Itália elbűvölte ízeivel Veszprémet
Olasz csúcsgasztronómia, prémium borok és habzók, valamint római hangulatot idéző bárkultúra fogadta a vendégeket Veszprémben a Balaton Wine&Gourmet fesztiválon. Az érdeklődők mélyrehatóan megismerhették az olívaolajok fajtáit és felhasználását, megtudhatták, milyen a tökéletes fagylalt, a jó pizza, tészta és kávé, és persze sehonnan sem hiányozhatott a kóstolás.
Szeptember első hétvégéjén rendezték meg a Balaton Wine & Gourmet fesztivált Veszprémben, ahol – a balatoni régió éttermei és borászatai mellett – a látogatók idén Olaszország gasztronómiai különlegességeivel és borkínálatával ismerkedhettek meg.Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) budapesti irodájának közreműködésével számos bemutatóra és kóstolóra került sor olyan előadókat felvonultatva, akikkel ritkán lehet találkozni ugyanazon a rendezvényen. Nem is egy, hanem mindjárt két Michelin-csillagos étterem séfje érkezett Veszprémbe: Giuseppe Di Iorio és Mauro Elli, akik minden nap egy-egy élményétkezésen hozták el Lazio és Lombardia tartományok ízeit a szerencsés résztvevőknek.A rendezvényen kiemelt szerepet kapott az itáliai borkultúra bemutatása, amely az idei vendégország erős bástyája: a világszerte híres és Magyarországon is töretlen népszerűségnek örvendő olasz borok világában Gabriele Valota enológus, az Assoenologi borászati szövetség szakértőjének kalauzolásával mélyülhettek el az érdeklődők.Az Assoenologi Olaszország legjelentősebb, és a világ egyik legrégibb boraszati szövetsége, ahol Gabriele Valota az Észak-Olaszországi Ifjúsági Tagozat koordinátora, valamint fiatal kora ellenére, egész Olaszország területén alkalmazott borászati tanácsadó. Szakterülete elsősorban a klasszikus eljárással készülő pezsgőborok, valamint az ellenálló szőlőfajták.
Gabriele Valota
Valota szakemberek és érdeklődők számára tartott mesterkurzust az olasz habzóborokról, a prosecco mellett Franciacorta és egyéb hagyományos, champagne-i érlelésű tételek egészítették ki a spumante és frizzante jellegű borokat. Ezt követte a csúcsborokat bemutató mesterkurzus, olyan válogatott prémium tételekkel, amelyek egy része itthon még sehol nem érhető el, és Olaszországban is kevés helyen.A koktélkedvelők sem maradtak szenzáció nélkül: a rendezvény vendége volt ugyanis Fabio Bacchi bartendermester, aki karrierje során a világ legjelentősebb szállodaláncaiban is megfordult, szakmai útját számos rangos nemzetközi díj kíséri, a szaksajtó háromszor választotta meg az év bármenedzserévé, és elnyerte a Champagne és Anysetier Rendjének lovagi címét is.
Saját vállalkozásán keresztül termékfejlesztéssel, valamint támogató és oktató programokkal kapcsolatos vállalati tanácsadást nyújt a szeszesitalszektor számára. Ő az alapítója és a szerkesztője a legfontosabb olasz bárhíreket közlő kiadványnak, a BarTales Magazine-nak, továbbá kezdeményezésére született meg a Roma Bar Show, a legnagyobb Bar & Beverage kereskedelmi esemény Olaszországban. Fabio Bacchival a rendezvény mindhárom napján találkozhattak az érdeklődők.
Carlotta Pasetto
A fesztiválra ellátogatott az Olasz Nemzeti Olívaolaj Kóstoló Szövetség szakértője, Carlotta Pasetto olívaolaj-sommelier is, aki az olasz gasztronómia és a mediterrán diéta egyik legmeghatározóbb alapeleméről, az olívaolajról, annak számos fajtájáról és felhasználásáról tartott nagysikerű előadást és mesterkurzust.A tésztarajongóknak kedvezett a Bocca Gourmet előadása, ahol Roberto Conti a kézműves tészták világába kalauzolta el az érdeklődőket, lerántva a leplet arról, miként lehetséges, hogy az olaszok este eszik a legtöbb tésztát, még sincs „nehéz gyomor” érzésük. Emellett beavatta az érdeklődőket a friss és száraz tészta közötti különbségbe, illetve beszélt arról is, miért más az otthon készített tészta, a boltihoz képest. Persze arról is szót ejtett, mikor, melyiket érdemesebb választani.A tésztáknál maradva az Adimarc Kft. nápolyi pizzakészítő mestere a hajszálvékony, mégis buborékos tésztájú pizzák népszerűségének titkát osztotta meg, miközben az érdeklődők megtudhatták, miért különleges egyszerűsége mellett a nápolyi pizza, és miért érdemelte ki világhírnevet.
Az olasz vendégszereplés keretében idén új helyszínnel, a Mercatóval, vagyis olaszul piactérrel bővült a fesztivál, ahol az olasz gasztronómia legjavával várták a közönséget a kiállítók. Az itt felállított színpadon Vágó Piros vezetésével kóstolhattak grappát, olasz borokat, koktélokat és sajtokat.Ugyanitt Massimo Turano gelato előadását is meg lehetett hallgatni, az érdeklődők mindent megtudhattak a méltán világhírű olasz fagylaltok készítésének kulisszatitkairól, s persze kóstolót is kaptak egy-egy klasszikus vagy innovatív ízvilágú finomságból.Olaszország vendégszereplése elképzelhetetlen kávé nélkül: Simone Meriggi előadásán különböző olasz kávékat ízlelhettek meg a látogatók. Az is kiderült, melyik napszakban milyen kávét kell fogyasztani ahhoz, hogy észrevétlenül el tudjunk vegyülni Olaszországban a helyiek között.