Skip to main content

Több mint száz éve őrzik büszkén az örökséget

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Érték és Minőség Nagydíjat kapott a Hagyományos Gyulai Sonka, Daka Zsolt, a terméket gyártó Gyulahús Kft. ügyvezetője az Országház Főrendiházi üléstermében vehette át a rangos elismerést. A gyulai sonkát a mai napig hagyományos eljárással, a konyhasón kívül nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, és hidegen füstölik.

 

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat keretében azokat a termékeket, szolgáltatásokat ismerik el és díjazzák, amelyek bizonyíthatóan elkötelezettek a kiemelkedő minőség iránt. Nagy jelentőséget tulajdonítanak a magas színvonalú termékek előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy ellenőrzött, tanúsított minőséget jelent, egyben megtestesíti, kifejezi Magyarország tiszteletét és elkötelezettségét a valódi értékek iránt. A napokban ezt a magas elismerést kapta a Gyulahús Kft., amely a Hagyományos Gyulai Sonka készítésével érdemelte ki a díjat.

A cég bükkfán füstölt, sóban érlelt, szárításos eljárással készített hagyományos füstölt áruinak egyik éke a Hagyományos Gyulai Sonka nevet viselő füstölt, darabolt sertéscomb. Úgy készítik, ahogy elődeink: a konyhasón kívül nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, így bátran tehetjük gyermekeink szendvicsébe vagy ételeinkbe.

gyulaisonka23 01

A 20. század eléjén kialakult hentesdinasztiák nem csupán a kolbászgyártást tették híressé Gyulán, hanem a füstölt, érlelt sonkák gyártását is mesterien tudták művelni. Ezek a termékek a sózás, füstölés és szárítás folyamatának köszönhetően hosszabb ideig, biztonságosan tárolhatók voltak, csakúgy, mint más húsipari termékek.

A helybeli huszárlaktanya megfelelő felvevő piacként szolgált az olyan tartósított húskészítmények számára, mint a füstölt szalonna, sertés zsír, kolbászfélék, és sok más hosszú szavatossági idővel rendelkező, tápláló étel. Az 1920-as évekből ránk maradt recept alaposan és részletesen ír a sonkakészítés technológiájáról, és annak kifinomult műveleteiről. Az örökséget örömmel, büszkén őrizte a cég közel száz éven át, és sikeresen gyártja a mai napig is. Közel száz év elteltével is megmaradt a technológia, a különbség csupán a korszerűbb higiéniai körülmények közé helyezett gyártásban mutatkozik meg, megfelelve ezzel a szigorú élelmiszer biztonsági követelményeknek.

gyulaisonka23 02

Nem véletlen, hogy éppen Gyulán készülnek a különleges sonkák, hiszen a levegő páratartalma (köszönhetően a Körösök közelségének) fontos szerepet játszik a sonkagyártásban, legfőképpen az íz és állomány kialakításában. A sertés nyers, bőrös combját kicsontozzák, majd a hártyák mentén részeire bontják. A kihűlt húsdarabokat durva szemű konyhasóval alaposan bedörzsölik, majd szorosan egymás mellé helyezik a páckádakba, ügyelve arra, hogy a sózó terem hőmérséklete +8 °C-nál ne legyen melegebb. Egy hét elteltével a húst át kell sózni, majd a darabokat visszarakják a sózó edényekbe.

gyulaisonka23 03

A Hagyományos Gyulai Sonka sózását követően a füstölés, mint tartósító eljárás kőfüstölőkben, hideg füstöléses eljárással, legalább 4 napon keresztül történik. Az érlelés során tovább fokozzák a sonkák élvezeti értékét, ugyanis 8-10 nap elteltével a hús állománya kötött, íze kellemesen füst- és pácérett ízű lesz, az illatát pedig enyhe füst jellemzi. Az eljárásnak köszönhetően a sonkát fogyaszthatjuk nyersen, a csomagolás kibontását követően 1-2 perc szellőztetés elteltével.

Fotó: Gyulahús

 

Címkefelhő