Skip to main content

Lágy marhapofa barokk freskók alatt

| Kiss Mónika - Velkei Tamás | Kés, Villa, Iránytű

Letámadtuk Sopront, napokig kutattunk, kóstoltunk és jegyzeteltünk. Többségében kellemes élményekkel gazdagodtunk, olykor egészen meghökkentő vagy unikális helyekbe, ételekbe futottunk. Vagy zavarba ejtőekkel. Összességében elmondható: a környéken mindenki találhat neki tetsző vendéglátóhelyet, kávézót, cukrászdát. Íme a Sopron környéki tesztelésünk eredménye.

 

A leghűségesebb városban járva számos éttermet, kávézót, cukrászdát találhat a turista. Pár nap alatt mindet végigkóstolni lehetetlen, nem is tettünk rá kísérletet, de igyekeztünk minél több vendéglátóhelyet felfedezni. Olykor csak random beugrottunk egy étterembe, mert megtetszett, máskor tudatosan kerestünk fel éttermet, kávézót. És arra is akadt példa, hogy valódi kincsre bukkantunk. Leginkább kellemes élmények értek bennünket.

 

"A" Ráspi

 

Aki autóval érkezik Sopronba, okvetlenül keresse fel a tízpercnyi kocsiútra fekvő Fertőrákost. Nem csak a helyes falukép, a tópart közelsége, a sétahajózás lehetősége miatt, hanem mert számos vendéglő is várja a megéhező turistákat. Mi a – szerintünk – legjobbat ajánljuk, a Ráspit.

Az étterem a főút mellett található a település közepén, nem lehet eltéveszteni. Egy ódon fakapun keresztól térhet be a vendég a hangulatos kerthelyiségbe, ami valójában egykor az épületegyüttes része lehetett, legalábbis az ablak, az ajtó erre enged következtetni. Az biztos, hogy egyedi. Az asztaltáblák nagy tönkökön vagy téglákon nyugszanak, az ember feje fölött szőlőfürtök csüngenek, amik a néhai háztető gerendáiba kapaszkodnak.

sopronbestof rsp 01

A házban további, hagyományos bútorokkal berendezett, rendkívül hangulatos kisebb szobákban is helyet lehetne foglalni. A terítékkel már azelőtt megvettek bennünket, hogy egy falatot ettünk volna. A helyet a borász-vendéglátós tulajdonos beceneve után keresztelték el, akinek borai ismertek a borisszák körében. De mi most nem elsősorban azokról fogunk szót ejteni.

sopronbestof rsp 04

Illetve egy kicsit mégis, mert a rosé, amit rendeltünk, valami egészen párját ritkító. A színe rubinhoz hasonlatos, elég savas, illat- és ízgazdag. A házi bodzaszörp ugyancsak itatta magát. Ráspinál egyébként hiába keres a vendég szénsavas üdítőket, kólát, a tulaj filozófiájába nem férnek bele.

Rendeltünk hideg kovászosuborka-krémlevest, ami, gondoltuk, a melegben biztos jólesik. És jól sejtettük, a hűs, habos, krémes, „koviubi” ízű leves, kis tökmagolajjal nagyon is jó választás lett. Ezt követően úgy okoskodtunk, hogy egyrészt szeretjük is, másrészt lássuk, hogy készítik a határtól pár méterre a bécsi szeletet, ezért egyikünk azt rendelt. A fogást egyébként normál és óriás verzióban, sertésből vagy csirkéből egyaránt rendelheti a vendég.

sopronbestof rsp 03

Nem tudjuk, mekkora lehet az óriás adag, de a normált is sok-sok pihenővel tudtuk csak elfogyasztani. Az állaga, az íze pedig, ahogy kell, míg a mellé felszolgált kemencében sült burgonya (ami nem mellesleg benne van az árban) kiváló.

sopronbestof rsp 02

A másik főétel, a báránycsülök, lila káposztával és szintén kemencés krumplival, elmondhatatlanul finom. A bárány íze átütő, a hús szaftos, nem rágós, a káposzta, mint egy darabos lekvár. Aki arra jár, és még megtalálja az étlapon, feltétlen kérjen belőle.

 

Ahol a csülök a sztár

 

A Várkerület végén található Puskás étterem és söröző egy családi vállalkozás, ami 1986 óta várja a vendégeket. Hangulatos belső terek mellett terasz és derűs belső kert is rendelkezésre áll. Találomra tértünk be, és jól tettük. A hely nem akar többnek látszani, mint, ami, kis étlappal dolgoznak, 3-3 előétel és leves mellett a sültek, hamburgerek dominálnak. Rögtön megakadt a szemünk a sült csülkön, ami, mint azt a kedves pincértől megtudtuk, a ház specialitása. Azt rendeltünk, ha már az a prímás.

sopronbestof pus 02

A csülök pácolva várja, hogy a grillbe kerüljön, ezért közel egy órát kell számolni az elkészültére, de erre fel is hívják a figyelmünket rendelés előtt. Van időnk, nem tágítunk, és nagyon nem bánjuk meg. A csülök bőre olyan ropogós, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. A kövérje szaftos, a hús puha, a fatányéron érkező specialitás mellé jár még mustár, frissen reszelt torma, egy kosár kenyér, nagy adag csalamádé és burgonyasaláta.

sopronbestof pus 01

Ez utóbbiból rendeltünk még, mert gyorsan elfogyott, a hús mennyiségéről pedig csak annyit: ketten sem tudtuk megenni, pedig kiváltképp szeretjük a csülköt. Az egész lakoma, sörrel, soproni rozéval, jó levegővel nagyon kellemes benyomást tett ránk. Aki erre jár, a csülköt semmiképpen ne hagyja ki.

