Az örökségre fókuszál az idei Gourmet 

Az örökségre fókuszál az idei Gourmet 

Két év szünet után az ínyencek idén újra végigkóstolhatják az OTP Bank Gourmet Fesztiválon Magyarország legizgalmasabb kulináris kínálatát. Az eseményen felsorakoznak a legjobb éttermek, borászatok, cukrászdák. A helyszín továbbra is az időközben teljesen megújult Millenáris, az időpont május 27-29.

 

Tovább a cikkre

Ahol angyalok röpködnek a templomtorony körül

Ahol angyalok röpködnek a templomtorony körül

A Baranya megyei Geresdlakon különös módon hangolódnak az ünnepre: a helyiek minden évben elkészítik településük mását mézeskalácsból. A munkához majd egy mázsa lisztet használnak fel, a végeredmény ámulatba ejtő. A középületek és otthonok mellett mesejelenetekben gyönyörködhetnek a látogatók, találkozhatnak Jancsival és Juliskával, Hófehérkével vagy Csipkerózsikával.

Tovább a cikkre

Az agyagtűzhelyen főtt szabdzsinak nincs párja

Telt ház volt vasárnap az India Varázsa Fesztiválon, ahol a látogatók tradicionális indiai zenét hallgathattak, pompás táncokat csodálhattak, festethettek hennát testükre, és még egy igazi indiai esküvő részesei is lehettek. A leginkább mégis azokon a helyeken kígyózott a sor, ahol a híres indiai gasztronómia fogásait is meg lehetett kóstolni. Márpedig ízlelni valóban nem volt hiány. Mi is elvegyültünk a fesztiváli forgatagban, és kóstoltunk bőszen.

 

Olyan, mintha visszarepültem volna az időben a hajdani mesés India világába, egyszerűen hihetetlen, ami itt fogadott – mondja érdeklődésünkre Mira, egy látogató, akit az India varázsa fesztiválon tapasztalt élményeiről kérdezünk. És valóban: a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének Csillaghegyen található központjában, a Lélek Palotájában érdekes dolgokkal lehet találkozni. Például az épület mögötti kertben agyagtűzhelyeken főznek, mindjárt három különböző ételt.

Az agyagból tapasztott, hagyományos tűzhely fölött forró tárcsán Radzsasztan tartomány lepénye, az uttapam készül, amely rizslisztből, urad dalból (beáztatott, majd lepürésített babféle) és vízből álló tészta, amibe sót, borsot, chilit, curry levelét és cukkini kockákat tesznek.

india varázsa 45

 

A másik tűzhelyre tett bográcsban szabdzsi rotyog, amely egytálétel, és az alapverzió szabadon variálható. – Kókuszolajat felhevítünk, amibe ördöggyökeret (a vöröshagymára emlékeztet az illata és az íze is, csak a pucoláskor szokásos könnyezés nélkül – a szerk.), currylevelet, és Pav Bhaji masalát (ami 16 féle fűszer keveréke), majd őrölt gyömbér teszünk. Amikor egy picit összerottyan, néhány merőkanál paradicsompürét szedek rá, és belerakom a zöldségeket, cukkinit, brokkolit, répát, pritaminpaprikát, egy kis kurkumát és vizet – mondja Priya Bhásini dévi dási, Lilla, a szakács, aki rengeteg receptet tud fejből.

india varázsa 21

Az édesség, a ghevar egy igazi különlegesség, noha alkotóelmei alapján nem gondolnánk, lévén a tésztájához lisztre és vízre van szükség. A tűz fölé egy fémedényt helyezett Rádhá Krisna dász, vagyis Zoltán, majd ebbe az edénybe olajat tölt, amibe két, Indiában vásárolt fémkorongot helyez. Ez utóbbiakba csurgatja a tésztát, ami lényegében egy hamis palacsintatészta. – Az édesség elkészítéséhez sok türelemre van szükség, ugyanis folyamatosan kell csurgatni a tésztát, és vigyázni kell rá – mondja Zoltán. Amikor megsül, ropogós, lyukacsos tésztát kapnunk. Ezt két rész cukorból és egy rész vízből készült sziruppal öntik le. – Akkor jó a szirup, ha a mutató- és hüvelykujjunk közé veszünk egy keveset, s mikor szét akarjuk húzni, a cukor két szálat képez ujjaink között – demonstrálja Zoltántól a szirup kiválóságát. 

india varázsa 38

És akkor az ízekről: az egytálétel finom, könnyű, a hozzá kínált mungóbabos, sós „palacsinta” önmagában is jól csillapítaná az éhséget, de a kettő együtt igazán nagyszerű. S mint fentebb jeleztük, az édesség rém egyszerű, ám annál nagyszerűbb, ropog, ragad, nem lehet betelni vele. a sokféle hozzávalót gyorsan be is szerezzük az egyik fűszeres standnál.

india varázsa 26

– Indiában a lelki és testi táplálékhoz gyakran egy helyen juthatnak hozzá az emberek, ezért sok templomban hatalmas konyhákat találni. Akad olyan szent hely, ahol tízezer embert vendégelnek meg naponta. Az alapanyagok változatosabbak, mint Európában, ahol az indiai konyha alkalmazkodott a földrészen élők gyomrához, és sok növény egyébként sem terem meg – ismerteti az indiai és Magyarországon indiaiként ismert konyha közti különbségeket Mahajan dász, azaz Pálok Péter, akit korábban a Paprika Tv-ben láthattak a gasztronómia szerelmesei.

