Skip to main content

Végleg bezárhat Casanova és Monet törzshelye

| Gourmet Riporter | Kés, Villa, Iránytű

Több mint három évszázada mérik a feketét a Velence centrumában található Caffe Florianban, a koronavírus-járvány miatt mégis veszélybe került kávéház léte. A gyönyörű barokk termeiről is híres kávézó hónapok óta kénytelen zárva tartani, támogatást nem kapnak, ezért most arra kérik rajongóikat, hogy online shopjukból vásároljanak.

 

 

Olaszország és egyben a világ legrégebbi kávéháza, a velencei Caffe Florian tavaly december 29-én ünnepelte fennállásának háromszázadik évfordulóját. Ez a születésnap azonban merőben más volt, mint a korábbiak: a járvány miatti bevételkiesés miatt a kávézót a végleges bezárás fenyegeti – írja az Architectural Digest.

caffe florian 01

– Mindent megteszünk, hogy életben tartsuk a vállalkozást – mondta el a lapnak Marco Paolini, a kávézó ügyvezető igazgatója. – Aggódunk a jövő miatt. Dolgozunk, hogy addig nyitva maradhassunk, amíg csak lehet, de ha be kell zárni a kávéházat, nemcsak egy kávézó fog eltűnni, de Velence egy darabja is – tette hozzá a kávéház vezetője.

florian caffe 02

A kávézót 1720-ban nyitotta meg Floriano Francesconi olasz vállalkozó a lagúnák városának szívében, a Szent Márk téren. A kávéház évszázadok óta a helyiek gyülekezőhelye, ahogy elbűvöli a turistákat és hírességeket is. Casanova, Marcel Proust és Charles Dickens egyaránt visszatérő vendégek voltak, csakúgy, mint Friedrich Nietzsche és Charlie Chaplin. Ernest Hemingway szeretett a teraszán kávézni, Claude Monet pedig a tér galambjait idomította arra, hogy megálljanak a festő fején.

florian caffe 05

1895-ben ebben a kávézóban született meg a Velencei Biennálé ötlete, ahogy számos hollywoodi film jelenetét szintén itt forgatták. Ezek közé tartozik például az 1955-ös Velence, nyár, szerelem című film Katharine Hepburnnel, valamint a Matt Damon főszereplésével forgatott A tehetséges Mr. Ripley.

florian caffe 04

A hely a mai napig megőrizte varázsát. Nem csak Szent Márk térre néző terasza, de belső terei is páratlan élményt nyújtanak. Gazdagon díszített, egymásba nyíló helyiségeinek berendezése, bársony székei, márványasztalai és olasz aranymíves mesterek által készített fali díszei, falfestményei már önmagukban is megérnek egy látogatást, ám a kávéház rendszeresen szervez kiállításokat, művészeti, kulturális eseményeket is.

florian caffe 03

A Caffe Florian 2019-es bevétele meghaladta a tízmillió dollárt, ám 2020-ban 80 százalékos visszaesést szenvedtek el. . A kávézónak hetven állandó alkalmazottja van, valamint a nyári hónapok során számos alkalmi munkavállalója, ám jelenleg nem tudják, mikor nyithatnak ki újra. Az első lezárás kezdete óta semmilyen támogatást nem kaptak, mondta Paolini, a kávéház igazgatója. Jelenleg a részvényesek és banki hitelek segítségével próbálnak talpon maradni

A Caffe Florian arra bíztatja a segíteni szándékozó vendégeit, hogy vásároljanak online ajándékboltjukban, ahol könyvektől a teáscsészéken és parfümön át a selyemkendőkig, őrölt kávéig különböző termékek közül válogathatnak, így segítve a kávézó fennmaradását.

 

Via Octogon
Fotó: Caffe Florian

Címkefelhő