Jégfürdő és rénszarvastúra Stájerországban
Tudja mi az a Borbála-gulyás? Fogyasztott már mézsört? Rászánta magát valaha hótalpas túrázásra? Ha nem tudja, nem ivott, nem próbálta, nem kell aggódnia: a szomszédos Stájerországban minderre lehetősége nyílik. És ha még különlegesebb élményre vágyik, téli túrára indulhat alpakákkal, lámákkal vagy rénszarvasokkal, vagy „erdőfürdőzhet” miközben a friss téli levegőből szippant. A legbátrabbak kipróbálhatják a jégfürdőzést, az éjszakai túrázást. És a megunhatatlan stájer konyháról még szót sem ejtettünk.
Megtartotta szezonnyitó sajtótájékoztatóját a magyar turisták által is igen kedvelt osztrák tartomány, Stájerország. Ezúttal rendhagyó módon, az újságírókkal közös főzés keretében ismertették a régió legfrissebb híreit, mutatták be a fejlesztéseket, téli programokat, lehetséges úti célokat.
Oskar Hinteregger, az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal (Österreich Werbung) Közép-európia régiójának vezetője ismertette: a 2023-as év összesítése alapján a tartományban a vendégérkezések közel 12 százalékkal emelkedtek, míg a vendégéjszakák 8,7 százalékkal. Az átlagos tartózkodási időtartam 3,1 éjszaka volt az elmúlt esztendőben.Tavaly a magyar üdülővendégek aránya 36,9 százalékkal nőtt Stájerországban az előző évhez képest (pontosan 138 390-en választották a tartományt) és a jócskán megemelkedett a magyar vendégéjszakák száma is, majdnem harmadával. Az átlagos tartózkodási időtartam a magyarok körében magasabb, mint az összesített stájer átlag: egy honi turista átlagban 3,8 éjszaka tölt a régióban.
De mi különbözteti meg pontosan a 11 stájer régiót egymástól? A Steiermark Tourismus képviseletében Lisa Anderle és Belinda Schagerl-Poandl számos érdekességet említett. Stájerország északi és déli tájegységei között nem is lehetne nagyobb a különbség, az innovatív gasztronómiai vállalkozások – nagy örömünkre – ugyancsak egyedülálló sokszínűséget kölcsönöznek. Mindemellett a téli körülmények is régióról régióra eltérőek.A téli kínálat fizikailag azonban szó szerint közeledik egymáshoz Stájerországban, ugyanis a tömegközlekedési eszközök összes megállóhelyét integrálták a stájer túraportálba. Legyen szó téli túráról, sítúráról vagy sífutásról – mostantól az előkészületnél könnyebben tervezhetjük meg a tömegközlekedési eszközök használatát, kereshetjük meg a legközelebbi megállót vagy számíthatjuk ki az útvonal hosszát és idejét.
Az Ausseerland Salzkammergut régió pompás cél a feltöltődésre vágyóknak. A Loserre vezető új felvonó október 25-én kezdi meg működést és lélegzetelállító panorámát kínál a környező vidékre. Az egész évben működő 10 személyes felvonó kényelmes feljutást biztosít a hegyre, az üzemeltetési energia felét pedig házon belül állítják elő. S ha már környezetvédelem: a régió jelenleg jó úton halad, hogy megkapja az ökocímkét. Tavaly például nyolc úttörő vállalkozást támogattak a tanúsítvány megszerzésénél.Gesäuse a csöndesség vidéke. Itt könnyen pihenő üzemmódba válthatunk, mert a régió ebben az időszakban szelíd téli álmot alszik. Az itt található admonti apátság 950 éves fennállásának idei megünneplése után az évet a 25. Admonti Adventi Vásárral zárják. Meghitt, idilli és egy kicsit misztikus. Az admonti adventi betlehem a kiemelkedő fafaragóművészet egyedülálló darabja. Josef Stammel, az apátsági könyvtár szobrászművésze 1755–56-ban faragta a műalkotást, amelyet az év folyamán elzárva tartanak, várva a szentestét. Csak december 24. és február 2. között nyitják ki az ajtajait, ekkor csodálható meg a remekmű.
