között. Az egyik, hogy míg mi a fogásokat egymás után, meghatározott sorrendben esszük, addig a koreaiak egyszerre fogyasztanak minden „fogást”. Régen, amikor még a földön ülve étkeztek, mindenkinek volt egy kis asztalkája (ezt is megtekinthettük egy állandó kiállítás részeként), és arról fogyasztották tetszés és étvágy szerinti sorrendben az ételeket.

koreaOn 02

Asztalka a "fogásokkal"

A koreaiak különböznek a többi ázsiai néptől abban, hogy mindig esznek levest, ezért az evőpálcika mellett kis kanálka is az étkészlet része. Egy másik különbség az európai és a koreai konyha között – bár ez nem olyan meglepő – a rizs állandó jelenléte: mindent rizsből készítenek, ecetet, szirupot és mindenhez rizst esznek a sok zöldség mellett. Nagyjából a „sorrend” tehát: leves-rizs-minden egyéb ízlés szerint, húsos, halas ételek. Korea félsziget, nagyjából Magyarország területű, a part menti részeken sok hal kerül a tányérokra, a félsziget belsejében, a hegyekben inkább hús, vadnövények, -gyökerek.

koreaOn 10

A koreaiak másképp fűszereznek, mint az európaiak, nem használnak sót, helyette szójaszósszal „sóznak”. Nagyon sok fok- és zöldhagymát fogyasztanak, valamint gyömbért, továbbá a paprikapasztát, ami a kimcsi alapja is, ugye. Utóbbiból levest is készítenek, hozzá természetesen rizst esznek, de töltik hússal is – több mint 200 féle kimcsis recept létezik. Nemcsak káposztából készítik, hanem sok más zöldségből is. Akit behatóbban érdekel a koreai konyha, a Koreai Kulturális Központban főzőtanfolyam keretében tudhat meg többet, és sajátíthatja el a jellemző ételek elkészítését.

koreaOn 17

Sokan nem vártak az élményhabzsolással őszig: a helyszínen lehetett mindenféle koreai finomságot, édességet, üdítőt vásárolni, és amíg ott voltunk, azt tapasztaltuk, hogy az eladók alig győzték a rohamot.

 

Fotó: GR, Koreai Kulturális Központ

Címkefelhő