Skip to main content

Aranyat ért az ezerjó

| Super User | Hírcsokor

frittmann miniAranyérmet szerzett a soltvadkerti Frittmann Pincészet a Sommelier Wine Awards 2017 borversenyen. A zsűri a 2015-ös, hordóban érlelt ezerjót tüntette ki a magas elismeréssel.

 

frittmann maxiNagy-Britannia borszakértői 2007 óta rendezik meg a kereskedelmi forgalomban kapható borok versenyét. A Sommelier Wine Awards fókuszában olyan termékek állnak, melyek leginkább értékesíthetők az éttermekben, bárokban, szállodákban. A szigetország vezető szakemberei egyedül a Frittmann ezerjót méltatták aranyéremre – számolt be a hírről a Pannon Bormíves Céh.

A céh szerint a mester sommelier-k Frittmannék boráról azt írták, tele van gyümölcsös és virágos jegyekkel és „ütős” citrusokkal, a londoni Le Cordon Bleu vezető sommelier-je pedig garnélarák terrine és tarisznyarák olló mellé javasolta felszolgálni a hordóban érlelt ezerjót. Nem ez a Frittmann Pincészet első sikere a fajtával: 2009-es évjáratú fahordós ezerjóuk a Vinitaly nemzetközi borverseny 3. helyezettje lett a „Fehér, fahordóban érlelt borok” kategóriában, a Les Citadelles du Vin Nemzetközi Borversenyen pedig ezerjóból készült pezsgőjük nyert aranyérmet.

A borászok úgy vélik, a fajta eddig nem került az őt megillető helyre Magyarországon, noha kizárólag a Kárpát-medencében terem. Bár sokaknak elsősorban Mór jut az eszébe erről a szőlőfajtáról, nem árt tudni, hogy más borvidékeken is foglalkoznak vele. Úgy tűnik, a nemzetközi szakértők kezdik felfedezni az ezerjót.

Fotó: Frittmann Pincészet

Címkefelhő