Aki igazán élvezni akarja a Gesäuse csendjét, a legjobb, ha idén télen felnéz az éjszakai égboltra. Október 18-tól a Gesäuse Nemzeti Parkban mobil csillagvizsgáló áll rendelkezésére, azoknak, akik rajonganak a csillagászat iránt. A csillagvizsgáló még lebilincselőbbé teszi a csillagok megfigyelését (és fotózását).Erzberg Leoben régió az igazi téli kalandok hazája. Mario Angerer – aki polgármesteri állása mellett ginfőzéssel is foglalkozik – elmondta: aki egy kis téli izgalomra vágyik, részt vehet az Alpfox síiskola által szervezett éjszakai hótalpas túrákon és a sötétben vághat át a misztikus téli erdőkön. Egy- vagy négyórás túrát is foglalhatunk, attól függően, ki milyen kihívást keres.
Aki inkább napközben túrázna, ezen a vidéken szintén szívesen látják, sőt még állatok kíséretében is járhatjuk a természetet. A Pattererhofnál téli túrára indulhatunk alpakákkal, lámákkal vagy rénszarvasokkal és megcsodálhatjuk a Grünersee álomszerű környezetét.Magas-Stájerország (Hochsteiermark) a friss téli levegőjéről (is) nevezetes. A régióban természetesen síelni is lehet, a kínálat a Stuhlecktől a Bürgeralpén át a Niederalpl síterepig terjed, de a vidék a wellness terén is tud mit kínálni. Magas-Stájerországban egymást érik a hangulatos szálláshelyek. Számos alpesi faház rendelkezik saját szaunával, ilyen például a Heselehof, a Monte Styria, a Wiesenquartier vagy a Chalet Stuhleckblick. Ezen az erdős vidéken szinte vétek lenne nem részt venni egy erdőfürdőn és belélegezni a friss téli levegőt.
Az adventi időszakban idén öt hétvégén át, november 21-től a negyedik adventi hétvégéig tart a Mariazelli Advent – Ausztria legnagyobb hagyományőrző adventi vására. A bazilikában meghitt hangulatú koncerteket tartanak, emellett tárlatvezetések és még egy lámpás túra is szerepel a kínálatban.
Kelet-Stájerország ismert a sokoldalúságáról. A régióban jéghideg van télen – jégfürdőzés közben meg főleg! Számos szálláshely rendelkezik természetes fürdőtavakkal, és amikor a tó befagy, még külön léket is vágnak a bátor vendégeknek. A jégfürdőzést kipróbálhatjuk például a Seegasthof Breinederben, a Garten-Hotel Ochsenbergerben vagy a Hotel-Restaurant Gruberben.A Bio-Natur-Resort Retter egy különleges üdülési csomagot is kínál a jégfürdőzéshez. Még jó, hogy utána a szálloda saját termálfürdőjében mindenki felmelegedhet. Aki valami kevésbé jegesre vágyik, az Almenland Natúrparkban ingyenesen síelhet az egész családdal. Minden Fladnitz an der Teichalmban megszálló vendég grátisz használhatja a Teichalm felvonókat és az Almenland sífutópályákat.
A következő régió Murtal, amely a hótalpas túrák kedvelőinek nyújt felejthetetlen élményt. A hótalpas túrázás népszerűbb, mint valaha. De mi van akkor, ha valaki még nem annyira tapasztalt? A Murtal régióban rendelkezésre állnak olyan speciális zónák, ahol a hegyi éttermek és alpesi hütték környékén belekóstolhatunk a hótalpas túrázásba. Nem kell mást tenni, mint hótalpakat kölcsönözni az akcióban résztvevő étteremtől vagy hüttétől, és nekivágni a túrának. Miután bejártuk a környéket, egy finom ételt is elfogyaszthatunk.Graz önmagában egy látványosság. Az elbűvölő városban 16 adventi vásárt tartanak – az eddig is gazdag kínálat idén tovább bővül: a Karmeliterplatzon található adventi sokadalommal, ahol húsz, vörösfenyőből készített faházikó, valamint ünnepi fényár és dekoráció várja a látogatókat. A Nikolaiplatzon található Grieskindlmarkt idén az első zöld adventi vásár. Egy új jótékonysági koncepciót is bevezettek: minden olyan adventi vásárnak, amely tíznél több házikóval rendelkezik, ingyen standot kell biztosítania egy jótékonysági szervezetnek. Csak üdvözölni tudjuk a kezdeményezést! A 2024-es adventi időszakban nyolc ilyen adventi vásár lesz: Hauptplatz, Färberplatz, Eisernes Tor, Mehlplatz, Mariahilferplatz, Karmeliterplatz, Franziskanerviertel és Tummelplatz.
