Skip to main content

Francia pezsgés Budán– Champagne világnap a Hello Budában

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Csaknem másfél évtizede ünnep a champagne világnapja, és Magyarországon is egyre több pezsgőrajongó csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez. Idén október 27-én, pénteken lesz a francia buborékok ünnepe, hazánkban a Hello Buda gasztroudvar szervez fesztivált az ünnep köré.

 

A Champagne Day-t először 2009-ben rendezték meg, egy kaliforniai boroktató és blogger, Chris Oggenfus kezdeményezésére. Azóta világszerte egyre több borbarát csatlakozott a Champagne Day-hez, amely a pezsgő szerelmeseinek egyetemes eseményévé vált. A champagne napját minden év október negyedik péntekjén tartják, ezen a napon az eredetvédett, kizárólag Champagne régióban termesztett, meghatározott szőlőfajtákból (chardonnay, pinot noir és pinot meunier) palackba kerülő buborékokat ünnepeljük.

A champagne esetében nemcsak a terroir és a fajta, hanem a készítési metódus is szigorúan szabályozott. Kizárólag hagyományos módszerrel (Méthode Traditionelle) készíthető, ami azt jelenti, hogy a másoderjesztés palackban történik, élesztő és cukor hozzáadásával. A palackoknak törvényileg védetten legalább 15 hónapos érlelési időt kell eltöltenie a francia Champagne régió valamelyik pincéjében ahhoz, hogy a champagne elnevezést viselhesse.
Champagne a street food mellé is?

hello buda 01

Igen! Október 27-én számos étterem, borbár és kereskedés szervez akciókat világszerte, itthon pedig a Hello Buda ad otthont a legnagyobb közösségi rendezvénynek. A népszerű budai találkozóhely kora délutántól késő estig várja a vendégeket, akik a világhíres champagne-házak kínálatát kóstolhatják meg. Több mint húszféle pincészet ötven különböző buborékos italát kortyolhatják az érdeklődők, miközben a szakemberek beavatják az érdeklődőket a champagne-ok kifinomult világába. Az igazán elhivatottak vezetett kóstolóval egybekötött mesterkurzuson mélyülhetnek el a nemes francia buborékok tanulmányozásában, természetesen pohárral a kézben.

Kísérőfalatokból sem lesz hiány, hiszen a Hello Buda gasztronómiai helyei sokféle ínyencséggel készülnek. Bebizonyosodhat, hogy a street food éppúgy passzol a champagne-hoz, mint az osztriga (ami ugyancsak válhat street food étellé), és egy igazán laza környezetben is fenséges ízélmény champagne-t fogyasztani, akár barbecue szendvics vagy Bíró Lajos legendás rántotthúsa mellé.

A Törökvész út tetején található komplexum pezsgő hangulattal készül egész hétvégén. Jegesvödörben pompázó champagne-okkal, vagány kísérőfalatokkal, elegáns vasárnapi brunch programmal, fedett és nyitott teraszokon lehet ünnepelni, akár az őszt is, és koccintani a champagne világnapjára. Érdemes minél többet megtudni a champagne-okról, hiszen a szőlőből készülő, palackban erjesztett francia buborékokért már többszáz éve rajong a világ.

 

Címkefelhő

A rovat további hírei