Skip to main content

A legfinomabb húsgolyó nyomában

| Pócsi Emese | Kés, Villa, Iránytű

Talán nem meglepő, hogy a svéd húsgolyót Észak-Európába indultunk el megkeresni. A tesztelés helyszínei Stockholm és Malmö, majd kis kitérő Koppenhágába, ahol Michelin-kalauz által ajánlott éttermet próbáltunk ki. A kifogástalan húsgolyót megtaláltuk, a többi kóstolt étel azonban hagyott némi kívánnivalót maga után.

 

Stockholmban három gasztroélményünk volt, ebből csak egyet terveztünk előre. A Kagges nevű étterembe foglaltunk asztalt. Választásunk azért esett erre a helyre, mert a társaságban volt tini is, és az ajánlások között szerepelt, hogy fiatalok viszik a konyhát, akik igazából haverok, és ennek megfelelően újhullámos ételeket kóstolhatunk. Ez így is történt.

A Kagges Stockholm óvárosában, kis kacskaringós utcában található hangulatos étterem, kicsit talán túl sűrűn letett asztalokkal. Választhattunk volna chef table-t is. (A mellékhelyiségben krétával írhattunk a falra, a fiataloknak ez tetszett legjobban.) Ami viszont nem volt kellemes, hogy az ajtó előtti függöny, melynek a hideg levegőt kellett volna megfognia, mindig szétnyílt, minden egyes ajtónyitásnál beömlött ránk egy jó adag csípős északi hideg fuvallat. Az ajtó pedig sokszor nyílt, felkapott hely a Kagges.s2 Ezt az általunk választott ételek ugyanakkor nem magyarázták meg. A leginkább a tatár bifsztekben csalódtunk. Olyannyira durvára darabolták a hús, hogy nem sikerült megrágnunk. Ritkán teszek ilyet, de visszaküldtem, mert semmilyen szempontból nem volt élvezhető része.

A négy fogás közül a legértékelhetőbbnek a sült káposzta bizonyult, és a reteksaláta, valamint egy icipici halszelet krumplipürével. Elégedettségi indexem 40 százalékig kúszott fel, és bár sajnálattal láttam, hogy a napokban hét év után bezárt az étterem, de még tényleg volt mit tanulniuk a fiúknak.s4Gyorsan beültünk a Panem cukrászdába, ahol már korábban is melegedtünk és visszavágytunk egy újabb Gustaf Mabrouk süteményt kóstolni. Mabrouk nyerte el 2019-ben a világ legjobb cukrásza díjat, így a sütik kiegyensúlyozottan hoztak egy olyan színvonalat, hogy nem lehetett mellényúlni a választásban. Desszertjei nem túl édesek, és nem kihívó külsejükkel csábító édességek, a választék is egyszerűen megkomponált. Ízlett a semlor, egy klasszikus példányát sikerült itt ennünk.,s6Két dolog miatt bármikor visszamennénk a svéd fővárosba: az egyik a Panemben kapható sütik, a másik pedig a piac, a Saluhall. Minden városban megnézzük a központi piacot, jelenleg toronymagasan a stockholmi vezet nálunk Európában. Nemrég újították fel, és annyira magasra teszi a mércét az elrendezés, az áruk minősége és sokfélesége, hogy ilyet még máshol nem tapasztaltunk.s7

Minden húsárushoz tartozik pár asztal vagy pult, ahol a kiválasztott húst elkészítik a szemünk előtt. A közönség inkább a ráérősebben ebédelős, itt szinte harapható a hygge és a jómód. Az itt kapható húsgolyó tisztességesen elkészített, akkor, ott úgy gondoltuk, ez a legfinomabb húsgombóc, amit valaha ettünk. Ezt az élményt azonban hamarosan felülírta a malmöi kóstolás.s11Malmö az átlagosnál is átlagosabb város, kicsi főtérrel, álmos egyetemmel és unalmas kertvárosi résszel. A piac némiképp dob az összképen, de semmilyen szempontból nem összehasonlítható a stockholmival. Annyiban talán, hogy itt is összeköttetésben állnak az éttermek a hentespultokkal, de talán 4-5 van, azok is szép csendességben sorakoznak egymás után.

Így nagyon hamar meg lehet találni az egyetlen helyet, ami húsgolyót kínál. A pulthoz ültünk le, hogy láthassuk a készítési folyamatot, három-négy tányért készít el egy fiatal lány. Szóba elegyedtünk vele, amíg lenyűgözve néztük a bejáratott mozdulatait, a profizmusát.s9Hajnalban keverik be a sertés- és marhahús keverékéből a több száz adagnyi golyómasszát, semmi különleges összetevőt nem említett, némi fűszer és só. A golyókat gőz fölött megpárolják, így mennek a hűtőbe, majd ha jön a vendég, innen kerülnek egy vasedénybe, melybe előtte egy jó kanálnyi vaj érkezik. Ebben pirulnak aztán a golyók, többször forgatva, rázogatva, néhol icipicit meg is égve, de ez csak hozzátesz az ízélményhez.

Először jön a tányérra a krumplipüré „hercegnősen” kinyomva egy nagy adagolóból, hozzá négy darab húsgolyó, mellé a ribizli, uborka, majd a golyókat leöntik az összegyűlt kisült vajból készített tejszínes mártással. Hát, mit mondjak… semmi flanc, de ez az egyszerűségében olyan profin elénk varázsolt ételben semmi hibát nem lehet találtunk.s echteJó arányú négy alapételből hibátlan ízvilagú és állagú svéd húsgolyót lehet enni Malmöben. Hogy ezért megéri-e Koppenhágából az Öresund hídon átvonatozni? Határozottan állítom, hogy igen. Na, jó, még a tengerészeti múzeumban a második világháborús tankba lemenni sem egy mindennapi élmény.

 

Címkefelhő