Lehet-e több száz éttermet végigjárni?

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Sokak szerint a hazai kalauzok pártosak, az értékelők a saját kedvenceiket, barátaikat igyekeznek díjazni, nem tudnak objektívek maradni –  írta a Telex rendkívül részletes és tanulságos elemzésében.

 

A napokban megjelent új magyar Michelin-kalauzzal kapcsolatban felmerül(het)ő ellentmondásokra irányította rá a figyelmet a Telex. A lap szerrint a hazai kalauzokat a viszonylag szűk szakmai közeg minden alkalommal rengeteg kritikával illeti, gyakran hallani, hogy sokak szerint részrehajlók, az értékelők saját kedvenceiket, barátaikat igyekeznek díjazni, nem tudnak objektívek maradni. Sőt, sok szakmabeli szerint egyenesen befizetéses rendszerrel működnek ezek a listák, minél befolyásosabb, vagyonosabb háttér áll egy-egy étterem mögött, annál nagyobb az esélye a jó helyezésre.

bockbistro balaton 07

A cikkben számos egyéb érdekesség mellett arra is rámutatnak: sokan kételkednek benne, hogy ennyi éttermet matematikailag lehetséges egyetlen szervezetben objektíven mérni. Akadtak olyanok is, akik megpróbálták kiszámolni, kivitelezhető-e, hogy mindegyik csillaggal vagy más elismeréssel jelölt helyre évente többször is eljutottak a Michelin inspektorai, nem beszélve arról az elképesztő összegről, amibe ezek az utazások és étkezések kerültek; de nem jöttek ki reális számok, írja a lap.

feke zoli petrus 02

A Telex szerint a szakmában sokan furcsállják a Bib Gourmand-ok és a Plate (a csillag a és gumiemberke után következő harmadik számú elismerés, a "jó konyhát" jelölő) éttermek szelekcióját is. Amint azt EBBEN A CIKKBEN mi is feszegettük, kevéssé elképzelhető, hogy kizárólag vidéken találhatók olyan éttermek (és ezzel még véletlenül sem a vidéki vendéglátóhelyeket szeretnénk bírálni, hiszen évek óta javasoljuk a nem fővárosi éttermek lajstromozását is), amelyek magas minőséget kínálnak megfizethető áron (Bib Gourmand).

 

Címkefelhő

A rovat további hírei