Adventkor Graz környéke is csillogó és ragyogó: a látogatók Graztól néhány kilométerre, északra elmerülhetnek az ünnepi fényárban úszó Frohnleiten megkapó sziluettjében. A Murhof Golf Club területén található Lumagica fényparkban idén az egész család képzeletbeli „időutazásra” indulhat az egyedülállóan megvilágított, elbűvölő természeti környezetben található csillogó csodavilágba. A stübingi Osztrák Szabadtéri Múzeumban a Tannengraß und Lebzeltstern hagyományőrző esemény keretén belül úgy élhetjük meg az adventet, mint egykoron.Stefanie Drosg ismertette a Schladming-Dachstein régió közismerten kiváló téli aktivitásainak lehetőségeit. Rögtön az elején nagy durranással nyitják a síszezont: december 6. és 8. között három egymást követő napon három nemzetközi szupersztár harangozza be a síszezont: Bryan Adams, Sting és Simply Red gondoskodik a fergeteges hangulatról.
Dél-Stájerország beleszippanthatunk a föld illatába. Miért? A hideg évszak ebben a régióban általában valamivel enyhébb, mint a tartomány többi részén. Ez azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között semmi sem akadályozhat meg egy jó kis kerékpártúrát. Az ajánlatos ruházattal és egy kis óvatossággal még a téli hónapokban sem kell lemondani kedvenc sportágunkról és friss, hűvös levegővel a tüdőnkben kerékpározhatunk a szőlőskertek között. Hogy valaki vezetett túrát foglal, vagy egyéni felfedezőútra indul, csak rajta múlik. A legjobb, ha közvetlenül a szállodában érdeklődik, ott ismerik a legjobban a helyi és aktuális viszonyokat.A Gartenhotel Kloepferkellerben található Eibiswald karácsonyi csodavilág igazán egyedülálló. A Zwanzleitner és Michelitsch családok ötödik generációja vezeti a szállodát és télen egy kisebb varázslatot hoznak itt létre. Minden évben nagy lelkesedéssel és számtalan munkaórával egyedi karácsonyi miliőt alkotnak. A padláson tárolt régi bútorokat leporolják és hangulatos falucskát alakítanak ki. Az idilli, romantikus világítás feldobja a téli estéket, egy pohár fűszeres puncs pedig felmelegíti a testünket és lelkünket.
És végül, de nem utolsó sorban a kiváló úti cél lehet a Termál és Vulkánvidék is, ami a nyugalom szigete. Katrin Marschalektől megtudhattuk, hogy a pannon éghajlat hatására a Termál- és Vulkánvidéken akkor is lehet golfozni, amikor máshol még vastag hóréteg borítja a pályákat. S ha már hó: mivel Délkelet-Stájerországban csak nagyon ritkán hull, így a fürstenfeldi Loipersdorf termálfürdő golfpályáján télen is lehet játszani. Aki teljesítette a pályát, megpihenhet a régió hat termálfürdőjének egyikében.Stájerországban a gasztronómia szerelmesei is megtalálják számításukat. Talán egy pohár stájer pezsgővel? 2025 tavaszán a fiatal borászok „Sekt Anna” nevű egyesülete nagy érdeklődéssel tekint majd arra a 800 palack stájer pezsgőre, amelyek 2022 májusa óta érlelődnek. Az „Anna pezsgő” a helyi szőlőfajtákból készül, klasszikus módszerrel, legalább 24 hónapig, esetenként még tovább érlelik a seprőn, s kizárólag hagyományos palackos erjesztéssel nyeri el finom ízvilágát.
