Skip to main content

Fehérbe öltözött a belváros

| Velkei Tamás | Hírcsokor

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete idén is megszervezte a Magyarország étele program zárásaként a szakács- és cukrászfelvonulást. Az útvonal a Fővám térről a Kossuth térig tartott, menet közben a Magyar Honvédség Budapest Helyőrségi Zenekara adta a ritmust, muzsikájukra az egész belváros felfigyelt, és így a szakácsokra, cukrászokra is.

 

Az Étrend – szándéka szerint – évek óta tartó munkájának köszönhetően 60 év kihagyás után új ételekkel és receptúrákkal igyekszik gazdagítani a magyar konyhát, ezért büszke arra, hogy a hatodik alkalommal megvalósított programot újra díszfelvonulással zárhatta. Ráadásul az idei felvonulás rekordkísérlet is volt egyben, amit meg is ugrott a vonulók csapata: soha ennyien nem vettek még részt a belvárosi sétán.

szakacsvonulas 30

A szakács- és cukrászvonulás a Fővám térről indult, végig a Váci útcán, át a belvároson, a Szabadság téren egészen a parlamentig. Amerre csak járt a menet, turisták sokasága filmezte, fotüzta a fehérbe öltözött csoportot. A menet célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a március 18-án, öt ország részvételével megrendezett Magyarország étele 2023 szakácsversenyen, valamint a Szamos Tányérdesszert verseny döntőjében született receptekre és a győztesekre.

A Magyarország étele 2023 szakácsversenyt a fülöpszállási Kígyósi csárdából érkező Balog Martin és Pottondi Nándor nyerte, Kiskunsági préselt malacarc nevű ételükkel, míg a Szamos Tányérdesszert versenyen a Castellum Hotel Hollókőből érkező Kubinyi Dániel szerezte meg az első helyet Pilvaxra keresztelt kávés kreációjával. A recepteket az Országház könyvtárában fogják őrizni a korábbiakkal együtt.

szakácsvonulás 22

A Szamos képviseltében Kelényi-Szamos Gabriella – miután gratulált a győzteseknek – hangsúlyozta: 21 éve hunyt el Szamos Mátyás, aki Magyarországon meghonosította a marcipánból készült figurákat, a vállalat szlogenje szerint a (marcipán) rózsával kezdődött minden. „Nagyon boldog lenne, ha tudná, hogy így emlékeznek rá, hogy iskolát és egy versenyt is elnevetek róla” – emelte ki Kelényi-Szamos Gabriella.

Címkefelhő