Skip to main content

Döglött egér egy fővárosi étteremben

| Super User | Hírcsokor

eger02 belyegCsaknem kilencven kilogramm félkész- és készterméket, alapanyagot foglalt le, és a melegkonyhás tevékenység felfüggesztését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy 22. kerületi étteremben. A vendéglátóhely raktárában öt éve lejárt garnélarákot is találtak az ellenőrök.

Rettenetes állapotokkal szembesültek az ellenőrök egy budapesti étteremben. A vendéglátóhely jó néhány ponton megsértette az előírásokat: a húselőkészítőben található hűtőben például együtt tárolták a nyers húst és a fedetlen készételeket, a főzőtér hűtőiben vegyesen tartottak alapanyagokat, félkész és késztermékeket. Utóbbiak nagy része jelöletlen volt, ezáltal nyomon követhetőségük lehetetlenné vált.

Egyes alapanyagok már tavaly vagy tavalyelőtt lejártak, de az ellenőrök találtak 2012-es minőségmegőrzési idejű fagyasztott garnélarákot is. A szakemberek a szárazáru raktárban egy egértetemet és egérrágta élelmiszereket is felfedeztek. Az egység minden helyisége és berendezése erősen szennyezett, takarítatlan volt. A mosogatómedencéket nem lehetett használni. Az üzemi és a fogyasztói edények, valamint az előkészítőkben használt eszközök mosogatása egy helyen, fertőtlenítő hatású mosogatószer nélkül történt.

eger

A hatóság elrendelte 37 tételt, összesen 87,3 kilogramm alapanyag, félkész-, illetve késztermék forgalomból történő kivonását, továbbá – az elfogadhatatlan higiéniai körülmények miatt – az étterem melegkonyhás tevékenységének felfüggesztését. Az ügyben több százezer forintos bírságot szabhatnak ki az éttermet üzemeltető vállalkozóra.

Fotó: Nébih

Címkefelhő