Skip to main content

Magyar gasztronómiai siker Isztambulban

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Kis-Berkes Márk, az Arany Kaviár Étterem fiatal szakácsa negyedik lett a Chaine des Rotisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. Az ifjú magyar szakember a 2023-as nemzeti verseny győzteseként képviselhette Magyarországot.

 

A magyar versenyző az igen erős nemzetközi mezőnyben kemény ellenfelekkel versenyzett, hiszen a 22 induló között ott volt többek között Ausztrália, Finnország, Németország, Anglia, Norvégia, Svédország, Hollandia, és az Amerikai Egyesült Államok versenyzője is, mindez növeli Kis-Berkes Márk sikerének értékét. Érdekesség, hogy tavaly Csillag Richárd szintén negyedik lett a világbajnokságon. A magas színvonalú verseny helyszínéül ezúttal az isztambuli Le Cordon Bleu szolgált.

chaine2023 01

Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert) menüsort, 4 adagban. A titkos meglepetés kosár Isztambulban a következőket tartalmazta: kacsamell, kacsacomb, vörös márna, csicsóka, füge és padlizsán.

Az elkészült ételeket 16 tagú nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) részt vett Kovács Lázár (Lázár Chef), mint a nemzeti versenyek technikai igazgatója.

A Chaine des Rotisseurs Ifjúsági Szakács Világbajnokság 2023 végeredménye:

1. Joseph Baffoe, (Amerikai Egysült Államok)
2. Maciej Pisarek, (Anglia)
3. Amber Heaton, (Ausztrália)
4. Kis-Berkes Márk (Magyarország; Arany Kaviár)

chaine2023 03

A magyar versenyző felkészítésében közreműködött: Szulló Szabina, Barka Áron, Bősze Ákos, Kovács Árpád, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Pesti István, Sándor Dénes, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnöke, Pintér Katalin, így a sikeres magyar szereplés nekik is köszönhető. A magyar bajnokság és a versenyző felkészítésének kiemelt támogatója a METRO és a METRO Gasztroakadémia.

chaine2023 02

A 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere alapján, a Chaine Egyesület 2024. évi Ifjúsági Szakács Világbajnokság megrendezésére pályázatot nyújtott be.

 

Címkefelhő

A rovat további hírei