 

Csoda a hegyen

 

A végére hagytuk a megmeglepőbb, non plus ultra felfedezésünket. A közigazgatásilag még Sopronhoz tartozó, de lényegében szinte külön kis falucska benyomását keltő Sopronbánfalva ugyanis igazi kincset rejt. A településrész centrumában, egy kisebb szirten épült 1482-ben a pálosok kolostora.

A 17. század elején új épület emelését rendelték el, amely 1643-ra készült el. A történelem viharai megtépázták az épületegyüttest, ám a 2000-es években példás felújítás után újra megnyithatta kapuit a nagyközönség előtt. Ebben az épületben kapott helyet a Sopronbánfalvi Kolostor Hotel és ÉtteremA szálló szobáit az egykori szerzetesi cellákból alakították ki. A hotel magát a csend szállodájaként jellemzi, nem véletlenül. A hatalmas fákkal körülölelt kolostor a csend szigete, csak a madarak csicsergését hallja a vendég. 

sopronbestof spb 05

Az étkezde pedig maga a csoda, nem tudunk róla, hogy bárhol máshol az országban akadna hasonló. Az éttermet ugyanis a hajdani refektóriumban, vagyis a kolostor ebédlőjében alakították ki. Ez még nem minden, mert a felújítás során helyreállították a barokk stukkókat, freskókat, ezzel szinte az étkezés katedrálisává avatva az egykori ebédlőt.

sopronbestof spb 04

A miliő adott, de milyen a konyha? Nos, soproni tesztelésünk során itt találkoztunk a legjobb és tökéletesen elkészített ételekkel. Az étterem amuse bouche gyanánt szarvasgombás vajjal kedvesekedett. Ezt követően Fácánhúslevessel folytattuk az étkezést. A lé karakteres, erős, szép színű, a madár húsa kellemes állagú, amelyet füstölt fürjtojás, sárgarépacsíkok és zsályás grízgaluska egészített ki. Ilyen egy húsleves.

sopronbestof spb 03

Következzék a második fogás! A pankómorzsában sült csirkemell olyan puha, akár a vaj, a hozzá kínált zabtejes burgonyapüré már-már habos, annyira krémes. Volt még a tnyéron grillezett szívsaláta, amit alig vártunk, hogy megkóstolhassuk, olyan ínycsiklandónak tűnt. Az íze hasonló volt külleméhez.

sopronbestof spb 02

A másik főétel lágy marhapofa petrezselyemgyökér-pürével és gombákkal egy tökéletes tányér. A gombák roppantak, a pofa ízes és bársonyos, a gyökérpüré hozza a jellegzetes földes ízt, kiváló kiegészítője a gombáknak és a szaftnak. Az ebéd minden részlete hibátlan, ami a környezettel kiegészülve olyan egyedi élménnyel ajándékozza meg a vendéget, amit sehol máshol nem tapasztalhat.

sopronbestof spb 01

A mércét önmaguknak tették magasra a szálló-étterem irányítói, alkalmazottai, reméljük, ebből a nívóból nem engednek.

 

Fekete? Gazdag a választék

 

Kávét szándékosan nem kértünk egy helyen sem, több okból sem. Az egyik és legfontosabb, hogy inkább oda mentünk, ahol lényegében csak a kávéval foglalkoznak, vagyis az a főprofil. Az egyik bevált helyünk a nemrég nyílt Placz Cafe 1379, amelyről ITT ÍRTNUK bővebben.

placz 03

Ha volna ilyen díj, öt éve birtokolhatná a város kedvenc kávézója címet a Kultúrpresszó. Bár erről a kávézóról is írtunk már, eltelt annyi idő, hogy érdemes újra kitérni az egység működésére. Nem véletlenül ülnek be ugyanis hosszú órákra a város lakói vagy a turisták, vagy mi a kávéházba.

A 42 Coffee pörkölő biztosítja, hogy a kávé minősége állandó legyen. A kínálat gazdag, nem csak kávés italokból, bár ugye ez a fejezet leginkább erről szól. Kóstoltunk cold brew-t, presszót és dupla presszót, kapucsínót és jeges kávét is, a nagy melegben főleg ez utóbbiból kortyoltunk.

sopronbestof klt 01

A kávézó hangulata semmivel össze nem vethető, az asztalokon könyvek hevernek, néprajz, verses kötet, regény, ki hová ül aznap. Kint múlatni az időt a teraszon, még esős időben is kellemes időtöltés, nehéz felállni a székből. És ez a hely, valamint a kedves személyzet érdeme, akik tökéletesen készítik a kávét.

A harmadik hely, ahol nem csalódtunk a kávéban, a Harrer Csokoládéműhely. Persze, ha tudjuk, hogy a helyi pörkölő, a One Eleven szállítja a kávét, mindjárt érthető, miért ajánljuk a cukrászdát. Bár a központtól kissé távolabb esik, érdemes ellátogatni Harrerékhez, már csak azért is, mert a kávé mellett számos díjnyertes csokoládét, bonbont is ízlelhetünk.

sopronbestof one

Nem is beszélve a süteményekről, fagylaltokról, mindemellett pedig részt vehetünk a naponta két alkalommal indított csokoládékóstolón, ahol arról is képet kaphatunk, milyen hosszú és fáradtságos munka gyümölcse egy-egy falat csokoládé.

 

Címkefelhő