Skip to main content

Ismét az Arany Kaviár szakácsa versenyezhet tovább

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Kis-Berkes Márk, az Arany Kaviár étterem fiatal séfje képviselheti hazánkat idén október 7-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition versenyen Törökországban, amely tulajdonképpen az ifjúsági szakács világbajnokság. Az isztambuli megmérettetésre a nemzeti döntőn át vezetett az út, amit a napokban rendeztek meg, immár 28. alkalommal. 

 

A verseny különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – a black box – alapanyagaiból kell 3 óra alatt, 3 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteni. A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította.

chaine 23 02

A hozzávalók közül az idei évben a meglepetéskosárból báránybordát, borjúmájat, aranydurbincsot, padlizsánt és datolyát kellett kötelezően használniuk az ifjú szakácsoknak a 3 fogás elkészítéséhez. A megálmodott fogásokhoz az egyéb friss alapanyagokat a fiatalok a budaörsi METRO zöldség-gyümölcs osztályán helyben, maguk válogatták össze.

chaine 23 06

A verseny technikai igazgatója Kovács Lázár (Lázár Chef) volt, aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző egyik felkészítőjeként maga is a csapattal tart majd Törökországba. A konyhai zsűriben Barka Áron, Hanzély Attila; míg a kóstoló zsűriben Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina, Jose Guerrero, Kovács Árpád és Pesti István kapott helyet.

chaine 23 03

A konyhai zsűrizés szempontjai: a főzési technika, az alapanyagok gazdaságos felhasználása, a tisztaság, az időtakarékosság. A kóstoló zsűri az ízhatást, a megjelenés-tálalást, az eredetiséget pontozta. Az ítészek azt is értékelték, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

chaine 23 01

Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2023. évi helyezettjei:

1. Kis-Berkes Márk, az Arany Kaviár szakácsa. Győzelmével kivívta, hogy ő képviselje Magyarországot októberben az Isztambulban megrendezésre kerülő világbajnokságon. (Az Arany Kaviárnak az elmúlt 10 évben már a harmadik fiatal szakácsa vehet részt a világbajnokságon, korábban Horváth Ákos, Lendvai Levente is megnyerte a hazai válogatót.)

A győztes menüsora:
Előétel: marinált aranydurbincs, korianderpesztó és -emulzió; főétel: bárányborda petrezselyemmel, marinált kápia és krém, padlizsántekercs, borjúmáj; desszert: ganache-krém meggyel, málnahab, marinált datolya, mandulamorzsa.

chaine 23 05

2. Kis Gergely, Four Seasons

3. Bodolóczki Bálint, Rumour

4. Cseh László, Felix

 

 

Címkefelhő

A rovat további hírei