Péter hozzáteszi: Indiában rendkívül csípősen főznek, amit mi itthon erősnek gondolunk, Ázsiában kis túlzással csak a gyermekek fogyasztják. Minél délebbre haladunk az országban, annál több chilit és gyömbért használnak a főzés során, aminek fontos élettani oka van. Ezek a fűszerek ugyanis nem hagyják sokáig a gyomorban pangani az ételt, gyorsan megemésztik a falatokat az emberek. Emellett az erős fűszerek a hőháztartást a kiegyenlítik azzal, hogy izzadást okoznak. Szerencsére nálunk, még nincs trópusi hőség, mert a magyar gyomor nem igen bírná ki a dél-indiai fűszerezést.

india varázsa 01

 

Ugyanakkor Péter tapasztalatai szerint a magyarok szeretik az indiai konyhát (illetve annak „csillapított” változatát). Igaz, a magyarok kedvéért többféle az édesség, míg Indiában jobbára a tejből készült nyalánkságok a jellemzőek, leginkább a besűrített, tejkaramell szerű édességek.

Van egy fontos, vallási különbség is a krisnás és a magyar konyha között: először ugyanis minden elkészült ételt Krisnának ajánlanak fel. A főzés a jóga folyamat része, a jóga ugyanis annyit jelent: kapcsolat a Legfelsőbbel. Így már érthető, miért van sok konyha a templomok közvetlen közelében. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a szentélyben Krisnának van külön asztala, ahová meghívják, leültetik, megterítenek neki, szobrát megtisztítják. Várnak egy keveset, s csak ez után fogyasztják el a megfőzött ételeket.

India hatalmas ország, számos régióval, tájegységgel, éghajlattal, néppel, ezért egységes indiai konyháról nem is érdemes beszélni. Néhány egyszerű ételt viszont megemlíthetünk, amelyeket sok helyen készítenek, és olyanok, mint nálunk a húsleves. Ott van például a csapáti, egyfajta indiai kenyér, amit teljes kiőrlésű lisztből, vízből és sóból készítenek.

india varázsa 10

 

Először megszárítják serpenyőben, wokban vagy vaslapon, majd egy különleges rácsos fogóval a tűz fölött rövid ideig sütik, pirítják. Erre azért van szükség, mert nyílt lángba tartva a csapátiban gőz keletkezik, amitől kicsit felfújódik. A dál egy mungóbabból készült leves, amit legtöbbször ráöntenek a baszmati rizsre. Szinte minden nap fogyasztják, mert tápláló, sok benne a fehérje, ráadásul így a rizs is könnyebben csipegethető.

A csillaghegyi templomban és kertjében számos nagyszerű élmény vár a látogatókra. Lehet festeni, táncolni, énekelni, kaphatunk életvezetési, egészségügyi, lakberendezési és asztrológiai tanácsokat, felpróbálhatjuk az indiai viseleteket, ékszereket vagy hennát festethetünk testünkre. A színpadon tánc, zene, cirkuszi mutatványok, sőt még egy igazi krisnás esküvő tanúi is lehetetnek a nagysátor nézői. Ez utóbbi során is jut szerep az élelmiszereknek. A kókuszdió például az emberi fejet jelképezi, és a szertartáson végig rézedényekben, „fejtetőjükön” kis virágkoszorúval állnak a tűz körül, amelyet a szertartás vezetője gyújt meg, aki a tűzbe gyümölcsdarabokat, zöldségeket dob a ceremónia során.

india varázsa 12

 

Gandharvikā Prema dévi dászi, Szilaj Péterné Csilla, az egyház társadalmi kapcsolatok és sajtóirodájának vezetője kalauzol körbe bennünket egyik programhelyszíntől a másikig. Vele sétálunk el az étteremsátorhoz is, ahol további indiai finomságokat kóstolhatnak meg a fesztiválozók. Ehetnek baturát, ami lisztből, vízből, sóból és élesztőből készül, s a tésztája kicsit hasonlít a mi lángosunkra. Olykor ízesítik szezámmaggal, mákkal vagy napraforgómaggal, de itt most natúr ízlelhetjük. A pakora tulajdonképpen bundázott és kisütött zöldségeket takar; csicseriborsó lisztet kis vízzel, sóval és fűszerekkel összekevernek, majd ebbe forgatják a tetszés szerinti zöldségeket. Isteni a pritaminpaprika; s ahogy kettéharapjuk a zöldségeket, látszik, a kitűnő currys hálózsák-bunda, amely körbeveszi az étket.

india varázsa 36

 

Aztán ott van az alu patra, amely egy kakaós csigára hasonlít, a különbség, hogy ez sós, és a tésztába fűszerezett, paprikás burgonya szósz kerül. Kapható édes, csípős paradicsomos csatni (ezt kifejezetten ajánlom minden ínyencnek), zöldséges, füstölt tofus tészta. Csilla azt mondja, az indiaiak szerint az étkezés során ideális, ha tizenkét féle ételt meg tudunk kóstolni. Nem kell sokat, mindegyikből épp csak csipegetni. Hát ezt a legnehezebb megállni, csipegetünk is, meg nem is, akad, amiből keveset, más fogásokból kicsit többet.

india varázsa 47
Még szerencse, hogy mire az édességekhez érünk, már eltelünk a finom fogásokkal, mert a selymes kókuszgolyó sejteti: a többi desszert hasonlóan finom.

AZ ESEMÉNYRŐL KÉSZÜLT KÉPRIPORTUNKAT ERRE A LINKRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG