Skip to main content

„Harc van a magyar meggyért!”

| Velkei Tamás | Hírcsokor

A meggy belföldi népszerűsítéséért indított kampányt az Agrármarketing Centrum ’Ez most nagyon meggy’ szlogennel. A meggy rendkívül egészséges, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, az egyik legkiválóbb gyulladáScsökkentő, és még a nyugodt alvást is segíti. Ráadásul az idei termés jó és rendkívül bőséges, és ha mindez még nem lenne elég, a fanyar gyümölcsöt számos recepthez használhatjuk.

 

A meggyszezon kellős közepén járunk, adekvát, hogy a felelős szervek ráirányítsák a figyelmet a meggyre, ami nélkül jó pite talán el sem képzelhető. Amint az az agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös sajtótájékoztatóján kiderült, a kampánnyal az a cél, hogy a gyümölcsszezon közepén mindenkit arra bíztassanak, hogy a friss meggy fogyasztása nemcsak egészséges, de ha együtt szedi a család, recepteket kreálunk a gyümölccsel, egyben remek időtöltés is.meggy 01„Kötelességünk a magyar meggyel szemben ezt a típusú promóciós tevékenységet folytatni, hiszen az egyik legősibb magyar gyümölcsfélénk, amit sok száz éve termelünk a Kárpát-medencében” – húzta alá Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Hozzáfűzte: Ha az egészségtudatos táplálkozást szeretnénk ösztönözni, akkor a friss meggyben, vagy az abból készült termékekkel történő egészséges táplálkozás lehetőségeit be kell mutatni.meggy 09f

Feldman Zsolt

Ahhoz, hogy a honi fogyasztók jó minőségű magyar meggyel találkozhassanak, értelemszerűen magyar meggytermelőkre van szükség. Magyarországon 12–14 ezer hektáron 2600 gazda termeszt meggyet, a termés felét–háromnegyedét (évjárattól függően) exportáljuk, ami egyben azt is jelzi: ha valami az exportpiacokon ennyire keresett, azzal érdemes idehaza is kereskedni.

A magyar fogyasztók szempontjából kifejezetten üdvözítő, folytatta a Feldman, hogy a magyar gazdák minőségben, mennyiségben a hazai piac ellátására bőven elegendőt termelnek, továbbá arra is kitért, hogy a magyar gyümölcstermelés jelentősérészben erős környezttudatos körülmények között zajlik.meggy 04Hogy a meggytermesztők továbbiakban is gond nélkül dolgozhassanak, az az állam felelőssége is, eddig is azon dolgoztak, hogy miként tudnák a termelőket a piac- és versenyképes gyümölcstermelésében segíteni, ösztönözni. Az elmúlt években a vidékfejlesztési program keretében több mint ezer hektár új, nagy termőképességű meggyültetvény telepítésének támogatásával tudták segíteni a gazdákat. A pályázati lehetőség, hogy új, öntözött, lehetőség szerint jégvédelemmel ellátott ültetvényeket alakítsanak ki, idén nyáron folytatódni fog; a termelők legalább 50 százalékos támogatási intenzitású segítséget kaphatnak.

Az állam azonban nemcsak alapanyagtermelésben gondolkodik: támogatja azt is, hogy a kistermelők saját gyümölcsükkel jelenjenek meg a késztermékpiacon, illetve a konzerv- és fagyasztóipari cégeket, hogy a feldolgozott gyümölccsel megjelenhessenek az exportpiacon – erre 200 milliárdos keretösszegű beruházási pályázatot hirdettek meg. „Most már a fogyasztókon a sor!” – összegzett Feldman Zsolt.

„Számomra a meggy az egyik legfontosabb gyümölcs az alma után, ami azért sem véletlen, mert a termesztett gyümölcsök mennyiségi rangsorában a meggy a második Magyarországon – közölte Takács Ferenc, a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A piaci helyzettel kapcsolatban kifejtette: a termelők szerencsésen megúszták a tavaszi fagyokat, így idén is jut elég meggy a hazai fogyasztóknak.meggy 08

Takács Ferenc

Termésbecslésük alapján 55–60 ezer tonna körüli pirosló gyümölccsel számolhatunk. Ebből jut minden pitébe, hideg meggylevesbe. A szezon különlegessége, hogy a korai kitavaszodásnak köszönhetően a betakarítási szezon is korábbra esett, ilyennel korábban még nem is találkoztak – például ez érdi bőtermő meggy betakarítása már hetekkel ezelőtt megkezdődött (máskor június 20-a után kezdik szedni). Azóta már megindult a legnagyobb mennyiségben termesztett újfehértói fürtös betakarítása is. Mindezt komoly feladat elé állította a feldolgozóipart is, tette hozzá Takács Ferenc, hiszen a konzerv és fagyasztóipar számos gyümölcsöt és zöldséget dolgoz fel szoros ütemezésben.meggy 05Gazdaszemmel nézve jelenleg úgy tűnik: remek évet realizálhatnak majd. Ehhez hozzájárul az is, hogy viszonylag jó áron tudják értékesíteni a gyümölcsöt, mert az egyik legnagyobb meggytermelő nemzet, Lengyelország hatalmas fagykárokat volt kénytelen elszenvedni; ott, ahol átlagosan 160–180 ezer tonna meggyet termesztenek évente, a hírek szerint idén 50–70 százalékos a veszteség. Ezzel párhuzamosan megnőtt a kereslet a magyar meggy iránt. „Harc van a magyar meggyért” – szögezte le a terméktanács elnöke.

Vágyát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a 10–15 éve folyamatosan csökkenő gyümölcstermő-területet a fentebb említett támogatásoknak köszönhetően meg tudnánk őrizni, esetleg tovább növelni.meggy 06„Arra bíztatjuk a fogyasztókat, hogy fogyasszák a magyar meggyet, mert kiváló minőségű és nagyon egészséges” – hangsúlyozta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Rámutatott: a meggy nemcsak feldolgozóipari alapanyag, hanem friss gyümölcsként is fogyasztható, egészségre gyakorolt hatása pedig kitűnő – nyári nagy melegben pedig különösen.meggy 07o

Ondé Péter

Mint azt közölte, a meggyben rengeteg a vitamin, A-, B1-, B2-, C-vitaminban gazdag, továbbá tartalmaz káliumot, vasat, cinket, magnéziumot; nagyobb az antioxidáns-tartalma, mint a cseresznyének, és még melatonint is található benne, ami segíti a nyugodt alvást.

Ondré Péter elmondta: a fogyasztás serkentéséért ’Ez most nagyon meggy’ szlogennel indítottak a kampányt, amelynek keretében folyamatosan kóstoltatják majd a gyümölcsöt a belföldi turisták által látogatott helyeken, többek között a Veresegyházi Medveotthonban, a Budakeszi Vadasparkban, a balatonboglári vagy a csopaki strandon.meggy 03A közösségi médiában is megjelennek majd, ahol recepteket is közzétesznek, mi mindenre használható a jó alapanyag. Erre néhány példát a helyszínen is láthattunk: a szezonális kevert salátára meggydresszing került, a megjelentek természetesen hideg meggylevest is kanalazhattak. A sajtos bundában sült csirkemell mellé ánizsos meggycsatni, míg a kacsasült mellé vörösboros meggyragu került. Arra pedig talán kár szót is vesztegetni, milyen csodálatosak a meggyel készült sütemények, ezekből kétféle ízelítőt is kóstolhattunk.