Skip to main content

Bock József: „Azt, amit csináltam, élvezettel csináltam”

| Szlapák-Matusz Krisztina | Hírcsokor

A villányi borvidéken dolgozó Bock József kapta a Magyar Bor Akadémia életműdíját 2024-ben. Az elismerést a parlament Vadásztermében vehette át a borász, megható ünnepség keretében, roséillatban.

 

Vannak pillanatok, amik azért erősebbek, mert a mindennapok mókuskerekéből kiszállva végre boldog arcokat láthatunk, igazán és szívből boldogokat.bock eletmu 03Én ma láthattam egyet. Bock József, mindenki Józsi bácsija, egy órával az ünnepség kezdése előtt, kicsit meghatódva, kicsit izgulva, de nagyon-nagyon boldogan terelgette az ünnepségre érkezőket az Országház Vadásztermében. Őt jött ünnepelni mindenki. 2024-ben ugyanis Bock József villányi borász vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) életműdíját. A sor tehát ezen a keddi nyári napon tovább bővült, hiszen eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el a megtisztelő címet.bock eletmu 06Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitotta a köszöntők sorát, elsőként kiemelve, hogy a magyar Országgyűlés tisztelettel adózik a hazai borászok munkájának. Ennek megkoronázása, hogy minden jeles parlamenti eseményen az Országház Bora kerül az asztalra. A rendezvény előtt és után, nem meglepő módon, Bock borokkal hűsíthettük magunkat. A 2023-as Rosé Cuvée aromáján túl, talán csak a parlament teraszának csodálatos panorámája volt hasonlóan csábító ezen a napon.bock eletmu 05Nagy István agrárminiszter köszönetet mondott Bock Józsefnek azért a munkáért, amelyet a magyar borágazat újjáéledéséért és fejlődéséért, a magyar bor nemzetközi elismertségéért tett. Mint felidézte, a család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken. A bor szeretete ebben a családban is apáról fiúra száll, Bock Józsefnél pedig a tehetség és a szellem egyszerre munkálkodik, fogalmazott a miniszter. Hallhattuk azt is, hogy a családi vállalkozás 7 hektárnyi szőlő területtel indult, ami mára 80 hektárra hízott, és emellé még 70 hektár integrált területen gazdálkodik.

Koch Csaba, az MBA elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az akadémia immár harminchárom éve adja át az Év bortermelője díjat. A Magyar Bor Akadémia életműdíját pedig a kiemelkedő borász pályafutások elismerésére 2017-ben alapították.bock eletmu 02

Bock József

Gere Andrea villányi borász is méltatta kollégáját. Elmondta, hogy a Bock család 2007-ben az Év Pincészete, 2014-ben pedig Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet nyerte el. Hozzátette, hogy Bock József is egyike azoknak, akik úttörő szerepet játszottak a Villányi borvidék újjászületésében. A méltatás során elérzékenyülve jegyezte meg, hogy ahogy ő is, úgy a jelen lévő fiatalabb generáció legtöbb tagja is a szüleiktől kapta a szőlő szeretetének, a borászat mesterségének alapjait.bock eletmu 01

Miklósa Erika

Az ünnepség legmeghatóbb pillanata volt, mikor a díjazott a családja, a barátai és a pályatársai felé fordulva kissé fátyolos hangon annyit mondott: „Azt, amit csináltam, élvezettel csináltam”. A percekig tartó taps mindent elmondott a hangulatról, amelyhez a díjátadó végén Miklósa Erika operaénekesnő is hozzájárult dalaival.