Skip to main content

Itália elbűvölte ízeivel Veszprémet

| Gourmet Riporter | Kés, Villa, Iránytű

Olasz csúcsgasztronómia, prémium borok és habzók, valamint római hangulatot idéző bárkultúra fogadta a vendégeket Veszprémben a Balaton Wine&Gourmet fesztiválon. Az érdeklődők mélyrehatóan megismerhették az olívaolajok fajtáit és felhasználását, megtudhatták, milyen a tökéletes fagylalt, a jó pizza, tészta és kávé, és persze sehonnan sem hiányozhatott a kóstolás.

 

Szeptember első hétvégéjén rendezték meg a Balaton Wine & Gourmet fesztivált Veszprémben, ahol – a balatoni régió éttermei és borászatai mellett – a látogatók idén Olaszország gasztronómiai különlegességeivel és borkínálatával ismerkedhettek meg.veszpremgourmet24 10Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) budapesti irodájának közreműködésével számos bemutatóra és kóstolóra került sor olyan előadókat felvonultatva, akikkel ritkán lehet találkozni ugyanazon a rendezvényen. Nem is egy, hanem mindjárt két Michelin-csillagos étterem séfje érkezett Veszprémbe: Giuseppe Di Iorio és Mauro Elli, akik minden nap egy-egy élményétkezésen hozták el Lazio és Lombardia tartományok ízeit a szerencsés résztvevőknek.veszpremgourmet24 02A rendezvényen kiemelt szerepet kapott az itáliai borkultúra bemutatása, amely az idei vendégország erős bástyája: a világszerte híres és Magyarországon is töretlen népszerűségnek örvendő olasz borok világában Gabriele Valota enológus, az Assoenologi borászati szövetség szakértőjének kalauzolásával mélyülhettek el az érdeklődők.veszpremgourmet24 07Az Assoenologi Olaszország legjelentősebb, és a világ egyik legrégibb boraszati szövetsége, ahol Gabriele Valota az Észak-Olaszországi Ifjúsági Tagozat koordinátora, valamint fiatal kora ellenére, egész Olaszország területén alkalmazott borászati tanácsadó. Szakterülete elsősorban a klasszikus eljárással készülő pezsgőborok, valamint az ellenálló szőlőfajták.veszpremgourmet24 05 valota

Gabriele Valota

Valota szakemberek és érdeklődők számára tartott mesterkurzust az olasz habzóborokról, a prosecco mellett Franciacorta és egyéb hagyományos, champagne-i érlelésű tételek egészítették ki a spumante és frizzante jellegű borokat. Ezt követte a csúcsborokat bemutató mesterkurzus, olyan válogatott prémium tételekkel, amelyek egy része itthon még sehol nem érhető el, és Olaszországban is kevés helyen.veszpremgourmet24 04 bacchiA koktélkedvelők sem maradtak szenzáció nélkül: a rendezvény vendége volt ugyanis Fabio Bacchi bartendermester, aki karrierje során a világ legjelentősebb szállodaláncaiban is megfordult, szakmai útját számos rangos nemzetközi díj kíséri, a szaksajtó háromszor választotta meg az év bármenedzserévé, és elnyerte a Champagne és Anysetier Rendjének lovagi címét is.

Saját vállalkozásán keresztül termékfejlesztéssel, valamint támogató és oktató programokkal kapcsolatos vállalati tanácsadást nyújt a szeszesitalszektor számára. Ő az alapítója és a szerkesztője a legfontosabb olasz bárhíreket közlő kiadványnak, a BarTales Magazine-nak, továbbá kezdeményezésére született meg a Roma Bar Show, a legnagyobb Bar & Beverage kereskedelmi esemény Olaszországban. Fabio Bacchival a rendezvény mindhárom napján találkozhattak az érdeklődők.veszpremgourmet24 03 car

Carlotta Pasetto

A fesztiválra ellátogatott az Olasz Nemzeti Olívaolaj Kóstoló Szövetség szakértője, Carlotta Pasetto olívaolaj-sommelier is, aki az olasz gasztronómia és a mediterrán diéta egyik legmeghatározóbb alapeleméről, az olívaolajról, annak számos fajtájáról és felhasználásáról tartott nagysikerű előadást és mesterkurzust.veszpremgourmet24 12A tésztarajongóknak kedvezett a Bocca Gourmet előadása, ahol Roberto Conti a kézműves tészták világába kalauzolta el az érdeklődőket, lerántva a leplet arról, miként lehetséges, hogy az olaszok este eszik a legtöbb tésztát, még sincs „nehéz gyomor” érzésük. Emellett beavatta az érdeklődőket a friss és száraz tészta közötti különbségbe, illetve beszélt arról is, miért más az otthon készített tészta, a boltihoz képest. Persze arról is szót ejtett, mikor, melyiket érdemesebb választani.veszpremgourmet24 09A tésztáknál maradva az Adimarc Kft. nápolyi pizzakészítő mestere a hajszálvékony, mégis buborékos tésztájú pizzák népszerűségének titkát osztotta meg, miközben az érdeklődők megtudhatták, miért különleges egyszerűsége mellett a nápolyi pizza, és miért érdemelte ki világhírnevet.

Az olasz vendégszereplés keretében idén új helyszínnel, a Mercatóval, vagyis olaszul piactérrel bővült a fesztivál, ahol az olasz gasztronómia legjavával várták a közönséget a kiállítók. Az itt felállított színpadon Vágó Piros vezetésével kóstolhattak grappát, olasz borokat, koktélokat és sajtokat.veszpremgourmet24 08Ugyanitt Massimo Turano gelato előadását is meg lehetett hallgatni, az érdeklődők mindent megtudhattak a méltán világhírű olasz fagylaltok készítésének kulisszatitkairól, s persze kóstolót is kaptak egy-egy klasszikus vagy innovatív ízvilágú finomságból.veszpremgourmet24 06Olaszország vendégszereplése elképzelhetetlen kávé nélkül: Simone Meriggi előadásán különböző olasz kávékat ízlelhettek meg a látogatók. Az is kiderült, melyik napszakban milyen kávét kell fogyasztani ahhoz, hogy észrevétlenül el tudjunk vegyülni Olaszországban a helyiek között.