Skip to main content

Csodás eredményeket értek el sajtkészítőink

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Szép magyar sikerek születtek a hétvégén Trondheimben a Wolrd Cheese Awards gálán. A magyar sajtkészítők két arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet szereztek a világméretű sajtmustrán, amivel jócskán túlszárnyalták a tavalyi éremtermést.

Idén a norvég Trondheimben hirdették ki a világ egyik legismertebb sajtversenyének eredményeit, ahol elhangzott, hogy negyven ország, több mint négyezer különféle sajtját nevezték be a gyártók a nemes versengésre. Az angliai központú versenyt ugyanaz a cég, a The Guild of Fine Food a szervezi, amely Great Taste Awardsot is (a Great Taste-ről bővebben ITT, ITT vagy ITT olvashat). A tavalyi eredményekhez képest az idei éremeső nagy előrelépés, 2022-ben ugyanis egy szuper arany mellett három bronzérmet szereztek a hazai gyártók.

sajtverseny breier

Breier

A magyar sajtkészítők közül a Breier Farm két sajtja is aranyérmet szerzett: a 3 hónapos Tanya sajt és a kilenc hónapig érlelt Pilisi sajt egyaránt a legfényesebb érmet érdemelte ki. (Létezik a föntebb említett, úgynevezett „super gold” kategória is – tavaly az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra Etyeki Éji Sudár sajtja érdemelte ki ezt a magas minősítést.)

sajtverseny tolbankék

Tolbán

sajtverseny baracskaimagos

Csíz

Ezüstöt kapott a Tolbán Sajtmanufaktúra a Tolbán Kék; a Csíz Sajtműhely a Baracskai Magos és a Baracska The Old; az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra az Etyeki Aggastyán sajtjáért; továbbá a Goral Kft. Körüi Fehérpenészes Kecskesajtjáért.

sajtverseny orosházi

Pipitér

sajtverseny CervinusSuperiore

Szarvasi

Bronzéremmel tüntették ki a Pipitér Sajtműhely Orosházi Tekergőjét; a Tolbán Sajtmanufaktúra Lóherés Tehénsajtját; a Szarvasi Cervinus Superiorra keresztelt sajtját, valamint az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra Etyeki Kecske Gomolya sajtját.

 

Fotó: Etyeki, Tolbán, Csíz, Szarvasi, Pipitér, Breier

 

Címkefelhő

A rovat további hírei