Schladming-Dachsteinben évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a regionalitásra és a kulináris élményekre. Már öt éve, hogy Richard Rauch, a 4 Gault-Millau sapkával rendelkező séf az „Almkulinarik by Richard Rauch” kezdeményezés keretében együtt hoz létre regionális fogásokat a régió hüttetulajdonosaival – télen és nyáron. Az ötlet lényege, hogy autentikus helyi ételeket és termékeket ötvözzenek a neves séf segítségével. A csúcsgasztronómia képviselője minden alkalommal lenyűgözi környezetét kreativitásával és változatos ételeivel.
A fogásokat a szezon előtt egy közös workshopon fejlesztik ki a hütték tulajdonosaival közösen, számos receptet kipróbálnak. Az alapanyaglistán elsősorban helyi termékek szerepelnek, részben saját előállításúak, mint például a vadászatból származó vadhús, friss kecskesajt vagy szajblingfilé (pataki pisztráng).Erzberg Leobenben a bányászathoz kapcsolódó népszokások december 4-én kezdődnek, a Szent Borbála napján. A bányászok védőszentjének tiszteletére a Gösser sörfőzőmestere még saját Borbála-sört is készít, amely kizárólag az adventi időszakban kapható. Az Erzberg (magyarul érchegy) mélyén tartották a Mettenschichtet, a karácsony előtti utolsó elszállított réteg utáni vacsorát és ünnepséget. Erre az eseményre hagyományosan egy különleges Borbála-gulyást készítenek.
Az adventi fényárban úszó Leoben városa biztosan magával ragadja a látogatókat. Az adventi vásárban ízletes karácsonyi édességeket és fűszeres puncsot kínálnak, emellett egy varázslatos óriáskerék is található a főtéren. A Leoben körüli falvakban szintén romantikus hangulatú és idilli adventi vásárok várják a látogatókat. A regionális finomságoknak, a lenyűgöző kézműves termékeknek és a hangulatos programoknak köszönhetően mindenki ünnepi hangulatba kerülhet.A Stájer Termál- és Vulkánvidéken kiváló ínyencéttermek, hangulatos vendéglők és egyedülálló borozók kényeztetik az ízlelőbimbókat még a hideg évszakban is. Ebben a régóban az élet örömei mellett nagy hangsúlyt fektetnek a kulináris élvezetekre, legyen szó különféle karácsonyi édességekről vagy házi készítésű savanyúságokról. A régi receptek és az új kreációk különleges kombinációja a Stájer Termál- és Vulkánvidéket Ausztria „ínyencboltjává” tette.
A pihenés mellett Magas-Stájerország „édes hagyományokat” is kínál: a régió számos méhésze egyesítette erőit, hogy előállítsa a világ legrégebbi alkoholos italát, a mézsört. A „MetZante” mézborral újraindították ezt a tradíciót is, ezáltal biztosítva egy bizsergető újdonságot. A mézbor az Imkerei Lorenz termelői boltjában kapható.S ha már szóba került a készítés, a sok információ után magunk is a tettek mezejére léptünk: az újságírók közösen főztek a turisztikai hivatalok, és a helyszínt biztosító Flavors of Budapest munkatársaival. Az első fogás sütőtökrémleves volt, pirított tökmaggal, a Stájerországra oly jellemző tökmagolajjal (és ízlés szerint őrölt chilivel). Ezt követte a stájer burger, ami tulajdonképpen egy mini buci a hagyományos húskenyérrel, egy kis tormaszósszal megbolondítva. Hozzá lóbabsalátát állítottunk össze.A desszert a különleges kötözött fánk volt, amit különleges alkalmakkor készítenek, és a mi habrolónkra hasonlít – félbevágva. Az édességet egy külön erre a célra készített eszközzel sütik ki olajban, de régen egyenként kötözték rá a tésztát egy nyújtófára, és úgy sütötték meg. A fánkot tejszínhabbal, erdei gyümölcsös lekvárral és fahéjjal ízesítettük.
Fotó: Österreich Werbung; GR