Skip to main content

Vulkanikus terroir, évezredes múlt –  Badacsony New Yorkban

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Március 23-án, szombaton a Badacsonyi borvidék színe-java egy napra ismét a főváros egyik leggyönyörűbb épületébe, az 1894-ben épült New York Palotába költözik. A számos borászatot, kiállítót és magas színvonalú szakmai programot felvonultató eseményt idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg. A borvidéki seregszemlén rekordszámú borászat vesz majd részt.

 

Egy borvidék akkor tud jól működni és hosszú távra érdemben tervezni, ha sok jó borász egymást konstruktívan segíti, vélik a régió borászai. A Badacsonyi borvidék szerencsés helyzetben van, hiszen az elmúlt közel húsz évben nagyon komoly minőségi munka indult el a régióban. Egyre több és egyre jobb borászat képviseli Badacsonyt világszerte, bebizonyítva a boraikon keresztül, hogy a borvidék élen jár a minőségorientált borkészítésben. Egy biztos: a vulkanikus terroirral és évezredes történelmi múlttal rendelkező fantasztikus adottságú Badacsonyi borvidék nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is páratlan lehetőségeket rejt.badacsony ny 24 06A Badacsonyi borvidék legnagyobb presztízsű eseménye nem véletlenül fontos pillére a borvidék egész évet átölelő programsorozatának, hiszen az exkluzív sétálókóstolón a rekordszámú, harmincnyolc borászat a legjobb, előre kiválogatott, díjnyertes boraival várja a látogatókat.

A kiemelkedő borvidéki kóstoló legnagyobb értékét és hitelességét a szoros összefogás adja: a borászatokon kívül helyi turisztikai szolgáltatók, kistermelők, programszervezők is részt vesznek, így az érdeklődők első kézből kaphatnak hasznos információkat a borvidékkel kapcsolatban.badacsony ny 24 03„Hiszem, hogy komoly munkával és összefogással világhírűvé válhat Badacsony, de úgy gondolom, már most is a világ legjobb borvidékei között van a helye” – vélekedik Váli Péter, a Badacsonyörsön közel 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok borász-tulajdonosa, a Badacsony New Yorkban esemény szervezőbizottságának elnöke.

Kiemelte azt a kedvező lehetőséget is, hogy a rendezvényen a termelők egymás borát is megkóstolhatják, tapasztalatot cserélhetnek. Rámutatott: a borvidéknek fontos kialakítania egy közös stílust, amely a jövőben még szebben és még egyértelműbben képviselheti a Badacsonyi borvidéket.badacsony ny 24 05Váli Péter szerint lenyűgöző, hogy idén már tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Badacsony New Yorkban eseményt, tudomása szerint ilyen hosszú és sikeres életet borvidéki rendezvény nem élt meg Budapesten.

Hangsúlyozta azt is, hogy a 2021-es az elmúlt évtized egyik, hanem a legkiválóbb évjárata volt, de 2022 is nagyon jónak bizonyult, sok bor mostanára érett meg igazán, így a legszebb arcát mutatja. A borász magával hozza majd a James Suckling által 92 pontra értékelt, és a Top 100 legjobb magyar bor között szereplő 2021-es Váli Birtok Tabula Rasa tételét.badacsony ny 24 02Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem hiányozhat az eddig mindig nagy sikernek örvendő egyedülálló mesterkurzus, amely két fantasztikus szakember közreműködésével 16 órakor kezdődik a New York Palota Vivaldi termében. Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a „Szellem a palackból” című műsor sorozat szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő fogások mentén mutatja be a borvidék sokszínűségét.badacsony ny 24 07A kiváló ételeket ezúttal is kvázi házigazdaként Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja készíti el. Az előadás címe: Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat.

„Már a kezdetektől figyelemmel kísérem, illetve rendszeres vendége vagyok az eseménynek, az elmúlt néhány évben pedig abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy Wolf Andrással közösen mesterkurzust tarthattam. A téma most is változatlan: a bor és a hozzá kapcsolódó ételek társítása” – mondta Csizmadia András. Az előkóstolón általa kiválasztott borokon keresztül szeretné Badacsony színes és változatos arcát bemutatni. Örömmel tapasztalja a hatalmas minőségi fejlődést, hiszen akár fehér, akár vörösbor tekintetében egyre komolyabb tételek kerülnek ki a borvidékről, vélekedett.badacsony ny 24 04

Program

14 órától a kiállítók meghívásos alapon a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes.

15 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borszeretőt és Badacsony-kedvelőt vár az exkluzív kóstoló. Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben online lehet vásárolni, de korlátozott számban a helyszínen is lesz erre lehetőség.

Elővételes jegyárak:


Normál belépőjegy: 13 900 Ft

Hallgatói belépőjegy (érvényes diákigazolvánnyal): 9 900 Ft

Kombinált jegy I. (belépőjegy + mesterkurzus jegy): 23 500 Ft

Kombinált jegy II. (hallgatói jegy + mesterkurzus jegy): 18 500 Ft

 

Helyszíni jegyárak:

Normál belépőjegy: 15 900 Ft

Hallgatói belépőjegy (érvényes diákigazolvánnyal): 11 900 Ft

Címkefelhő